Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/agropolitika

Marketing

BESPLATNA PUTOVANJA HŽ-a ZA DJECU DO 18 GODINA


PROJEKT DO KRAJA 2024.

Hrvatska željeznica, HŽ putnički prijevoz, provodi Pilot-projekt besplatne vožnje djece do 18 godina u 2. razredu redovnih vlakova.
Prema informacijama iz HŽ-a, pilot projekt obuhvaća neograničena svakodnevna putovanja vlakom od mjesta stanovanja do mjesta školovanja te putovanja kao što su jednodnevni izleti, odlasci na ljetovanje i druga putovanja u mjesnom i međumjesnom prijevozu.
Pravo na besplatan prijevoz imaju djeca do polaska u osnovnu školu, učenici osnovnih i srednjih škola te djeci do 18 godina starosti koja ne idu u školu.

Kako ostvariti pravo na besplatno putovanje s obzirom na formalnosti dokazivanja?

Djeca do polaska u osnovnu školu pravo na besplatno putovanje ostvaruju na temelju identifikacijskog dokumenta na kojemu je naveden datum rođenja (npr. zdravstvena iskaznica, osobna iskaznica i dr.). Karte se preuzimaju na blagajnama. U slučaju da blagajna ne radi, karte se preuzimaju u vlaku.

Učenici osnovnih i srednjih škola pravo na besplatno putovanje ostvaruju na temelju pametne kartice HŽ Putničkog prijevoza.
Djeca do 18 godina koja ne pohađaju srednju školu pravo na besplatna putovanja ostvaruju na temelju pametne kartice HŽ Putničkog prijevoza. Prilikom predaje zahtjeva za izradu pametne kartice i fotografije na blagajni, potrebno je pokazati identifikacijski dokument na kojemu je naveden datum rođenja.
Izrada pametne kartice s profilima za besplatna putovanja naplaćuje se 2,65 eura .
Pametnu karticu moguće je izraditi u Upravi HŽ-a u gradovima Zagrebu, Varaždinu, Rijeki,
Splitu i Vinkovcima.

Vlada RH donijela je Zaključak o nastavku provedbe pilot-projekta besplatnoga javnog željezničkog prijevoza djece i učenika osnovnih i srednjih škola na području RH do 31. prosinca 2024. godine. Prvotna odluka naime je bila da besplatan prijevoz djece vlakom bude samo do 31. kolovoza 2024. godine.

Rezervacijska karta za vlakove s obaveznom ili mogućom rezervacijom iznosi 1,06 eura .
Organizirana grupna putovanja djece potrebno je najaviti sedam dana prije namjeravanog putovanja na e-mail besplatno.djeca@hzpp.hr.
Dodatne informacije moguće je zatražiti na e-mail: besplatno.djeca@hzpp.hr.

Izvor: hž, mzz,



Post je objavljen 11.04.2024. u 09:38 sati.