Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/agropolitika

Marketing

ZAVRŠENA OBUKA PRVOG OVOGODIŠNJEGA NARAŠTAJA ROČNIKA I ROČNICA U POŽEGI



ROČNICIMA NAKNADA OD 9OO EURA ZA SVAKI MJESEC

U Bojni za temeljnu vojnu obuku Središta za obuku pješaštva i oklopništva u vojarni 123. brigade HV u Požegi 19. travnja 2024. godine završena je obuka prvog ovogodišnjeg, odnosno 41. naraštaja ročnika i ročnica na dragovoljnom vojnom osposobljavanju, informacija je iz Ministarstva obrane RH. Obuku je uspješno završilo 106 mladića 11 djevojaka.
Tijekom obuke ročnici su stekli temeljne vojničke sposobnosti i vještine.

Posljednjeg tjedna obuke održano je i natjecanje gdje su najspremniji ročnici i ročnice pokazali svoje vještine i psihofizičku spremnost. Pobjednici natjecanja su ročnik Dario Dropulić i ročnica Mia Poturica, koji su se istakli u vještinama i spremnosti. Natjecanje se sastojalo od savladavanja poligona sa 15 radnih točaka koje se ocjenjuju, a neke od radnih točaka su gađanje zračnom puškom, orijentacija pomoću ručnog kompasa, sastavljanje naoružanja AP-VHS-D1 i samokresa HS 2000, poznavanje vizualnih signala i drugo.
Najbolji na natjecanju ročnik Dario Dropulić rekao je: “Obuka je bila dinamična i zanimljiva i pozivam sve da se prijave na dragovoljno vojno osposobljavanje.”
Ročnica Mia Poturica, najbolja od djevojaka rekla je: “ Moj dobar rezultat svakako će me motivirati da se i dalje u karijeri trudim ostvariti bolje rezultate. Mislim da bi svatko tko dođe na dragovoljno vojno osposobljavanje trebao otići na natjecanje i osjetiti taj poziv”.

Narednik Milan Adžić, instruktor u Bojni za temeljnu vojnu obuku istaknuo je kako na temelju selekcije instruktori biraju najbolje ročnike koji se natječu na završnom natjecanju.“ Nadam se da će im ovo biti motivacija da budu u Oružanim snagama Republike Hrvatske“ istakao je narednik Adžić.
Nakon završene obuke ročnici dobivaju vojno-stručnu specijalnost strijelca roda pješaštva, čime stječu jedan od propisanih uvjeta za profesionalnu vojnu karijeru te mogućnost sudjelovanja u razvrstanoj pričuvi.
Ročnici prvog naraštaja u 2024. godini primiti će naknadu u iznosu od 900 eura neto za svaki mjesec uspješno završene obuke. To je povećanje iznosa naknade od 200 eura u odnosu na dosadašnju naknadu koja je iznosila 700 eura. Povećanje je u skladu s novim Pravilnikom o dragovoljnom vojnom osposobljavanju koji je stupio na snagu u ožujku 2024. godine.

Izvor: Ministarstvo obrane vijesti, mzz


Post je objavljen 21.04.2024. u 17:03 sati.