Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/agropolitika

Marketing

SVJETSKI DAN VODA – 2024 Water for Peace



VODA ZA SURADNJU, SKLAD I STABILNOST

Ovogodišnji Svjetski dan voda, 22. ožujka 2024., održava se pod naslovom 'Iskorištavanje vode za mir'. Na logu je upisano, 2024 Water for Peace.

Glavni tajnik UN-a Antonio Guterres u svojoj poruci povodom Svjetskog dana voda 22. ožujka 2024. ističe
„Akcija za vodu je akcija za mir. A danas je to potrebno više nego ikada.“ Ovogodišnji Svjetski dan vodaodržat će se pod naslovom 'Iskorištavanje vode za mir'. Na logu je upisano , 2024 Water for Peace.

Glavni tajnik UN-a Guterres dalje navodi „Naš svijet je u nemirnim vodama. Sukobi bjesne, nejednakost je raširena, zagađenje i gubitak bioraznolikosti su rašireni, dok čovječanstvo nastavlja sagorijevati fosilna goriva, klimatska kriza se ubrzava smrtonosnom snagom – dodatno prijeteći miru.

Naš se planet zagrijava - mora se dižu, obrasci kiša se mijenjaju, a riječni tokovi se smanjuju. To dovodi do suša u nekim regijama, te poplava i erozije obale u drugima. U međuvremenu, onečišćenje i prekomjerna potrošnja ugrožavaju dostupnost svježe, čiste i dostupne vode o kojoj cijeli život ovisi. Sve manje zalihe mogu povećati konkurenciju i rasplamsati napetosti među ljudima, zajednicama i državama. To povećava rizik od sukoba.
Voda za mir tema je ovogodišnjeg Svjetskog dana voda. Postizanje toga ovisi o daleko većoj suradnji. Danas 153 zemlje dijele vodne resurse. Ipak, samo ih je dvadeset i četiri prijavilo sporazume o suradnji za svu zajedničku vodu. Moramo ubrzati napore u zajedničkom radu preko granica i pozivam sve zemlje da se pridruže i provedu.

Konvenciju Ujedinjenih naroda o vodama – koja promiče održivo upravljanje zajedničkim vodnim resursima.
Suradnja u zaštiti vode može osnažiti i održati mir. Upravljanje vodom može ojačati multilateralizam i veze između zajednica te izgraditi otpornost na klimatske katastrofe. Također može potaknuti napredak prema ciljevima održivog razvoja – koji su temelj miroljubivih društava – uključujući poboljšanjem zdravlja, smanjenjem siromaštva i nejednakosti te jačanjem sigurnosti hrane i vode.
Obvežimo se da ćemo raditi zajedno, kako bismo vodu učinili snagom za suradnju, sklad i stabilnost, i tako pomozimo stvaranju svijeta mira i prosperiteta za sve“
poruka je Antonio Guterresa, glavnog tajnika UN-a.

Službene proslave održat će se u sjedištu UNESCO-a u Parizu, uz istaknute govornike, tehničke prezentacije, terenska iskustva i kulturne aktivnosti. Događaj su organizirani i u New Yorku i Ženevi, uz potporu Tajništva Konvencije o vodama, UN-a za vode i pridruženih tijela. U Ženevi je tema "Voda kao katalizator za kooperativno klimatsko djelovanje i mir" u New Yorku obilježavanje dana voda pod naslovom „Voda kao pokretačka snaga mira i stabilnosti“ a organizatori su Slovenija, Švicarska i Koalicija za prekograničnu suradnju za vodu.

Izvor: un.org/en / , mzz, unece.org


Post je objavljen 22.03.2024. u 10:47 sati.