Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/luki2

Marketing

Leptirići u trbuhu...

Danas se održala jedna lijepa promocija poezije Nikole Strašeka "Leptirići u trbuhu, glave na kolcima" u 18:30 sati u Kinoteka baru, Kordunska 1, Zagreb.

U promociji su sudjelovali Nikola Strašek, Kruno Lokotar i Marija Skočibušić, a uz autora stihove je čitala i Lucija Šerbedžija. (Baš je dugo nisam vidjela! Pitam je kako tata, a ona umire od smijeha i kaže: "Bolje nego svi mi!")
Nakladnik: OceanMore

Ova promocija je bila posebna i iz razloga što je autor Nikola Strašek dobio nagradu za najbolju poeziju na društvenim mrežama. Tako je i došlo do objavljivanja knjige. Pjesme su egzistencijalističke, mislim da bi se svidjele Starry.


Strašek ima vrlo zanimjiv životni put: Strašek je nakon 16 mjeseci komune (bio je ovisnik o heroinu i alkoholu) odlučio promijeniti svoj život. Malo iza četiri ujutro kreće s Črnomerca na posao u jedno skladište. Dok ne dođe do posla - u tramvaju zapisuje svoje stihove....

Davno je diplomirao komprarativnu književnost i latinski, a na zagrebačkoj Akademiji dtamskih umjetnosti ga je jedan ispit dijelio od druge diplome - filmska režija.

Strašekova poezija bavi se svakodnevicom, razmišljanjem, onim sada i ovdje. Većinom su njegovi stihovi bez interpunkcije i teku kao brza rijeka.

Na prvoj liniji sebe - Nikola Strašek

Izjutra ništa drugo nego želja da umrem

Od 28 dana

Rudarim 24

Na svakih 12

Dva slobodna

Za nadnicu

Od 1000

Eura

I često se

Čekajući tramvaj

U pol 5 ujutro

Pitam

Čime sam vas uvrijedio

Bogovi profita

I propulzivne ekonomičnosti

Zašto nisam bogat

Pa da kad je najljepše

Ne moram iz posteljice

U kojoj ti nastavljaš da hajaš

Snove neprofitabilne

Lijene

I skroz bezmene.

*

Rudarimo

naše ruke nas hrane

dajemo silu i put

za ono niš

koje ostane kad nam živote uzmu.


20240429-184114

S lijeva na desno: Lucija Šerbedžija, Marija Skočibušić, Nikola Strašek i Kruno Lokotar - urednik zbirke i autor pogovora.


20240430-001145-2



Ljubim!






Post je objavljen 29.04.2024. u 23:22 sati.