Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/luki2

Marketing

Sajam, Libertas, Poezija u drugom filmu

Od 4. do 20. travnja posjeti Frakturin proljetni sajam knjiga na Zagrebačkom Velesajmu, Avenija Dubrovnik 15 paviljon 7a, i pronađi knjige najboljih domaćih nakladnika po cijenama već od 3 eura!
Sajam posjeti od ponedjeljka do subote od 10 do 20 sati, a nedjeljom od 10 do 19 sati.
Uz sjajne naslove nakladničkih kuća Fraktura i Bodoni, na Frakturinom proljetnom sajmu pronađi i knjige Znanja, Mozaik knjige, VBZ-a, Profila, Naklade Ljevak, Planetopije, Fokusa na hit, Stilusa, Sandorfa, Petrinih knjiga, Srednje Europe, 24 sata, Fibre i Ibis grafike, Vuković&Runjić i Iris Illyrice.

Eto, Fraktura - posjetila sam danas Sajam i jao - kupila nekoliko knjiga...:(((( Kao, nemam ih dovoljno...:(((

20240404-121157




Drugo događjanje: Panel povodom 75. godišnjice NATO-a i 15 godine hrvatskog članstva u NATO-u.
Panel se održao u 17 h 4. 4. 2024. u Kongresnoj dvorani Sveučilišta Libertas.

Savršeni i kompetentni govornici dali su sažet pregled NATO-a prije i za vrijeme Hladnoga rata, i NATO-a danas, s posebnim osvrtom na rat u Ukrajini.

Prof. Petar Popović je govorio prvi. Najviše je spominjao odnos Amerike i Europe, te plaćanje onih famoznih 2 posto (harač, rajo, harač) svake države koja se nalazi u sistemu NATO-a prema Americi - a posebno će na tome insistirati Trump, ukoliko ponovo dodje na vlast. Time je, zapravo, i sloboda svake zemlje dovedena u pitanje:((( Zapravo, to je američka liberalna hegemonija.

Prof. Mladen Nakić je uporedio NATO sada, koji pomalo gubi svrhu od završetka Hladnog rata. Hoće li umjesto prijema novih zemalja postati važnija procedura izlaska iz NATO-a? Može li NATO postati istinska globalna sigurnosna organizacija?

Prof. Božo Kovačević govorio je o tome da je NATO u krizi, jer je izgubio funkciju odvraćanja ratova. Americi je odgovaralo što je prekinuta energetska suradnja između Europe i Rusije (Putin je sve odradio umjesto Amerike, nisu morali ništa napraviti). Terorizam nije bio dovoljno uvjerljiv argument koji bi opravdao američka miješanja u sukobe diljem svijeta.

I opet je dosta toga krenulo i od ovih naših prostora ..Amerika je bombardirala dio bivse Jugoslavije, a Rusija se našla uvrijeđena jer je smatrala da nije dovoljno ispoštovana, jer se nju u tom slučaju nije pitalo ništa. Proširenje NATO-a prema Ukrajini Rusija shvaća kao osvajanje od strane Zapada i kao ugrozu. Međutim, ne postavlja si pitanje zašto sve te zemlje bivšeg Sovjetskog Saveza jedva čekaju pobjeci od Rusije...Ne bježiš od nekoga s kim je dobro, zar ne?! Kako god, da - Zapad jest provocirao Rusiju i Putina, ali - to nije razlog za započinjanje rata.

Pitala sam vezano za Ujedinjeno Kraljevstvo - što su zaglumili sa Brexitom. Dobila sam odgovor da su oni stara imperijalna sila, i kada su shvatili da ne mogu dominirati u Europi i nad Europom - i tada su se maknuli, lažući vlastiti narod da će im kao samostalnima biti bolje.

20240404-172151-2

S lijeva na desno: Božo Kovačević, Mladen Nakić, Petar Popović.

Treće događanje, da bi sve bilo zaokruženo: Poezija u drugom filmu.

"Počinju proljetni radovi" naslov je jedne pjesme pjesnika Ivana Babića, dobar uvod za najavu proljetnog izdanja pjesničke tribine "Poezija u drugom filmu" koja se održala u Kinoteka Baru u Kordunskoj.
Gosti ovog ciklusa bili su pjesnik i knjižničar, voditelj mreža knjižnica Sesvete, Ivan Babić te pjesnikinja, spisateljica kratkih priča i slikovnica koja u Vrbovcu organizira Zagorkine književne dane, Irena Skopljak Barić. Oboje autora aktivni su na više područja vezano uz književnost. Zajednička tema su im šume - iz različitih razloga...

20240404-194231-2



S lijeva na desno: Irena Skopjak Barić, Sanja Baković - voditeljica, i sama odlična pjesnikinja i Ivan Babić.

I divna vijest za kraj: dočepala se karte za "Neke nove klince" u Saxu - ponovo, i biti cu u izbornom odboru na parlamentarnim izborima.

Može li bolje? Ne može!:))))

Ljubim!


Post je objavljen 05.04.2024. u 00:45 sati.