Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/agropolitika

Marketing

NESTRUČNO POSTAVLJANJE KANALIZACIJE U KARLOVCU


KAKO JE MOGUĆE DA IZVOĐAČ RUŠI SVE ZGRADE
NA TRASI RADOVA?


"Grad obnavlja kanalizaciju na način da je srušio sve zgrade na trasi izvođenja radova u staroj gradskoj jezgri", istaknuo je koordinator Inicijative građana gradske četvrti Gaza u Karlovcu Milan Medić na konferenciji za novinare koja je održana 25. ožujka na križanju ulica Pavleka Miškine i Janka Draškoviča.

Građani su izrazili veliku zabrinutost zbog uništavanja povijesne i kulturne baštine Karlovca, kakva se nikada prije nije dogodila. U zadnjih 30 godina su provedena već dva velika projekta obnove, ali nikada nije došlo do ovakve štete i devastacije. Zgrade u Draškovićevoj ulici na Gazi su jednake kvalitete kao i zgrade u naselju Zvijezda . Ako se na ovaj način namjeravaju izvoditi radovi na obnovi kanalizacije u Gradskoj četvrti Gaza, za očekivati je trajno oštećenje svih zgrada uzduž trase izvođenja radova. Građani će biti upropašteni, izgubit će svu svoju imovinu, a Karlovac će trajno ostati grad-ruglo.

Inicijativa građana gradske četvrti Gaza je Gradu Karlovcu uputila hitne zahtjeve u kojima traži: zaustavljanje radova na obnovi kanalizacijske mreže u četvrtima Zvijezda i Gaza, zatim izradu detaljnog snimka svih fasada na trasi izvođenja radova, nezavisnu reviziju projektne dokumentacije i načina dosadašnjeg izvođenja radova, zatim javnu objavu rezultata nezavisne revizije projektne dokumentacije i načina dosadašnjeg izvođenja radova te očitovanje nadležnih, kao i dosljedno provođenje nadzora nad radovima kada ponovno započnu.
„S početkom radova u Draškovićevoj ulici smo suglasni tek kada se otklone dosadašnji nedostaci i kada nam se zajamči da izvođenje radova u Draškovićevoj ulici neće uzrokovati katastrofalne posljedice po imovinu građana kakva se već dogodila u Zvijezdi,“ rekao je koordinator Medić.
Samo na trasi ulica Kraševa - Klaićeva trajno je oštećeno 10 od 12 javnih i privatnih zgrada. Isto stanje je i u svim drugim dijelovima Zvijezde. Građani Zvijezde trajno su ostali bez svoje imovine i krova nad glavom, a izvođač radova već sada najavljuje da nikoga neće obeštetiti.

Peticija građana Gradske četvrti Gaza s navedenom zahtjevima i s potpisima 55 stanara Draškovićeve predana je gradonačelniku grada Karlovca Damiru Mandiću.
Zgrada Karlovačkog Veleučilišta je napukla zbog nestručno izvedenih radova na ugradnji kanalizacije u njezinoj blizini. Šteta se procjenjuje na 1,3 milijuna eura iako je zgrada Veleučilišta tek nedavno obnovljena sredstvima EU. Pored javnih zgrada, uništeno je i tridesetak kuća u povijesnoj jezgri Karlovca, a gradonačelnik Damir Mandić oštećenim građanima nudi privremeni smještaj i sufinanciranje do 50% troškova obnove, ali građani to odbijaju.
Krajem 1990 . godina je u naselju Zvijezda rađena kanalizacijska mreža zajmom Svjetske banke. A u razdoblju 2005 do 2012. godine kroz ISPA projekt je rađena kanalizacija u cijelom gradu pa tako i u Zvijezdi i na Gazi, ali tada nije bila oštećena niti jedna zgrada. Tim više je neobično kako je sada prilikom trećeg kruga obnove moglo doći do ovakvih katastrofalnih posljedica na javnim i privatnim zgradama.

INSTITUCIJE MORAJU ZNATI
Zbog svega toga je provođenje projekta „Poboljšanje vodokomunalne infrastrukture aglomeracije Karlovac – Duga Resa“ koji je vrijedan 67.890.000 eura dovedeno u pitanje, a građani zahtijevaju hitnu obustavu radova.
Inicijativa građana traži utvrđivanje odgovornosti za potpuno nestručno postavljanje kanalizacijske mreže te traži odgovore na pitanja: kako je moguće da se potporom EU fondova financira upropaštavanje europske kulturne baštine, te zašto Vlada RH te Europska komisija nemaju nadzor nad skupom provedbom projekta koji se izvodi katastrofalno loše
Inicijativa građana gradske četvrti Gaza će o nestručnom obavljanja radova na kanalizacijskoj mreži, uz prilaganje peticije građana za utvrđivanje odgovornosti se obratiti najznačajnijim Europskim i domaćim institucijama i to Europskoj komisiji : uredu povjerenice za koheziju i reforme, uredu povjerenice za inovacije, istraživanje, kulturu, obrazovanje i mlade, hrvatskim europarlamentarcima i to svima, uredu europskog javnog tužitelja u Hrvatskoj, Vladi RH, Predsjedniku RH, ministru regionalnog razvoja i fondova EU, ministru prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine, ministrici kulture RH, čelnoj osobi hrvatskih voda, karlovačkoj županici te konzervatorkom odjelu u Karlovcu.

Karlovački list, S.Laić, M. Medić,mzz




Post je objavljen 25.03.2024. u 21:48 sati.