Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/agropolitika

Marketing

ZAŠTIĆENI NAZIV ZEMLJOPISNOG PORIJEKLA DOBIO „LUDBREŠKI HREN“



48. HRVATSKI PROIZVOD ZAŠTIĆENOG IMENA


„Ludbreški hren“ je dobio europsku zaštićenu oznaku zemljopisnog podrijetla, objavila je Europska komisija u Službenom listu Europske unije od 3. travnja 2024. godine.
(https://eur-lex.europa.eu/oj/browse-oj.html )

Time je ovaj naziv proizvoda upisan u registar zaštićenih oznaka izvornosti i zaštićenih oznaka zemljopisnog podrijetla te je zaštićen na području cijele Europske unije, što potrošaču jamči kupnju autentičnog proizvoda. To je 48. hrvatski proizvod zaštićena imena u Europskokj uniji.
Postupak zaštite naziva „Ludbreški hren“ pokrenula je „EUVITA“ Cluster za ruralni razvoj i poduzetništvo iz Varaždina, koji je Ministarstvu poljoprivrede podnio zahtjev za zaštitu oznake zemljopisnog podrijetla pod nazivom „Ludbreški hren“ 2020.
„Ludbreški hren” je korijen povrtne kulture dobivene kultivacijom samonikle biljke hrena (Armoracia rusticana P. Gaertn., B. Mey. et Schreb.), koja kao autohtona vrsta i istoimena čuvana sorta raste isključivo na području Varaždinske županije. Odlikuju ga ljutina, oštrina i osvježavajući okus, a konzumira se kao svježi proizvod, prvenstveno kao prilog i dodatak jelima.

Uz prirodne karakteristike proizvodnog područja, za proizvodnju „Ludbreškog hrena” ključan je ljudski čimbenik koji podrazumijeva tradicionalan način sadnje i poznavanje tehnologije uzgoja hrena, koji su važni za održavanje karakteristika čuvane sorte. Vještina uzgoja „Ludbreškog hrena” važna je od pripreme sadnica do dorade korijena za tržište, a specifičnost je i dorada biljke tijekom vegetacije te prepoznavanje optimalnog stupnja zrelosti kako bi se u konačnici dobio korijen prepoznatljivog oblika i senzorskih svojstava.

U specifikaciji o Ludbreškom hrenu piše da se tradicionalno, jede kao aromatični prilog - korijena hrena s kuhanim mesom, s jajima te je tipičan prehrambeni proizvod za sjeverozapadnu Hrvatsku. Varaždinska županija ima dugu tradiciju, a njezini stanovnici su tijekom povijesti koristili hren na različite načine, kao npr: svježe nariban i pomiješan s malo vrhnja; svježe nariban i pomiješan s naribanim jabukama; svježe nariban u salati od cikle i mrkve; hladni umak od hrena - hrenzos - riban i paren s juhom te pomiješan s malo ulja (očiti germanizam od Krensosse – umak od hrena); topli umak od hrena u kojeg se dodaje: ribani luk, mast, maslac, voda, mlijeko, brašno i sol; zimnica – naribane zelene rajčice s hrenom; zimnica – kiseli krastavci s komadima hrena; zimnica – punjene paprike s hrenom; zimnica – hren u turšiji. (mzz)




Post je objavljen 03.04.2024. u 21:28 sati.