Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/mcind

Marketing

Dan planinara Hrvatske









Prošl vikend, 25. i 26. svibnja održao se Dan hrvatskih planinara kod planinarskog doma Kamenitovac (242 m) na hrptu pitome Bilogore iznad sela Maglenča gdje se ujedno proslavilo i 100 godina organiziranog planinarstva HPD Bilogora iz Bjelovara. Iz daljih krajeva (bilo je puno planinara iz Dalmacije) došli su već u petak i smjestili se u svoje šatore i u spavaonicu planin. doma. Prostor za šatore i spavanje u dvorani u obližnjem Grgincu se nije naplaćivao. Ujutro je bio ponuđen bilogorski doručak (fete kruha sa raznim namazima), kava i čaj kao i piće dobrodošlice (za punoljetne) sa puno vrsta pića.

Došao sam prije 10h i već je velika gužva a uskoro će biti još veća. Bilo je dobro organizirano sa puno stolova i klupa sa strane gdje se moglo sjesti i nešto pojesti i popiti.
kamn1-0093

Bili su predviđeni izleti po okolici a kad sam već prijašnjih godina obišao skoro sve staze sada sam odabrao 'dječju stazu' koju još nisam prošao.
U subotu i nedjelju su za planinare priređena četiri organizirana izleta:
A - Pohajdin bunar, ukupno trajanje izleta - 5 h (15 km)
B - Obilaznica Bilogorskim stazama, ukupno trajanje izleta - 4 h (12 km)
C - Orovački vinogradi, ukupno trajanje izleta - 3 h (8 km)
D - Dječja planinarska staza „Mali Bilogorci“, ukupno trajanje izleta - 2 h (4 km)
Izlete će voditi planinarski vodiči HPS-a, a osiguravati članovi Hrvatske gorske službe spašavanja.

Službeni plakat za dan planinara od HPD Bilogora.
kamn-PL-DHP

Kreće se laganom stazom kroz šumu a vode nas bijeli ježić i šumska vila.
kamn3-0100

Neki od najmlađih su se putem umorili ali nakon kratkog odmora su htjeli i trčati.
kamn4-0101

Šumska vila je putem dijelila čarobni napitak a imala je i keksiće.
kamn2-0099

Dolazimo i do Medinog bunara. Lijevo ispod klupa se nalazi izvor na koji je zajedno sa svojim vlasnikom dolazio pas zvani Medo piti vodu. Rekli su kako Mede više nema ali čovjek koji je sa njim tuda šetao još uvijek ponekad bude viđen u šumi.
kamn5-0109

Na kraju puta po kružnoj stazi dolazimo sa druge strane planin. doma a lijevo na klupama biti će i radionica za djecu sa slikarskim alatima. Mladi bilogorski planinari se zovu Ježići i zato ih je predvodio veliki bijeli jež.
kamn6-0110-crop

Kad su se skoro svi vratili sa šetnji bio je po običaju pozdravni govor i zatim zabavni dio uz glazbu. Na stari western klasik 'Oh Susanna' bio je dugačak vlakić.
kamn7-0114

Na Rim Tim Tagi Dim neki od mladih planinara koji su prošli 'dječju stazu' pokazali su nam na bini kako se pleše a i mi stariji smo pratili.
kamn8-0117-crop

Netko je donio i trešnje iz obližnjih vrtova a blizu doma i ponegdje putem bilo je i stabala sa divljima.
kamn-H-3973-cr

Posllje smo otišli pogledati i feštu u obližnjem Velikom Trojstvu koji su slavili dan općine u Etno selu uz tambur. sastav 'Stare staze' a i načelnik općine je pokazao da zna pjevati. Kasno sam se sjetio snimiti i noćni snimak je mutan ali koliko sam vidio Veliko Trojstvo se puno uredilo od kada sam zadnji puta bio.
kamn9-0119

Križaljkica 'srdašce' u koju treba upisati 12 slova od riječi DAN PLANINARA kako bi se sa slovima sa strane dobile poznate riječi. Ima žensko ime i poznati glumac.
Kamnkr2-Untitled-2-cr

Nekoliko laganih premetaljki pojmova koji se spominju u ovom postu.
CVATI MEKANO
OGOLI BAR
PRISAN KOD MLINA
SJEDAT' ZA ČAJ

Post je objavljen 28.05.2024. u 12:30 sati.