Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/agropolitika

Marketing

MINIMALNE PLAĆE U TURIZMU VEĆE ZA 17 POSTO, UZ OSTALE BENEFICIJE



POVEĆANJE KROZ ČETIRI RAZREDA SLOŽENOSTI POSLOVA

Hrvatska udruga poslodavaca 2. svibnja je donijela Odluku o proširenoj primjeni novog Kolektivnog ugovora ugostiteljstva kojim su minimalne plaće u ugostiteljstvu povećavaju za prosječno 17. posto. Uz plaću poslodavci u turizmu osiguravaju dodatne beneficije, smještaj, prehranu … te sektor turizma po uvjetima rada postaje sve atraktivniji poslodavac. Poslodavci i sindikati u turizmu napominju da je ključno da svi dionici u turizmu razmišljaju kako mogu osigurati što konkurentnije uvjete rada u odnosu na zemlje u okruženju.

Novi iznosi osnovnih minimalnih bruto plaća od prosječno 17 % bez dodataka za temeljna radna mjesta u ugostiteljstvu primjenjuju se na sve poslodavce i radnike u RH u djelatnostima pružanja smještaja te pripreme i usluživanja hrane od 1. svibnja odnosno od obračuna plaća za svibanj 2024. Rezultat je to Odluke o proširenju primjene novog Kolektivnog ugovora ugostiteljstva koju je donijelo Ministarstvo rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike, Narodne novine br. 49/2024.


I ZA STRANE I AGENCIJESKE RADNIKE

Povećanje osnovnih bruto plaća bez dodataka zaposlenih u ugostiteljstvu dogovoreno je u 4 razreda prema složenosti poslova, od najnižeg povećanja od 11 % do najvišeg od 20 %. Tako je za prva dva razreda (jednostavni poslovi i manje zahtjevni poslovi), koji se odnose na čistačice, spremačice, servire, portire, nosače prtljage, odnosno sobarice, pomoćne konobare, pomoćne kuhare, pomoćne recepcionare, pomoćne slastičare i slično dogovoreno povećanje bruto plaće za 20 % te iznosi 840 odnosno 850 eura. Za konobare, kuhare, slastičare, recepcionare ugovoren je iznos od 880 eura - povećanje od 16 %, a za konobare specijaliste, kuhare specijaliste i slične povećanje minimalne bruto plaće za 11 % te ista iznosi 980 eura.

Uz povećanje plaća kolektivnim ugovorom definirana su i druga materijalna prava zaposlenih značajno iznad zakonski propisanih, koje turistički sektor prati kroz 20 godina dugu tradiciju uspješnog pregovaranja sindikata i poslodavaca u ovom sektoru. S novim kolektivnim ugovorom ugostiteljstva koji je u primjeni od ove godine do kraja 2025., novo je ugovoreno da se primjena Kolektivnog ugovora odnosi i na strane i agencijske radnike te dopune odredbe o rasporedu radnog vremena i odredbe o preraspodjeli.

Povodom proširenja novog Kolektivnog ugovora ugostiteljstva predsjednik Udruge ugostiteljstva i turizma, Željko Kukurin je izjavio: “ Ljudi su temelj kvalitetne turističke usluge i u Hrvatskoj svi koji rade i odlučuju u turizmu moraju stvarati konkurentne uvjete rada u odnosu na zemlje u okruženju. Cijela industrija se trudi kontinuirano unapređivati uvjete rada za naše zaposlenike, a proširenje ovog kolektivnog ugovora još je jedan korak u tom smjeru.
Sindikati u turizmu važan su partner na tom putu i zato mi je drago da s njima postižemo konsenzus oko važnih pitanja i zajedno unapređujemo sektor u kojem radimo.“

Institut proširene primjene Kolektivnog ugovora ugostiteljstva posebno je važan za ugostitelje poduzetnike jer, obzirom na različiti intenzitet poslovanja i specifičnost dnevnog i tjednog rasporeda radnog vremena, bez istoga ne bi imali mogućnost korištenja preraspodjele u maksimalnom trajanju – 60 sati unutar 6 mjeseci i mogućnost korištenja skraćenog dnevnog odmora od 8 sati, ako nisu članovi HUP-a ili nemaju sklopljen kućni Kolektivni ugovor

Eduard Andrić, predsjednik Sindikata turizma i usluga Hrvatske ovim je povodom naglasio: „Potpisivanjem novog Kolektivnog ugovora Ugostiteljstva, našim članovima, ali s proširenjem primjene i svim radnicima u ovoj djelatnosti, osiguravamo bolje uvjete rada te materijalna prava koja su imali i do sada, a koje radnici u nekim drugim djelatnostima nemaju.
Ugovorenim rastom minimalnih plaća za četiri razreda složenosti poslova sužavamo prostor za prijavu radnika na niže plaće i isplatu razlike do dogovorene plaće na ruke. Nastavit ćemo zajedno sa poslodavcima pregovarati o povećanju plaća u ovoj djelatnosti na način da te plaće približimo plaćama u nama konkurentnim državama EU i zaustavimo odljev naših kvalificiranih i iskusnih radnika . Veće plaće i sigurnost radnog mjesta su jedini način da zainteresiramo naše mlade ljude da se školuju i rade u turizmu i ugostiteljstvu, te da naša država uz kvalitetnu uslugu ima i kvalitetan turizam, a poslodavac zadovoljnog i platežno moćnog gosta.“

Marina Cvitić, predsjednica Sindikata Istre, Kvarnera i Dalmacije izjavila je: “Kontinuirano povećavamo minimalne bruto plaće za temeljna ugostiteljska radna mjesta na koja se obračunavaju dodaci na plaću ugovoreni s kolektivnim ugovorom. Naravno da te plaće u sadašnjim uvjetima nisu dostatne, ali su zagarantirane ispod koje ni jedan poslodavac ne može isplaćivati.
S druge strane, kroz kolektivne ugovore na razini Društava ugovaramo znatno više plaće, a osim plaća na razini Društava ugovaraju se i dodatna materijalna prava. Vrijeme ispred nas je zaista izazovno i interes nam mora biti zajednički, a to je zadržavanje kvalitetnih kadrova te povratak onih koji su nas napustili. To možemo samo kroz veće plaće i bolje uvjete rada, a to nam onda garantira i kvalitetu po kojoj smo poznati.“

Izvor:HUP,mzz



Post je objavljen 07.05.2024. u 04:49 sati.