Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/agropolitika

Marketing

AMERIČKI STUDENTSKI ZAPOČELI PRO PALESTINSKE POSVJEDE



STUDENTE POKREĆE EMPATIJA, A ELITE INTERES

Mnoštvo studenata s sveučilišta Columbija u New Yorku od 18. travnja okupljaju su se na trgu ispred fakulteta kako bi osudile djelovanje Izraela i uprave sveučilišta koja, kažu studenti, ne dozvoljava bilo kakvu kritiku Izraela.
Policija je 22. travnja uhapsila više od stotinu studenata nakon što su oni i dio profesora odbili napustiti fakultetski trg pod prijetnjom hapšenja.
Student Richard Raya koji je dao izjavu za Al Jazerra TV rekao je da su hapšenja studenata izraz gušenja slobode govora.
Pokrenute su pro palestinske aktivnosti i skupovi na više sveučilišta širom Sjedinjenih Američkih Država, uključujući sveučilište u Michigenu, sveučilište u Minesotti. Na sveučilištu Columbija gdje je i počeo val protesta studenti danonočno kampiraju na sveučilišnom trgu, a policija ih je uhapsila više od stotinu.
Sveučilišni profesor Basham Havay izjavio je Al Jazerri da je dio studenata suspendiran iz studentskih domova bez odgovarajućeg postupka, te da su smještaj trebali napustiti, iako su dom platili u samo petnaestak minuta koliko je bilo potrebno da pokupe svoje stvari. Radi se o drakonskim mjerama kao odgovor na propalestinske proteste, rekao je profesor.

STUDENTI TRAŽE RASKID S KOMPANIJAMA KOJE PODUPIRU IZRAEL

Studenti traže od svojih sveučilišta da prekinu financijske veze s kompanijama koje financijski profitiraju i podupiru Izrael, prvenstveno s kompanijama LOCKHEED MARTIN, američkim proizvođačem oružja koje koristi izraelska vojska, GENERAL ELECTRIK- om koji proizvodi motore za izraelsku vojsku , CATERPILAR-om čiji se strojevi koriste za rušenje palestinskih domova, te s CISCO-m koji isporučuje izraelcima telefonsku mrežu u ilegalnim naseljima. Studenti kažu da su fakulteti pod pritiskom proizraelskih donatora i političara.
Demonstranti među kojima su i izraelski studenti kažu da nema antisemitizma i zajedno su proslavili prvi dan vjerskog blagdana pesaha.

Američki mediji objavili su da su policajci ispaljivali suzavac i gumene metke kako bi rastjerali studente i profesore Sveučilišta Emory koji protestuju, prenijela je Al Jazerra TV, 26. travnja.
Studenti protestiraju na niz američkih sveučilišta. Dopisnik Al Jazerre, Ivica Puljić opisao je atmosferu iz Washingtona ispred sveučilišta Georg Wasington odakle se javio gdje se vidi i čuje djelovanje studenata koji glasno pozivaju da se zaustavi rat u Gazi, da se ne šaljite oružje u Izrael. Pro palestinski prosvjedi se šire posvuda, od sjevara do zapadne obale Amerike, počelo je na Columbija sveučilištu gdje je došlo do sukoba s policijom. Studenti kažu da je njihova obveza da suosjećaju s onima koji pate. Ovo su najjači prosvjedi studenata od Vijatnaamskoga rata i anti ratnih prosvjeda u to vrijeme. Predsjednik Biden je rekao da podržava pravo na prosvjede, državi tajnik Antony Blinken je također rekao da podržava pravo na prosvjede, ali je rekao da se ništa ne govori o napadu Hamasa 7. listopada na izraelce kada je ubijeno 1200 ljudi. Političari u američkom Kongresu su apsolutno protiv ovakvih prosvjeda, ali poštuju slobodu govora- izvjestio je novinar Puljić.

Studenti s Instituta Političkih znanosti u Parizu prosvjeduju od 25. travnja. Traže okončanje rata u Gazi i da Francuska učini više kako bi pomogla palestincima, traže formiranje palestinske države, te prekid svih veza sa izraelskim sveučilištima. Na prozorima InstitutaPolitičkih znanosti vise parole na kojima piše „Kraj ratu „ i „Ovo je genocid“ . Studente je rastjerivala i policija te, navodno, upotrijebila je i prekomjernu silu.

Studenti sa sveučilišta u Australiji pridružili su se studentima u prosvjedima za Palestinu već 22. travnja. Poput prosvjednika u SAD-u, studenti kažu da žele eskalirati kampanju da institucije prekinu veze s Izraelom, te traže mir za palestince.

Studenti shvaćaju humanitarnu i svaku drugu nepravdu prema narodu Palestine, nad kojima se provodi genocid koje beskompromisno ubija Izrael oružjem SAD-a i manjim dijelom Njemačke od 7. listopada 2023. Stav studenata je odraz mlade generacija koja svijet i ljude vidi sa empatijom pravednosti, koju su političke elite diljem svijeta zatomile u sebi, a dozvolile interesu da vlada iznad razuma. Narodi na taj način pate, dok istina šuti.

Izvor: Al Jazerra internet, mzz


Post je objavljen 27.04.2024. u 11:06 sati.