Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/potok

Marketing

SVAKO VRIJEME NOSI SVOJE BREME

Često mi se događa da ne znam o čemu pisati, dan brzo prođe a ja ne stignem obaviti sve što bih htjela.
Tako je prošao Dan materinskog jezika, Dan bolesnika, Dan zaljubljenih, Izbori, Noć knjige, a ja ni zuc !
Sve redom teme koje me se tiču ili me zanimaju.
Glede jezika žalosti me što današnji naraštaji sve više daju prednost engleskom i anglizmima, što se u tom području "ne zna ni tko pije ni tko plaća" pa se na ulicama "kočepere" natpisi na engleskom, često pogrešno napisani, kao da smo svoje zaboravili a tuđe nismo naučili. (O tome je pisala draga profesorica Nives Opačić.)
Bilo bi dobro da se javni natpisi lektoriraju, a u službenim medijima, u ozbiljnim emisijama, neka se govori standardnim hrvatskim, dok se privatno i u umjetnosti služimo dijalektima i lokalnim govorima i tako čuvamo cjelokupno jezično blago.
Dan bolesnika nas potiče na solidarnost i brigu o ljudima kojima treba naša pomoć. Oni nas mogu emotivno i duhovno obogatiti. Zdravlje duha je često na strani onih koji pate, jer "zlato se u vatri kuša". Nehuman je današnji trend da se vrijednost čovjeka često mjeri njegovom produktivnošću...
Valentinovo je dan kad se najviše slavi zaljubljenost. To stanje se može usporediri s rosom koja nestaje sa suncem! Grijati nas može jedino ljubav a to uključuje međusobno uvažavanje i darivanje.
Današnji brakovi često traju malo duže od priprema za svadbu i njenog bučnog održavanja. "Mnogo vike ni za što!"
Ljubav se odvija u tišini srca.
Izbori su prošli u ozračju komedije.
Glasala sam takoreći za anonimce s čijim se stavovima slažem, po savjesti. Nisam mislila da će ući u vladu, i neće, ali je i moj glas doprinio da se njihova riječ čuje u Saboru, pa malo po malo...
Knjiga mi je najvjerniji prijatelj, trenuci čitanja, uz omiljelu glazbu u pozadini, moja su oaza mira. Prilično sam osjetljiva ali ne maštam previše pa ne volim fantastiku, volim djela s likovima i situacijama s kojima se mogu poistovjetiti. Naučili sam da su ljudi svugdje "krvavi ispod kože", iako imaju različite običaje brige su im slične.
Čitam i knjige duhovne i povijesne tematike koje me zanimaju.
Završit ću opaskom da sam u nekoj pjesmi dubrovačkih renesansnih pjesnika naišla na "brijeme" u značenju "vrijeme", što se slaže s naslovom ovog posta.



Post je objavljen 28.04.2024. u 14:55 sati.