Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/starrynight2022

Marketing

KUNLANGETA

1. "Na sjeverozapadu Aljaske, kunlangeta "mogla bi se primijeniti na muškarca koji, na primjer, opetovano laže, vara i krade stvari i ne ide u lov, i, kada su drugi muškarci izvan sela, seksualno iskorištava mnoge žene. " Inuiti prešutno pretpostavljaju da je kunlangeta nepopravljiv. I tako je, prema Murphyju, tradicionalni inuitski pristup takvom čovjeku bio inzistirati da ode u lov, a zatim ga, u nedostatku svjedoka, gurnuti s ruba leda.”
 Martha Stout, SOCIOPAT PRED VRATIMA

2. Kunlangeta (koja se izgovara koon-lan-getta) je yugtunska riječ koja označava osobu koja laže, vara, obmanjuje i seksualno iskorištava žene, prema studiji Jane M Murphy, antropologinje na Sveučilištu Harvard iz 1976. godine. Riječ je dalje definirana kao osoba koja zna što je ispravno učiniti, ali to ne radi iz osobnog interesa.
Kunlangeta je također poznata kao osoba koja nikada ne popravlja svoje ponašanje, bez obzira koliko puta stariji razgovaraju s njima; oni su nepopravljivi i nepopravljivi, a njihovi motivi i ponašanje ostaju sebični bez obzira na to tko ili što je oštećeno.
Sve je to tipično ponašanje Konzervativne stranke. U potpunosti su motivirani onim što je u njihovom vlastitom interesu, bez obzira na to koliko bi to moglo naštetiti bilo kome drugom.
Murphy je pitao starješinu Yupika što bi grupa obično radila s kunlangetom, a on je odgovorio: "Netko bi ga gurnuo s leda kad nitko drugi nije gledao."
THE NATIONAL

image host



Post je objavljen 10.05.2024. u 08:26 sati.