Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/agropolitika

Marketing

HRVATIMA U SRBIJI 1,5 MILIJUNA EURA


PODRŠKA KLJUČNA ZA OPSTANAK HRVATA

Potpredsjednik Vlade i ministar obrane Ivan Anušić na dodjeli ugovora iz Programa prekogranične suradnje između Republike Hrvatske i Republike Srbije za 2024. u Osijeku, što je održano 5. travnja, podsjetio je kako je prije sedam godina posjetio Zajednicu Hrvata u Vojvodini, te je tom prilikom kroz razgovor saznao kako njihova matična država, Srbija, ne podržava projekte hrvatske nacionalne manjine financijskim sredstvima
Iz programa prekogranične suradnje između Republike Hrvatske i Republike Srbije za 2024. godinu 5. travnja su u Osijeku dodijeljena sredstva ukupno vrijedna 1,5 milijuna eura, za 32 ugovora podrške Hrvatima koji žive u Srbiji.
„Za razliku od Srbije, u Hrvatskoj su sve nacionalne manjine apsolutno podržane u svom radu, nalaze se čak i u Vladi i svoje projekte realiziraju na dnevnoj bazi“, ocijenio je Anušić, dodavši kako je Program prekogranične suradnje ozbiljan projekt okupljanja Hrvata koji žive izvan domovine.

Predsjednica Hrvatskog nacionalnog vijeća u Republici Srbiji Jasna Vojnić prisjetila se kako je prije nešto više od osam godina u Srbiju iz Hrvatske za hrvatsku zajednicu dolazilo 20-tak tisuća eura, a danas, zahvaljujući hrvatskoj Vladi, dolazi više od milijun eura.
„Radi se o kapitalnim projektima Hrvatskog doma u Subotici, kadrovskom snaženju zajednice i novim projektima kao što su izgradnja vrtića za djecu i pomoć malim maticama“, rekla je Vojnić, napominjući da su korisnici više od polovice sredstava župe u Srbiji, a nešto manje udruge.
Na upit koliki je iznos sredstava koja Srbija daje za hrvatsku zajednicu, Jasna Vojnić je odgovorila kako iz proračuna dobivaju ukupno 180.000 eura, što je visina proračun malo veće udruge. Za usporedbu srpska zajednica u Hrvatskoj dobiva spomenutu sumu samo od Grada Zagreba.
„Ne može se to usporediti, i da ne postoji financijska podrška iz Hrvatske bili bi zaista na razini udruge, ističe Vojnić, dodajući kako je podrška ključna za opstanak Hrvata. Stoga ćemo inzistirati da Srbija razvije stabilne politike prema nacionalnim manjinama, koje čine osminu stanovništva u državi.“

Izvor: Vlada RH, Vijesti, mzz,


Post je objavljen 05.04.2024. u 23:37 sati.