Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/agropolitika

Marketing

EUROPSKA JAVNA TUŽITELJICA OTVORILA PREDMET „ GEODETSKI FAKULTET“



O NADLEŽNOSTI EPPO-a ODLUČUJE PRAVOSUĐE !

Kada je premijer RH Andrej Plenković prije desetak dana čuo da je Europski ured javnog tužitelja preuzeo istragu u predmetu, koji je u Hrvatskoj već posao afera, a radi se o 3D snimanju koje je nakon potresa obavljao Geodetski fakultet, u kom se slučaju sumnja da se radi o prijevari i zlouporabi europskog novca u postupku javne nabave, vidno ljut rekao je da ova Vlada nije došla s ceste, da je to izabrana Vlada koja ima rezultate, Vlada koja radi i Vlada koja se ne da impresionirati ničijom izjavom, a kamoli gospođe Kovesi koja se uopće – rekao je premijer- usudila komentirati, čime je on, rekao je, ostao zapanjen. Premijer je rekao – „ja tvrdim sto posto“ kako za ovo nije nadležan EPPO, i da bi bilo za DORH i USKOK jako nezgodno, ako bi u ovom slučaju ostala nadležnost Europskog javnog tužitelja.
Zapravo, često političari, kao i premijer, spremno, u žaru komuniciranja, a da budu što ozbiljnije shvaćeni izgovaraju rečenice kojima daju predznak „ ja tvrdim“ , ili „ja garantiram“, a koje zapravo, ispostavi se kasnije, nemaju nikakvu težinu, nikakvu garanciju vrijednosti. I u ovom slučaju vidljivo je kako je premijer Plenković iskazao tvrdnju bez ikakve vrijednosti i ozbiljnosti. A to mu se dogodilo jer prethodno nije znao tko je gospođa glavna europska tužiteljica Laura Codrua Kovesi , kakve su njene reference, pa možda i njen karakter, a to je važno. Ozbiljan političar, kao hrvatski premijer koji želi da ga se smatra ozbiljnim političarem- što je vidljivo iz tumačenja njegovih ostvarenja u premijerskom mandatu i prvom i drugom,- trebao bi biti oprezniji u svojim izjavama. Jer Vladu RH ne čini samo on. Govoriti da nešto tvrdi i garantira za nekog drugog u Vladi- je već potvrda da je istina pod znakom pitanja.

STOPA OSUĐUJUĆIH PRESUDA IZNAD 90 POSTO

Uglavnom ,gospođa europska javna tužiteljica je persona kakvu područje kojim se bavi i zaslužuje. Laura Kovesi, rumunjka, je 2012. je doktorirala s temom o borbi protiv organiziranog kriminala u Rumunjskoj.
Između 1991. i 1995. studirala je pravo na Sveučilištu Babe-Bolyai u Cluj Napoci u Rumunjskoj. Kovasci je bivša glavna tužiteljica rumunjske Nacionalne uprave za borbu protiv korupcije pet godina.
Pod vodstvom gospođe Kovesi Državna uprava za borbu protiv korupcije u Rumunjskoj postigla je napredak u borbi protiv korupcije, što su primjetili mnogi relevantni subjekti u Rumunjskoj i svijetu kao i građani u anketnim ispitivanjma. Za mandata gospođe Kovesi procesuirano je desetke gradonačelnika, pet zastupnika, dva bivša ministra bivši premijer i to samo u 2014. Stotine bivših sudaca i tužitelja također je izvedeno pred lice pravde, sa stopom osuđujućih presuda iznad 90%. U 2015., 12 članova parlamenta je bilo pod istragom, uključujući ministre: "Istraživali smo dva aktualna ministra, od kojih je jedan iz ministarske funkcije otišao izravno u istražni zatvor", rekla je Kovesi. U godišnjem izvješću za 2015. Laura Kovesi je navela da je ukupno 431 milijun eura mita bio predmet sudskih postupaka.
Impresivno je da je za svoj rad na suzbijanju korupcije primila niz priznanja. Već 2011. dobila je priznanje u ime odgovornosti za provođenje zakona Tajne službe Sjedinjenih Država koju dodjeljuje direktor Tajne službe Sjedinjenih Država.

MANDAT TUŽITELJICE – SEDAM GODINA

Laura Kovesi, bila je tužiteljica u Uredu tužitelja pri Visokom kasacijskom sudu i pravosuđu Rumunjske, kada je u Vijeću EU u listopadu 2019. odlučeno da će ona biti glavna europska tužiteljica. Ured je 2020. počeo sa radom, a mandat joj traje sedam godina. Ured europskog javnog tužitelja je neovisno tijelo Unije odgovorno za istragu, kazneni progon i donošenje presuda protiv financijskih interesa Unije, naprimjer protiv prijevara, korupcija, prekogranična prijevara s PDV-om iznad 10 milijuna eura. U tom smislu EPPO poduzima istrage, provoditi radnje kaznenog progona i obavlja funkcije tužitelja u nadležnim sudovima država članica.
Laura Kovesi kao europska javna tužiteljica je rekla da ne može komentirati predmet u vezi s Geodetskim faksom, jer je istrga u tijeku no rekla je slijedeće;“ Općenito vrlo dobro procjenjujemo svoju nadležnost, pridržavamo se Uredbe i pravila kada je riječ o nadležnosti EPPO-a.“Dodala je slijedeće : „Ako netko ima sumnje o tumačenju Uredbe, u Luksemburgu je Sud Europske unije, neka se obratiti sudu i pita kako bismo trebali tumačiti Uredbu. O nadležnosti EPPO-a ne odlučuju vlada, parlament, političari ni poslovni ljudi, to je nešto što pripada pravosuđu.“
U tom slučaju potpuno je irelevantno što premijer RH Plenković misli ili tvrdi o predmetu „Geodetski fakultet“.

Margareta Zouhar Zec


Post je objavljen 11.03.2024. u 13:45 sati.