Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/agropolitika

Marketing

VIJEĆE EUROPSKE UNIJE: SUZBIJANJE STRATEŠKIH TUŽBI PROTIV JAVNOG DJELOVANJA



ZAŠTITA NOVINARA I BORACA ZA LJUDSK PRAVA

Vijeće Europske unije je 19. ožujka 2024. donijelo zakonodavni akt prema kojem će osobe koje se bave pitanjima od javnog interesa biti zaštićene od zlonamjernih tužbi kojima ih se želi ušutkati.

Tekst je na stranici Vijeća Europske unije objavljen pod punim naslovom
Suzbijanje strateških tužbi protiv javnog djelovanja: konačno zeleno svjetlo za zakonodavni akt EU-a o zaštiti novinara i boraca za ljudska prava / Anti-SLAPP: Final green light for EU law protecting journalists and human rights defenders /

Osobe protiv kojih se podnose takozvane strateške tužbe protiv javnog djelovanja (SLAPP), a to su obično novinari i borci za ljudska prava, imat će na raspolaganju niz podzakonskih jamstava i mjera. Ta jamstva i mjere primjenjivat će se na očito neosnovane tužbe ili zlonamjerne sudske postupke u građanskim predmetima s prekograničnim posljedicama.
Pojedinci protiv kojih se podnose strateške tužbe protiv javnog djelovanja mogu zatražiti od suda da u najranijoj mogućoj fazi odbije očito neosnovanu tužbu. Ako se utvrdi da je postupak zlonamjeran, sud može odlučiti da tužitelj mora snositi troškove postupka, uključujući troškove pravnog zastupanja žrtve strateške tužbe protiv javnog djelovanja. Kako bi se osigurala naknada štete tuženiku, sud može naložiti tužitelju i da dostavi financijsko jamstvo za troškove postupka i, ako je to predviđeno nacionalnim pravom, štetu koju je pretrpio tuženik.

Sudovi moraju brzo donijeti odluku o ranom odbacivanju predmeta i dostavi financijskog jamstva.

U cilju odvraćanja od takvih zlonamjernih pravnih radnji, sudac može odlučiti i da stranci koja je pokrenula predmet strateške tužbe protiv javnog djelovanja izrekne kaznu ili drugu jednako učinkovite mjere.
U skladu s direktivom smatrat će se da predmet strateške tužbe protiv javnog djelovanja ima prekogranične posljedice, osim ako obje stranke imaju mjesto boravka u istoj državi članici kao i sud koji rješava taj predmet, te ako se svi drugi elementi relevantni za slučaj nalaze u toj državi članici.
Ako je osoba koja živi u EU-u predmet strateške tužbe protiv javnog djelovanja u trećoj zemlji, države članice EU-a moraju odbiti priznavanje i izvršenje presude donesene u toj trećoj zemlji ako se ona u predmetnoj državi članici smatra očito neosnovanom ili zlonamjernom.

Države članice moraju uspostaviti pravila kojima bi se udruženjima, organizacijama i sindikatima omogućilo pružanje potpore tuženiku ili pružanje informacija tijekom postupka.
Kako bi dodatno poduprle žrtve strateških tužbi protiv javnog djelovanja, države članice morat će na jednom mjestu pružati informacije o podzakonskim jamstvima i pravnim lijekovima koji su na raspolaganju žrtvama takvih tužbi.
Direktiva će stupiti na snagu dvadesetog dana od dana objave u Službenom listu Europske unije. Države članice imaju dvije godine nakon tog datuma da dotični zakonodavni akt prenesu u nacionalno pravo.



Post je objavljen 26.03.2024. u 21:59 sati.