Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/luckyrufus57

Marketing

Usklađivanje mirovina

Stvarno ne shvaćam da li gospoda koja odlučuju o našim mirovinama nas penziće smatraju glupim ili možda retardiranima? Izjave o rekordnim usklađivanjem, pa o prosječnim mirovinama, pa planovi o budućim prosječnim mirovinama, djeluju super, a u zbilji su totalna lakrdija. Koga zavaravaju tim izjavama?
Zbog raznih razloga nisam odradio puni staž. No, za vrijeme kada sam radio u mirovinski fond je uplaćivano znatno više od minimalca. Radio sam u "bogatim" poduzećima, poput INE, kasnije u najvećim osiguravajućim kućama, a jedno sam vrijeme bio zaposlen u vlastitom poduzeću i dao nalog voditeljici knjigovodstva da mi uplaćuje doprinose duplo više nego je bilo potrebno. Moja je računica bila jasna. Ako uplatim više, moja mirovina će biti veća. ( koji sam ja bio naivac? )! Osim toga, u to vrijeme visina mirovine se određivala temeljem 10 najboljih godina, odnosno 10 godina najvećih iznosa uplate doprinosa. Da je ostalo tako, moja bi mirovina bila barem duplo viša nego je sada.
No, zakon se promjenio i sada je tako kako je.
Moja je mirovina, sa svim rekordnim usklađivanjem, znatno niža od 400 eura! Svima je jasno da se s takvom mirovinom ne može preživjeti cijeli mjesec, pa makar imali vlastiti stan. Samo na režije odlazi više od pola mirovine, a gdje još za hranu, lijekove, prijevoz.... O ljetovanju ili zimovanju mogu samo sanjati. I da nema onih na čiji račun živim, već davno bih završio dva metra ispod zemlje!
I zato me užasno živciraju svi oni koji me uvjeravaju kako se strašno brinu za nas umirovljenike.
Da se zaista brinu tada bi usklađivanje mirovina bilo u konkretnim brojevima, a ne u postocima. Kao primjerice svi oni dodaci za prevladavanje krize. To je pošten način pomoći. Kada sjedne 120 eura na konto, tada je to pomoć. I još kada bi taj dodatak bio dodatak na iznos mirovine, tada bi se cijele godine osjetila pomoć, a ne samo taj mjesec. No, kada krenu "rekordna usklađivanja" pa mi se mirovina poveća za 20 ili koji euro više, tada je to , s obzirom na inflaciju i visinu mirovine sramota, a ne rekordno usklađivanje!
To je, za one, koji imaju mirovine 800, 1000 i više eura lijepa povišica. Za mene, koji imam 350 eura mirovinu , to je ruganje zdravoj pameti.
Uz sve to, upitao bih dotične, da li je pošteno da se nama, koji se nismo odmah nakon osnovne ili srednje škole zaposlili, već smo otišli na studije kako bi kao visoko obrazovani stručnjaci pomogli u izgradnji Lijepe naše, vrijeme provedeno na studiju i na stručnom usavršavanju ne priznaje u radni staž? Ili vojni rok, koji nismo mogli odraditi u civilu ili ga izbjeći ( neki jesu ), dok su za to vrijeme naše ljepše polovice radile, kao i oni sretnici koji su se uspjeli izvući iz tog razdoblja totalnog gubljenja vremena. Da mi se to vrijeme prizna u staž, imao bih uvjete za mirovinu i po stažu i po godinama starosti i sigurno bi mi mirovina bila viša.
Slušam ovih dana kako će se rodiljama i mladim majkama porodiljni i odgoj djece prvih godina uračunati u radni staž. No, tada bi se i nama koji smo morali ići u vojsku i koji smo studirali, to vrijeme trebalo računati kao staž. Sve su to, naravno, samo "puste" želje i maštovita razmišljanja!
I na kraju, slušajući našeg mandatara, kako je jedan od ciljeva da prosjek mirovina bude 750 eura, moram mu poručiti. Pustite prosjeke. Od prosjeka se ne živi. Prosjek je samo lažni podatak koji zamagljuje stvarnost.
Ako je moja mirovina 350 eura, a od mog prijatelja 850 eura, tada nas dvojica prosječno dobivamo 600 eura. Ali, unatoč super prosjeku, moja je mirovina i dalje 350 eura i to je problem. Pa ako ćete svima dići mirovine za 30%, možda će nam prosjek zaista biti 750 eura, no ja ću tada imati 455 eura mirovinu, što mi i dalje neće biti dovoljno za preživjeti cijeli mjesec! No, kada bi minimalna mirovina bila 750 eura, tada bi svi mi mogli pljeskati i čestitati novo-staroj Vladi da su se zaista pobrinuli za nas.

Post je objavljen 18.05.2024. u 12:18 sati.