Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/agropolitika

Marketing

NEODRŽIVA RATNA POLITIKA ZELENSKOG



NEMA ORUŽJA, A NE PREGOVARA O MIRU

Prema izjavi za javnost Bijele kuće, SAD, glavni zamjenik savjetnika za nacionalnu sigurnost SAD-a Jon Finer sastao se 18. travnja s ukrajinskim premijerom Denysom Shmyhalom kako bi istaknuo postojanu potporu SAD-a samoobrani i oporavku Ukrajine od ruske agresije. Premijer Shmyhal zahvalio je građanima Sjedinjenih Država na potpori i naglasio potrebu za dodatnom sigurnosnom pomoći SAD-a s obzirom na hitne potrebe Ukrajine na bojnom polju. Finer i Shmyhal su također razgovarali o nastavku reformi u Ukrajini i važnosti kontinuiranog napretka za ukrajinsku euroatlantsku integraciju .(Izjava, Bijela kuća, SAD )

Zračne snage Ukrajine priopćile su da su oborile ruski bombarder protuzračnim projektilima prvi put od početka rata 2022, objavila je AL Jazerra 20. travnja. Ratni zrakoplov oboren je u ruskom zračnom prostoru, 300 km (186 milja) od ukrajinske granice, 19. travnja nakon što je sudjelovao u dalekometnom zračnom napadu u središnjoj regiji Dnjepropetrovsk. U ruskom napadu ubijeno je najmanje devet ljudi u istočnom gradu Dnjepru i okolnoj regiji, a ozlijeđeno je najmanje 28 ljudi, rekli su regionalni dužnosnici.Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski posjetio je mjesto napada
i pozvao saveznike svoje zemlje da požure s pojačanom protuzračnom obranom. Zelenski je rekao da su ruski projektili pogodili i crnomorsku luku Pivdennyi u južnoj regiji Odese, te su uništivši objekte za skladištenje žitarica i hranu u njima.
Njemački kancelar Olaf Scholz rekao je kako vjeruje da bi se rat u Ukrajini mogao potrajati još nekoliko godina i 19. travnja je branio njemačku vojnu potporu Ukrajini.

Ministri vanjskih poslova zemalja skupine G7 izrazili su "jaku zabrinutost" zbog prijenosa materijala i komponenti oružja iz kineskih tvrtki u Rusiju za njezinu vojnu ofenzivu u Ukrajini.Na njihovom sastanku na talijanskom otoku Capri 19. travnja, američki državni tajnik Antony Blinken rekao je da ovo povećava "najveću prijetnju europskoj sigurnosti od kraja tzv. hladnog rata".

Zastupnički dom Kongresa Sjedinjenih Država trebao bi 20. travnja glasati o odobrenju pomoći od 95 milijardi dolara Izraelu, Ukrajini i drugim američkim saveznicima. U tom je paketu 61 milijardu dolara za Ukrajinu. Ukrajinski predsjednik Zelenski rekao je 19. travnja na okupljanju ministara obrane NATO-a putem videolinka da Savez mora odlučiti je li saveznik Ukrajine, pozivajući države članice da pojačaju isporuke oružja ukrajinskim snagama koje se bore. "Naše nebo mora ponovno postati sigurno", rekao je, te dodao da se Ukrajina ne može obraniti bez zapadne potpore.

Izvor: Al Jazerra, mzz




Post je objavljen 20.04.2024. u 19:05 sati.