Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/agropolitika

Marketing

MINISTAR OBRANE I GENERAL POSJETILI POGONE MODERNIZACIJE



SURADNJA S AMERIČKOM OBRAMBENOM INDUSTRIJOM


Proizvodne pogone strojarske tvrtke Đuro Đaković Gruge d.d. u Slavonskom Brodu posjetili su 9. travnja potpredsjednik Vlade i ministar obrane Ivan Anušić i načelnik Glavnog stožera general Tihomir Kundid u pratnji predstavnika Uprave tvrtke.
Povod posjeti je taj što će u iduće dvije godine Đuro Đaković biti središnje mjesto u Europi za opremanje i modernizaciju američkih oklopnih vozila Bradley.
U proizvodnim pogonima Specijalnih vozila je trenutno na remontu 22 od ukupno 89 borbenih vozila pješaštva Bradley, koja su u prosincu 2023. godine stigla u Hrvatsku. Ta će borbena vozila uskoro biti dovedena u operativno ispravno stanje.


Do kraja tekuće godine Oružanim snagama Republike Hrvatske bit će isporučeno osam Bradley borbenih vozila za potrebe kopnene vojske.

„To je samo dio onoga što poduzima MORH za jačanje Hrvatske vojske, jer će ovoga mjeseca biti isporučeno prvih šest borbenih zrakoplova Rafale. Potpisan je ugovor za 12 Black Hawk helihoptera, a posjetit ću i splitsko brodogradilište gdje, nakon 14 godina, počinje izgradnja prvog od četiri obalna oklopna broda“ rekao je ministar obrane Anušić.
„Pripadnicima Oružanih snaga povećan je koeficijent plaća za 40 posto, uz dnevnice i sva materijalna prava koja im pripadaju sukladno odgovornosti za zadatke na kojima rade. Veliki projekt je i povratak oružanih snaga u vojarnu Beli Manastir. Bojna do 800 vojnika bit će do kraja 2026. smještena u Baranji zbog sigurnosnih i geopolitičkih razloga“, istaknuo je Ivan Anušić ministar obrane RH.

Predsjednik Uprave Đuro Đaković Grupe d.d. Marko Ćosić rekao je kako je na projektu Bradley tvrtka pokazali sposobnost da se pozicionira kao središnje mjesto za obrambenu industriju regije i Europe. „U sljedeće dvije godine surađivat ćemo s vodećom tvrtkom američke obrambene industrije, a njihovih 20 stručnjaka kontinuirano će boraviti u Slavonskom Brodu i s našim timovima raditi na pripremi, osposobljavanju i modernizaciji vozila Bradley. Na taj način stvoriti ćemo visokokvalitetna radna mjesta i usvojiti stručnost i kompetencije koji se traže na globalnoj razini", rekao je Marko Ćosić. Istaknuo je da će stručnjaci na vozilima obaviti 500 zasebnih operacija te ih u potpunosti osposobiti za borbene misije Hrvatske vojske po NATO i američkim standardima.

"Do kraja 2026. sva vozila moraju biti spremna za borbenu upotrebu, nakon toga preuzimamo ulogu središnjeg mjesta za održavanje i modernizaciju vozila. Ukupno dolazi 89 oklopnih vozila, 62 će biti za borbene operacije, pet za testiranje, a ostala za rezervne dijelove i u pričuvi. Američki partneri su izuzetno zadovoljni našim kapacitetom i znanjem te lokacijom kakva je Slavonski Brod“ rekao je Predsjednik Uprave Đuro Đaković Grupe d.d. Marko Ćosić.

Izvor: Vijesti Vlada RH, mzz


Post je objavljen 10.04.2024. u 10:30 sati.