Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/agropolitika

Marketing

IZBORNA PROMIDŽBA JE POČELA



NA 11 IZBORNIH LISTA
MOŽEMO IMA 8 ŽENA NOSITELJICA

Rok za predaju izbornih lista političkih stranaka Državnom izbornom povjerenstvu, na kojima su predloženi kandidati za koje će birači glasati po izbornim jedinicama, završen je u petak u ponoć, točnije 29. ožujka.
Na web stranici Državnog izbornog povjerenstva objavljene su sve liste 30. ožujka. Od tada do 15. travnja teče vrijeme za promidžbenu kampanju političkih stranaka koje će se obraćati biračima.
Dana 16. travnja je izborna šutnja, a 17. travnja su izbori. Na izborima će između 2277 kandidata s lista biti izabran 151 zastupnik koji će ući u 11. Saziv Hrvatskog sabora.
U deset izbornih jedinica biti će izabrano 140 saborskih zastupnika. Tri saborska zastupnika će biti izabrana u dijaspori , što je 11. izborna jedinica i osam zastupnika će biti izabrano u 12. izbornoj jedinici, gdje zastupnike biraju pripadnici nacionalnih manjina.
Očekuje se da političke stranke i kandidati izbornu promidžbu vode slobodno, otvoreno, javno i argumentirano.


MOŽEMO !
Politička stranka Možemo na 11 izbornih lista ima čak osam žena svojih članica , nositeljica lista.

„Velik broj žena na vrhu naših lista nije slučajnost, osim što na listama primjenjujemo tzv. zip model ,gdje se na listama izmjenjuju žene i muškarci, rodna ravnopravnost je vrijednost koju živimo: naše politike brinu za žene, naše politike provode žene „ kažu u političkoj stranci Možemo. Imena nositeljica lista i doduše tri muška nositelja su slijedeća:

I. Sandra Benčić
II. Danijela Dolenec
III. Luka Korlaet
IV. Katarina Kruhonja
V. Mira Anić
VI. Tomislav Tomašević
VII.Draženka Polović
VIII.Dušica Radojčić
IX. Maja Šintić
X. Đuro Capor
XI. Elena Komarić


Evo kratkih informacija o nositeljicama lista stranke Možemo:

Kordinaatorica stranke i premijerska kandidatkinja Sandra Benčić kaže da će fokus stranke u ovoj kampanji, u Saboru i u budućoj Vladi između ostaloga biti:

• priuštivo stanovanje
• dostupnost socijalnih usluga i zdravstvene skrbi
• podizanje mirovina i plaća
• bolja željeznička povezanost
• solarizacija Hrvatske
• zelena javna nabava hrane od lokalnih poljoprivrednika za državne ustanove
• restrukturiranje gospodarstva kroz zelenu reindustrijalizaciju i odmicanje od monokulture turizma

Evo i nekoliko kratkih informacija o svakoj kandidatkinji – ženi i tri muškarca s izbornih lista:
Sandra Benčić je sukoordinatorica Možemo i kandidatkinja za premijerku. Pravnica je po struci. Dvadeset godina bila je aktivistica u sferi zaštite ljudskih prava i rodne ravnopravnosti. Bavila se regionalnim razvojem i fondovima EU: osnivačica je jedne od prvih konzultantskih tvrtki u Hrvatskoj za EU fondove. Sandra Benčić je odlučna, borbena i ima znanje. Kao saborska zastupnica uvijek je argumentirala svoje stavove za javni interes.“Nijedna Vlada do sada nije imala odlučnosti povući hrabre poteze za koje svi znamo da su Hrvatskoj nužni. Mi smo tu hrabrost pokazali u Zagrebu - pokazat ćemo je i na razini Hrvatske”- kaže Sandra Benčić.


Danijela Dolenec je zamjenica gradonačelnika Zagreba. Do 2021. radila je kao izvanredna profesorica komparativne politike na Fakultetu političkih znanosti. Magistrirala je javne politike i administraciju na London School of Economics i doktorirala političke znanosti na ETH Zurich, a usavršavala se i na sveučilištima Harvard i Oxford. Kao zamjenici gradonačelnika Grada Zagreba fokus joj je na razvoju gradskih vrtića i škola, programu socijalne skrbi i primarne zdravstvene zaštite te kolektivnim pregovorima i razvoju socijalnog dijaloga sa sindikatima i udrugama poslodavaca.

Luka Korlaet je zamjenik gradonačelnika Zagreba, s posebnim fokusom na postpotresnu obnovu i pitanja prostora. Diplomirao je i doktorirao na Arhitektonskom fakultetu, gdje je izvodio nastavu projektiranja stambenih zgrada. Do preuzimanja dužnosti u Gradu Zagrebu 2021. godine, bio je voditelj je Radne grupe Možemo! za stanovanje, urbanizam i postpotresnu obnovu.

