Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/agropolitika

Marketing

OMJER KOEFICIJENATA PRVOSTUPANJSKIH I DRUGOSTUPANJSKIH SUDACA


PRAVOSUDNIM DUŽNOSNICIMA 11,5 POSTO POVEĆANJE OSNOVICE

Na predsposljednjoj sjednici aktualne Vlade RH, održanoj 8. ožujka 2024. komunicirano je povećanje osnovice za izračun plaće pravosudnih dužnosnika za dodatnih 11,5 posto, što je predloženo izmjenom Zakona o plaći i drugim materijalnim pravima pravosudnih dužnosnika, koji je Vlada uputila u hitnu saborsku proceduru. odnosno
u jedno saborsko čitanje.

Izmjenama se predlaže i korekcija koeficijenata za izračun plaća pravosudnih dužnosnika županijske razine zbog činjenice da je razlika u koeficijentima između općinske i županijske razine značajno umanjena prethodnim povećanjem koeficijenta za dužnosnike u prvostupanjskim tijelima. Koeficijent županijskih sudaca i zamjenika županijskih državnih odvjetnika predlaže se ovim zakonom povećati s postojećih 4,55 na 5,00, a polazni koeficijent čelnika pravosudnih tijela županijske razine s 5,00 na 5,43.
Predlaže se i da pravosudni dužnosnici dobiju pravo na naknadu troškova prijevoza na posao i s posla, godišnju nagradu za uskršnje i božićne blagdane, dar za dijete do 15 godina, regres za godišnji odmor te pravo na sistematski pregled.

To je treće povećanje plaća sudaca i državnih odvjetnika u posljednjih pet godina, istaknuo je ministar pravosuđa i uprave dr. Ivan Malenica.

Povećanjem koeficijenata učinjen je pravi omjer između prvostupanjskih i drugostupanjskih sudaca . S udrugama sudaca i državnih odvjetnika postignut je na taj način konsenzus o koeficijentima.

IZMJENOM ZAKONA O SUDOVIMA – OBVEZA JAVNE OBJAVE SUDSKIH ODLUKA

Vlada je u saborsku proceduru uputila i Konačni prijedlog izmjena i dopuna Zakona o sudovima kojima se, među ostalim, propisuje obveza javne objave svih sudskih odluka u kojima se postupak dovršava i to na posebnoj internetskoj strani kako bi se omogućila njihova pretraga.
Ministar dr. Malenica tu izmjenu ističe kao važan iskorak u transparentnosti rada sudova, povećanja pravne sigurnosti i ujednačavanja sudske prakse
.


Izvor: Vlada RH, mzz


Post je objavljen 10.03.2024. u 10:02 sati.