Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/agropolitika

Marketing

MAĐARSKI PREMIJER ORBAN SLUŽBENO POSJETIO REPUBLIKU SRPSKU I DODIKA


„ DANAS NEMA BOLJEG OKVIRA OD EU“

Premijer Mađarske Viktor Orban stigao je 4. travnja u dvodnevni službeni posjet Bosni i Hercegovini a osim u Sarajevu najavljeno je da će boraviti i u Banja Luci. S mađarskim premijerom sastala se predsjedateljica Vijeća ministara BiH Borjana Krišto i članovi Predsjedništva BiH, no sve je prošlo bez izjava za javnost . Orban je u Sarajevu boravio kratko, a onda nastavio put za Banja Luku gdje se narednog dana susreo s Miloradom Dodikom, čelnikom bosanskih Srba.
Mađarskog premijera čelnik bosanskih Srba Dodik pred medijima ističe kao prijatelja, kao i ruskog predsjednika Vladimira Putina na kojeg se oslanja u vođenju svoje politike i kojeg nije javno osudio radi rata kojeg Putin vodi u Ukrajini.
Predsjednik Republike Srpske uručio je mađarskom premijeru Viktoru Orbanu odličje koje mu je dodijelio 9. siječnja prilikom obilježavanja dana RS , iako je Ustavni sud BiH proglasio taj praznik neustavnim.
(mzz)


Prenosim tekst o Orbanovu posjetu Miloradu Dodiku iz mađarskog lista Nepszava, što na engleskom znači "Narodna riječ". List je socijaldemokratske provenijencije.

Tekst je ohjavljen pod naslovom: Milorad Dodik uručio je Viktoru Orbanu nagradu koju je prije godinu dana dobio Vladimir Putin
Ime autora teksta nije istaknuto.

„Premijer Viktor Orban osobno je u petak od Milorada Dodika primio najviše odličje Republike Bosne i Hercegovine, javlja Telex . Priznanje koje je ruski predsjednik Vladimir Putin dobio prije godinu dana u povodu zabranjenog državnog praznika bosanskih Srba 9. siječnja, sada je Dodik gotovo tri mjeseca kasnije uručio mađarskom premijeru.
– Orban daje primjer kako očuvati i zaštititi društvo i obitelji. Siguran sam da ćemo i ubuduće zajedno slaviti naše zajedničke uspjehe, a u međuvremenu ćemo pratiti svaku vašu riječ - naglasio je čelnik bosanskih Srba, čije je riječi mađarski premijer primio emotivno i nostalgično. Viktor Orban sebe je nazvao starcem koji pamti kada se “ovaj svijet” zvao Jugoslavija. Govorio je o tome da nakon raspada južnoslavenske države Srbi moraju pronaći svoje mjesto u svijetu, te se zauzeo za Srbe jer je "međunarodna politika nepravedna prema Srbima".

- Europa treba Srbe, bez njih nema europske sigurnosti, jedinstvene Europske unije, ni stabilnosti. Naravno, ima puno problema s EU, ali danas nema boljeg okvira - objasnio je premijer čelniku bosanskih Srba, zalažući se za proširenje EU s Balkanom, dajući naslutiti da se po njegovom mišljenju moglo misliti na proširenje na istok. u Ukrajinu - treba biti degradiran na začelje. Kritizirao je ulogu UN-a u BiH, tražeći slobodu "iz inozemstva". Ne dopustite da neko govori Bosni što da radi. Nagradu doživljavam i kao ovlaštenje - rekao je Viktor Orban koji želi nešto učiniti po tom pitanju u budućnosti, a svoje domaćine je pohvalio riječima: "Kod vas je i škola, i crkva, i groblje u redu. "

Kako smo ranije izvijestili, u Banjoj Luci se održava gospodarski forum na kojem se predstavljaju 23 mađarske tvrtke. Viktoru Orbánu pridružili su se članovi izaslanstva koje je u petak iz Mađarske stiglo u Banju Luku, uključujući ministra vanjskih poslova Petera Szijjartoa, ministra nacionalnog gospodarstva Martona Nagya i Gabora Jeneija, voditelja Mađarske agencije za razvoj izvoza HEPA.“

Izvor: https://nepszava.hu/ ( m.zouhar zec)


Post je objavljen 06.04.2024. u 22:47 sati.