Katarina Kruhonja je vijećnica Možemo Vijeću grada Osijeka. Magistra je medicinskih znanosti i primarius nuklearne medicine u mirovini. Mirovna je aktivistkinja. Kao suosnivačica Centra za mir – Osijek dala je značajan doprinos procesima mirne reintegracije hrvatskog Podunavlja, za što je 1998. dobila Alternativnu Nobelovu nagradu za mir (Right Livelihood Award).

Mira Anić ima dugogodišnje djelovanje na polju socijalne politike, ljudskih prava, razvoju civilnog društva, ekonomska pravda i zelena transformacija.
Upravljala je neprofitnom organizacijom i socijalnom zadrugom te ima iskustvo u pripremi i provedbi EU projekata i programa socijalnih usluga, upravljanju ljudskim resursima i programskim timom, razvojem civilnog sektora u lokalnoj zajednici te u razvoju društvenog poduzetništva.

Tomislav Tomašević je u Zagrebu završio politologiju u Zagrebu te magisterij iz okoliša, društva i razvoja na Sveučilištu Cambridge. Dvadeset godina se bavio aktivizmom mladih, zaštitom okoliša i urbanog razvoja - bio je predsjednik Mreže mladih Hrvatske i Zelene akcije..
Kao gradonačelnik Zagreba, Tomislav Tomašević je zatekao Grad na rubu bankrota, a zatim osigurao vraćanje kreditnog rejtinga Grada Zagreba iz špekulativnog u investicijski status, nakon 13 godina i dvije godine prije roka vratio nezakoniti dug od 185 milijuna eura koji je naslijedio od bivšeg gradonačelnika.“ Ta financijska stabilizacija otvorila je prostor za masovna ulaganja u 2023. i 2024. godini: u mandatu smo otvorili 16 novih, dograđenih ili cjelovito obnovljenih škola, 2023. smo otvorili 4 vrtića (još 10 ih je trenutno u izgradnji), u 2023. smo povukli 5 puta više EU fondova od dosad rekordne 2019., kupili smo 20 novih i 11 rabljenih tramvaja, a u proračunu za 2024. osigurali čak 220 milijuna eura za kapitalna ulaganja - od društveno-kulturnog centra Paromlin i Kina Europa, preko bazena Špansko i stadiona u Kranjčevićevoj, do proširenja tramvajske mreže - što je čak pet puta više od prosjeka zadnjih 10 godina“ – objašnjava gradonačelnik.

Draženka Polović je vijećnica Možemo u Gradskom vijeću Grada Karlovca. Diplomirala je književnost i filozofiju te radi u srednjoj školi.
“Sedma izborna je jedinica zanemarenih regija. Fokus će nam biti na ulaganje u željezničku povezanost, kroz brzu prugu Rijeka-Zagreb i prigradske željeznice oko postojećih čvorišta, kao i na sustavno podizanje mirovina i osiguranje tržišta za lokalne poljoprivrednike. – kaže Draženka Polović

Dušica Radojčić je vijećnica u Gradskom vijeću Grada Pule. Diplomirana je politologinja. Istaknuta je aktivistkinja s 20-godišnjim iskustvom u borbi za okoliš i pravednije društvo. Njen angažman u slučaju referenduma za Lungomare pokazao je što u praksi znači borba za javni interes. Podrška inicijativi građana i referendumu na koncu je dovela do njene smjene s funkcije presjednice Gradskog vijeća, ali je podigla vjerodostojnost stranke Možemo u borbi za javno dobro.

Maja Šintić je rođena i odrasla u Šibeniku, gdje je niz godina uključena u lokalnu zajednicu kroz sudjelovanje u radu lokalnih udruga, neformalnih inicijativa i nezavisne kulture. Sudjelovala je u nizu zagovaračkih procesa vezanih uz politike za mlade, zaštitu životinja i prirode, socijalne politike te u kulturi grada.

Đuro Capor je vijećnik partnerske stranke Srđ je Naš u Gradskom vijeću Grada Dubrovnika. Profesor je povijesti, koordinator inicijative Srđ je NAŠ, ustrajan i nepokolebljivoj u borbi za javno dobro i zalaganju da Srđ ostane dostupan svim stanovnicima Dubrovnika.

Elena Komarić je 21-godišnja studentica novinarstva, koja je odrasla u Njemačkoj, ali se 2021. po završetku gimnazije vratila u Hrvatsku, s nadom u mogućnost normalnog života.
U želji da pridonese promjeni iz perspektive povratnice iz dijaspore, pridružuje se stranci Možemo, aktivira se u grupi mladih i sudjeluje u mobilizaciji mladih preko društvenih mreža.

M.Zouhar Zec








Post je objavljen 01.04.2024. u 16:00 sati.