Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/nachtfresser

Marketing

Berlinske sitnice

Nevjerojatno koje meni asocijacije jutrom pune glavu. U Njemačkoj se svaki dan nove javne osobe i poslovni ljudi distanciraju od krajnje desnog AfD-a, nitko ne priznaje da za njih glasa, a svejedno su druga stranka po snazi u državi. Zato me jutros iznenadila ova vijest, za one koji ne znaju njemački, poslije ću objasniti o čemu se radi.
Kao što je poznato mi već dugo barem jedan ljetni mjesec, kad su svi, pa i Nijemci, na našem moru, provodimo u Berlinu, zadnjih godina uvijek u istoj zgradi u centru, gdje smo već stekli i prijatelje, s kojima se pozdravljamo kao stari znanci. U blizini pješice je jedan park u kojem Jin ujutro uživa, tu je i više supermarketa, Rewe na par koraka, Edeka, Aldi, Lidl i Netto malo dalje, tramvajska stanica par koraka, i do S-Bahna (Schnellbahn-brza željeznica) isto idemo pješice. Ujutro nakon vitaminskog napitka i tamne čokolade, te šetnje s Jinom, idem do dućana, po topla peciva, narezak, obično neku inačicu pršuta sebi i kuhanu šunku drugarici, te sireve po ukusima, te sebi uzimam jeftinu mineralnu gaziranu, drugarici Tonic, sebi sladoled u kornetima, drugarici, ako drukčije ne napiše, Buttermilch. ubitačna rutina :D.
Sad dolazimo do poante koja možda ovaj put nikome baš neće biti naročito zanimljiva. Drugarici je kod Buttermilcha bitno samo da je punomasan, inače Buttermich, baš nikad nisam ni razmišljao o prijevodu, složenica kao mnoge njemačke od riječi Butter-maslac i Milch-mlijeko, ženskog je roda, jer se član određuje po drugoj imenici sastojnici, a mlijeko je die Milch, danas prvi put išao pogledati što Google kaže, kaže mlaćenica, hrvatska riječ za koju prvi put čujem i ne znam što bih s njom. Tako ja u marketu samo gledam, što masnije i jeftinije, često pak taj masni Buttermilch stoji samo od skupljeg Müllera, al ipak kupim. Drugarica svaki put primjeti, a jesi našao firmu, konstatiram, samo to imaju, ona onda, a dobro. Nikad joj se ti proizvodi nisu sviđali, sad će imati razlog više. Naime u linku kažu, da je ugledni član uprave dao ostavku, jer je gazda intimus sušefice AfD-a Weidel i ne krije veze s tom strankom, što toj firmi šteti.
Inače nije to jedina od bogatih njemačkih obitelji što je surađivala s nacistima, sad su se samo prebacili na ovu desnu stranku, samo većina njih ili se distancira ili to, zbog poslovne politike, krije.
Završavam, žurim na delo...

Post je objavljen 26.03.2024. u 11:53 sati.