Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/luki2

Marketing

HND, kazalište, hrana i film

Zbor znanstvenih novinara Hrvatskog novinarskog društva organiziro je danas tribinu o prednostima i opasnostima korištenja umjetne inteligencije u novinarstvu.
Raspravljalo se o intrigantnim i aktualnim temama povezanim s korištenjem umjetne inteligencije, i problemima s kojima se odnedavno suočava novinarska zajednica zbog pojave i naglog razvoja umjetne inteligencije, koja može na jednostavan upit slagati tekstove, pisati članke i provjeravati činjenice. U diskusiji je bilo odličnih osvrta na mnoga važna pitanja poput utjecaja umjetne inteligencije na gubitak radnih mjesta, problematike autorskih prava i regulacije uporabe umjetne inteligencije.

O ulozi i utjecaju umjetne intligencije na novinarstvo i društvenu ulogu novinarstva i medija kao temelja demokracije i posrednika utemeljenih i provjerenih informacija u javnosti govorili su:

* Ivan Fischer, novinar: Uvodni pregled i prikaz buduće perspektive

Ivan je imao odličan osvrt na problematiku vezanu za umjetnu inteligenciju. Posebno mi se svidjelo da je istaknuo i pozitivne strane umjetne inteligencije, koja se često zanemaruje. Prva ja - priznajem... No, umjetna inteligencija nam zaista može pomoći, na primjer u pripremi nekog članka ili teme koja je npr. osjetljiva i široka. Time se novinar može koncentrirati na sam razgovor. Kad se samo sjetim "Vikenda" i stare Olivettice....Sviđa mi se taj romantičarski, rani dio moga rada, pisanja...Učenja o novinarstvu. Sa pristupom ljudima nikada nisam imala problema. Opasnosti su također dio umjetne inteligencije, kod nas još uvijek nisu toliko osviještene, ali možda je i dobro da u ovom području maaalo sačekamo.

20240329-112236



Ivan i njegovo odlično izlaganje o umjetnoj inteligenciji. I njenim plusevima i minusima....

* Nenad Jarić Dauenhauer, novinar: Iskustva iz prakse - Kako umjetna inteligencija oblikuje svakodnevni rad novinara.

Nenad je odličan primjer novinara, koji prati znanost - koristi umjetnu inteligenciju, ali pri tome nije numjeren i ne prihvaća sve što mu se nudi kao vjerodostojan podatak - nego sve provjerava. I naravno, pri tome traži podatke, relevantne podatke - a ne pomoć u oblikovanju teksta ili pisanju.

* Hrvoje Šimičević, predsjednik Novinarskog vijeća časti HND-a: Etički problemi povezani s uporabom umjetne inteligencije i njihova rješenja.

Ovo je bio onaj dosadniji dio, koji govori o procedurama, definicijama, zakonima. Slušala s jednim uhom...

* Andrea Čović Vidović, voditeljica Predstavništva Europske komisije u Hrvatskoj: prvi sveobuhvatni zakon o umjetnoj inteligenciji na svijetu – Akt o umjetnoj inteligenciji

Naravno, kao i sve ostalo, treba definirati i odrediti i potaviti tako, da zakonski bude jednaki za sve.

* Dijana Kesonja, zamjenica pučke pravobraniteljice: Umjetna inteligencija i ljudska prava.

Eh, a. Uvijek su ljudska prava u pitanju. Krše li se ljudska prava ako se otkrivaju neki poaci o nekoj osobi? Npr. kada se pokaže da netko zloupotijebi podatke iz nečijeg zdravstvenog kartona, jer je danas sve na internetu, pa i recepti i lijekovi?

Onda - tko je napisao tekst i kako ga platiti ako je umjetna inteligencija odradila np. 80 posto teksta, a novinar samo 20? Što se događa s autorskim pravima i može li se novinar nekako zaštiti? Tisuću zašto, tisuću zato...

Moderatorica je bila Tihana Jarić Dauenhauer, predsjednica Zbora znanstvenih novinara HND-a.


20240329-111252


Evo fotografije ostatka ekipe. Po redu izlaganja, kako sam ih gore i navela....

Kad sam već toliko blizu, navratila sam do HNK i uzela kartu za predstavu:

20240329-230059-2



Nakon toga sam odlučila otići do Preradovićeve, jer su danas svoje štandove imali mali obrtnici.

20240329-140032

20240329-140044

Nakon toga brzo u Superkonzum. Kupila bečki i krumpir salatu. Stigla jesti tek kad sam Miu izvela van i nahranila je. Vidjela da hrane ima jako malo. Zovem Pet centar. Nitko se ne javlja. Uhvatila me panika da sutra ne rade i da Mia nece inati dovoljno hrane za blagdane. Ništa. Skupila se i pravac Pet centar Drvinje. Kupila čega svega...:))) To me baš razveselilo...

20240329-204027

Mia dobila uskrsnicu:)))

I na kraju - kino. Branimir Mingle Mall. "Majčinski instinkt"....Još jedan triler ili što već....Trojka. Ne trojka na filmu - nego trojka filmu.:)))

Ljubim!

Post je objavljen 29.03.2024. u 22:21 sati.