Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/moody

Marketing

"bijela zastava"

U isječku intervjua snimljenom prošli mjesec za švicarsku televiziju RSI (emitiranje najavljeno za 20. ožujka) papa Franjo je rekao, između ostalog, kako bi Ukrajina trebala odustati, izvjesiti bijelu zastavu i pokazati hrabrost za pregovaranjem...

Reakcije su uglavnom između konsternacije i ljutnje, blago rečeno.
Osim kremaljskog glasnogovornika i proruskih propagandista jedino ga je branio vatikanski ured tumačenjem kako to nije bio poziv na kapitulaciju, nego na zaustavljanje krvoprolića.

Što bi na to rekli Poljaci koji su do bijele zastave imali nekoliko desetaka tisuća poginulih, a nakon nje su ih Hitler i Staljin pobili preko 6 milijuna.
Parafrazirano, mogao je teoretski i sam sebi reći - pokaži Sotoni bijelu zastavu i pregovaraj o sudbini katoličke crkve!

Nakon prošlogodišnjeg faux pasa kada je u videoobraćanju mladim katolicima okupljenima u crkvi u Sankt Peterburgu 25. 08, kazao kako su nasljednici “velike Rusije, velikih svetaca, kraljeva, Petra Velikog, Katarine II, ruskog naroda velike kulture i velikog humanizma ovo je još jedno dodavanje soli na ranu žrtvama brutalne rašističke agresije.
***
U travnju 2012.g, na misi zadušnici u Buenos Airesu kojom se obilježavala 30. godišnjica sukoba na Falklandskim otocima(Malvinima) 1982., tada kao kardinal Jorge Bergoglio rekao okupljenima kako su tu da bi “molili za one koji su pali, sinove naše domovine koji su izašli braniti svoju matičnu zemlju, da povrate ono što je njihovo od domovine, ono što im je uzurpirano.” Također je govorio o brojnim mladim Argentincima koji se nikada nisu vratili iz rata, dok su se drugi “vratili, ali nikada nisu mogli zaboraviti”, pisala je AciPrensa.
Bez obzira jesu li se borili na ratištu ili ne, ovi mladi ljudi bili su u strahu za život, rekao je kardinal.
Tri godine ranije kardinal Bergoglio rekao je obiteljima argentinskih vojnika poginulih u sukobu da "odu i poljube ovu zemlju koja je naša, a nama se čini dalekom".
***
Zamislite papu Lava I. 451. godine da je kojim slučajem Aetiju Flaviju i kralju Teoderiku rekao da trebaju imati hrabrosti bijele zastave tijekom najmračnijih dana hunske invazije?
Katalaunska ravnica (Mauricijakovo polje) se nikada ne bi dogodila, a samo kršćanstvo moglo bi biti samo jedna fusnota u povijesti.
***
Papa Ivan Pavao II u govoru, u Kijevu 2001. je naglasio:
„Zemljo Ukrajine, krvlju mučenika natopljena, hvala ti za primjer vjernosti evanđelju koji si dala kršćanima cijeloga svijeta! Toliki su tvoji sinovi hodili u potpunoj vjernosti Kristu; mnogi od njih ostali su postojani čak i do najveće žrtve”.

screenshot #HBO #TheNewPope


Post je objavljen 11.03.2024. u 16:34 sati.