Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/agropolitika

Marketing

NETANJAHU ĆE ZATVORITI DOPISNIŠTVO AL JAZEERE U IZRAELU



ISTINA NANOSI ŠTETU SIGURNOSTI DRŽAVE

Izraelski parlament Kneset usvojio je Zakon koji omogućava zatvaranje stranih dopisništava u Izraelu ciljajući na Al Jazeeru, izvjestila je ta TV kuća 2. travnja.

Al Jazerra je jedina Tv kuća koja izvještava o ratnim događajima iz palestinske zemlje iz Pojasa Gaze, odnosno prenosi izvještavanje svojih novinara s lica mjesta na terenu..Al Jazeera se smatra najvećom arapskom TV kućom i protutežom američkom CNN-u. Parlament Izraela je velikom većinom podržao zakon kojim premijer Benjamin Netanjahu može narediti zatvaranje stranih TV mreža koje rade u Izraelu , te može zaplijeniti njihovu opremu ako smatra da sadržaj nanosi “štetu sigurnosti države”.
A Netanjahu baš to smatra, te je rekao da namjerava poduzeti trenutnu akciju kako bi zaustavio aktivnosti Al Jazeere u Izraelu, optužujući je da aktivno sudjeluje u Hamasovom napadu od 7. listopada, te da potiče huškanje protiv izraelskih vojnika.

U svom priopćenju medijska organizacija Al Jazerra sa sjedištem u glavnom gradu Katara, u Dohi, je optužila Netanjahua za “zapaljive klevete protiv medijske TV mreže i prava njenih zaposlenika”.

“Al Jazeera odgovara da ih klevetničke optužbe neće odvratiti od nastavka hrabrog i profesionalnog izvještavanja, te zadržava pravo poduzeti svaki pravni korak”, priopćila je. Navela je da smatra izraelskog premijera odgovornim za sigurnost svojih novinara širom svijeta “u svjetlu njegovog poticanja i lažnih optužbi izrečenih na sramotan način”.
Mreža Al Jazerra je priopćila da je zakon, koji Izrael forsira od početka rata u Pojasu Gaze, bio “dio niza sistematskih izraelskih napada da se ušutka Al Jazeera” navodeći ubistvo dopisnice Shireen Abu Akleh 2022. dok je izvještavala o izraelskom vojnom napadu na okupirani grad Jenin na Zapadnoj obali. Potkraj 2023.godine ubijen je u Gazi novinar Samera Abudaqe, te početkom 2024. Hamze Dahdouha, kao i “namjerno gađanje niza novinara Al Jazeere i članova njihovih porodica te hapšenja i zastrašivanja dopisnika s terena”. Al Jazerra je navela samo svoje ubijene novinare u Gazi.

Jodie Ginsberg, glavna izvršna direktorica Odbora za zaštitu novinara (CPJ), rekla je da je donošenje ovog zakona “nevjerojatno zabrinjavajući potez”.“To je još jedan primjer gušenja slobode štampe koje Izraelska vlada želi primijeniti”, rekla je Ginsberg za Al Jazeeru.
“Već smo vidjeli ovakav jezik Netanjahua u kojem novinare pokušavaju prikazati kao teroriste, kao kriminalce”, rekla je Ginsberg, komentirajući premijerove izjave da “ovo nije ništa novo.” CPJ je priopćio da je dokumentirao pogibiju najmanje 95 novinara koji su poginuli u Pojasu Gaze

Glasnogovornica Bijele kuće Karine Jean-Pierre rekla je da bi potez Izraela da zatvori Al Jazeeru bio “zabrinjavajući”.“Sjedinjene Američke Države podržavaju izuzetno važan rad novinara Al Jazerre širom svijeta, a to uključuje i one koji izvještavaju o sukobu u Gazi”, rekla je Jean-Pierre novinarima.
Izvor: Al Jazerra,mzz



Post je objavljen 02.04.2024. u 17:27 sati.