Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/agropolitika

Marketing

EUROPSKA KOMISIJA : EU IMA RJEŠENJE ZA AZIL I MIGRACIJE


RJEŠENJE JE UČINKOVITO, POŠTENO I ČVRSTO

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen, predsjednica Europskpg parlamenta Roberta Metsola, te premijer Belgije Aleksander De Croom dali su 10. travnja zajedničku izjavu čiji je povod bio događaj usvajanja Pakta o azilu i migracijama u Europskom parlamentu . Taj je dokument rađen više godina, a zahvala na ustrajnosti i upornom radu upućena je podpredsjedniku EK Margaritisu Schinasu i povjerenici EK za unutarnje poslove Yilvi Johannsson.

U zajedničkoj izjavi se kaže „ Europska unija ima rješenje za azil i migracije. To je veliko postignuće za Europu. Migracije su europski izazov na koji se mora odgovoriti europskim rješenjem. A rješenje je učinkovito, pošteno i čvrsto. Ono što donosi Pakt o migraciji i azilu je slijedeće:

Prvo, sigurnije europske granice. Točno znati tko prelazi naše granice, registracijom i provjerom svih, uz osiguravanje zaštite temeljnih prava neovisnim nadzorom.

Drugo, brži, učinkovitiji postupci za azil i povratak. To znači da onima koji nemaju pravo na azil neće biti dopušten ulazak u Europsku uniju, dok oni koji bježe od rata ili progona mogu računati na potrebnu zaštitu. Pakt uspostavlja pravu ravnotežu između strožih pravila protiv zlouporabe sustava i brige za najugroženije.

Treće, više solidarnosti s državama članicama na našim vanjskim granicama. Jer oni upravljaju pritiskom ilegalnih migracija. Dakle, sve će države članice sudjelovati u ovim naporima solidarnosti – ali će odlučiti kako će to najbolje učiniti. Istodobno se ne mogu dopustiti sekundarna kretanja unutar Europske unije. Nova pravila predviđaju bližu suradnju između država članica kako bi se zaustavila sekundarna kretanja.

U biti, Pakt govori o tome kako najbolje skupiti težinu. Učinit ćemo to na način koji poštuje našu obvezu, kao dio međunarodne zajednice, da podupiremo one koji imaju pravo na međunarodnu zaštitu. U prošlosti smo to ispunjavali, a tako ćemo i nastaviti. Ali mi moramo biti ti koji odlučuju tko će i pod kojim okolnostima doći u Europsku uniju, a ne krijumčari i trgovci ljudima.
S Paktom imamo pravni okvir koji nam je potreban. Drugi dio je naša operativna podrška državama članicama. Nastavit ćemo im donositi prilagođena rješenja o upravljanju granicama, borbi protiv krijumčara i povratku. I nastavit ćemo odgovarati na krize, od Lampeduse do finske granice, od Kanarskih otoka do Cipra. Paralelno ćemo također nastaviti s našim radom s globalnim partnerima, razvijajući partnerstva sa zemljama podrijetla i tranzita kako bismo zajedno mogli riješiti temeljne uzroke migracija. Ovaj angažman postao je ključni stup našeg rada.
S ponosom mogu reći: donijeli smo europsko rješenje.
Ali naš posao još nije gotov. Ista odlučnost i jedinstvo koje nas je dovelo do danas, mora nas voditi da Pakt postigne pravi uspjeh u Europi.“

Izvor: Izjava EK,mzz



Post je objavljen 11.04.2024. u 06:47 sati.