Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/agropolitika

Marketing

NJEMAČKA PRED MEĐUNARODNIM SUDOM U HAGU



NIKARAGVA TRAŽI OD SUDA
ZABRANU ISPORUKE ORUŽJA IZRAELU


Međunarodni sud pravde u Hagu započeo je 8. travnja dvodnevnu rapravu kako bi razmotrio zahtijev Republike Nikaragve da se Njemačkoj uvedu privremene mjere zbog kršenja konvencije o genocidu i njene potpore izraelskom ratu protiv Gaze.
Nikaragva koja je prvoga dana iznijela argumente traži da sud naredi Njeamačkoj prekid isporuke oružja Izraelu i nastavak financiranja UN-ove agencije za palestinske izbjeglice.
Nikaragva je pokrenula postupak protiv NJemačke radi kršenja konvencije o genocide koja podrazumijeva obvezu država i za sprečavanje genocida.

Ambasador Nikaragve u Nizozemskoj Carlos Jose Francisco Arguello Gomez, rekao je da se u Palestini događaju teška kršenja međunarodnog prava, uključujući i zločin genocida. “ Kada se ovakva situaacija desi, ili postoji opasnost da će se desiti, države ne samo da ne smiju pomagati počinitelju, već moraju činiti sve što mogu da se spriječi kršenje normi Međunarodnog prava. Kada je riječ o ovim normama, one važe za sve države jednako, Njemačka krši upravo te obveze.”

Ambasador Carlos Gomez nastavlja :“ Njemačke vlasti su dostavile opremu vrijednu tri stotine milijuna eura usprkos kompleksne situacije napada na Gazu i njeno stanovništvo. To uključuje izvozne licence za isporuke oružja poput anti tenkovskog koje se prema rijčima jednog njemačkog proizvođača koristi I protiv vozila, zgrada ali I osoba, zatim stotina hiljada komada tenkovske municije, mitraljeske municije, stotine dijelova za eksplozive. Ovo je oružje namijenjeno za ubijanje, ili kako njihova njemačka definicija kaže, predmeti ili supstance spospobno za nanijeti štetu ljudima ili mirovini. Koriste se kao sredstva za oružane sukobe među državama.”

Njemačka je jedan od nabližih saveznika Izraela i najveći dobavljač oružja nakon SAD-a . Njemačko oružje čini 30 posto izraelskog uvoza prema podacima Stockholmskog Istituta za istraživanje mira. Njemačka je od 7.10. povećala isporuke oružja gotovo 10 puta. Godine 2023. su isporučili oružje u vrijednosti 354 milijuna dolara.
Njemačka prestavnica pred Međunarodnim sudom u Hagu rekla je da je izlaganje Nikaragve bilo veoma pristrasno. Njemačka nikada nije prekršila konvenciju o genocidu ili međunarodnom humanitarnom pravu. Ni direktno ni indirektno. Zalaže se za poštivanje Međunarodnohg prava i to je ono na čemu će se se raditi i na međunarodnoj razini.
Njemačka će svoje argumente iznijeti 9. travnja. Izvor : Al Jazerra, mzz

Benjamin Netanjahu premijer Izraela rekao je 8. travnja da “ je određen datum invazije na Rafah”.



Post je objavljen 08.04.2024. u 23:53 sati.