Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/nachtfresser

Marketing

Djevojčice na dva natjecanja

Mi koji smo bili i višekratno organizatori nečega, poštujemo i nikad nećemo minirati rad nekoga, koji pokušava organizirati nešto drugo. Prošao je dan žena i danas završava međunarodni ženski šahovski turnir Cvijet Mediterana u Rijeci, sutra pak završava ove godine po rejtingu dosta jači međunarodni ženski šahovski turnir u Beogradu. Preko fejsa sam povezan i s čovjekom koji vuče konce oko realizacije najvažnijih šahovskih događanja u Srbiji, a osobno poznajem direktora riječkog turnira s kojim sam u istom klubu, a i nekad davno sam i skromno pomagao, kao tad poznati bloger (sic), još uvijek se u arhivi na stranici može pronaći arhiva slika, jedina potpisana nečijim prezimenom je moja, koju naravno neću linkati, jer sam tad bio poznat kao mutni blog fotograf .

Da biste razumjeli nerazumljive stvari i podmetanja, o kojima ću, umjesto o uspjesima dviju djevojčica, pisati, potrebno je znati da je u šahovskom savezu Hrvatske situacija još gora nego u hrvatskom društvu uključujući i ovu blog platformu (može stvarno i u reali biti gore, vjerujte na riječ), da su nedavno jedna fizički blizu druge održane dvije skupštine, jedna s 22, druga s 24 delegata, da su obje izabrale vodstva saveza, obje skoro ili potpuno jednoglasno, nisam naravno gubio vrijeme čitajući izvještaje, prva je naravno odabrala staro vodstvo, drugi na nju ili nisu primljeni iz proceduralnih razloga (nisu održali predskupštine svojih saveza u statutom određenom roku), ili nisu ušli jer su se solidarizirali s ovima “nepravedno nepripuštenim”.

Ta grupa ima na fejsu grupu (Šah u Hrvatskoj), administratori sebe nazivaju domoljubnom strujom i njima je npr. potpuno jasna pozadina ne puštanja na skupštinu delegata iz vukovarsko srijemske županije (svi znamo simboliku Vukovara, hajd ti sad odgovori, primjedba autora), sve postove i komentare na grupi i odgovore moderiraju administratori i ja spadam u rijetke, koji nije “ni na jednoj mail listi”, kojem nakon kratke analize puštaju odgovore. Ipak mnogo više objavljujem i bolje se osjećam u fejs grupi “Šah na Balkanu”, gdje mi samo jednom, s razlogom, nisu objavili prilog, a u komentare se ne diraju nego idu u redovnom vremenu, naknadno se zbilja samo nešto uvredljivo i osobno obriše.

Zašto je ove godine beogradski turnir- link ipak znatno jači. Dva su razloga, nikako oni zbog kojih domoljubi pljuju po riječkom turniru. Kod oba je najvažnije promišljanje smisla natjecanja od onih koji vuku konce oko turnira. Mudar beogradski organizator je prije par godina na turniru ugostio mladu neafirmiranu djevojku, kći poznate kineske velemajstorice, koja je priliku uspješno iskoristila. Sad je i ona velemajstorica i sudjeluje na turniru, kao i njena mama, obje jako visokih rejtinga, jedna se bori i za ukupnu pobjedu. U Beograd je lakše dovesti i indijske igračice visokog rejtinga, kojih kao Kineskinja ima kao u priči, uz to Ukrajinka i Ruskinja, ako ide, i turnir je nevjerojatne snage. Ipak sad dolazimo do dvosjeklog mača, u turnir je uvršteno i srpsko čudo od djeteta, 12-godišnja Vera Vujović, to sam baš na grupi “Šah u Hrvatskoj”, u kojoj su domoljubi hvalili mudrost beogradskog i isticali nesposobnost riječkog direktora, baš to sam problematizirao.

Komunicirao sam o usporedbi dva turnira i s dugogodišnjim direktorom riječkog, naravno, smještaj u hotelu je znatno skuplji nego u Beogradu, košta 4 puta više od fonda za nagrade, za igračice iz najmnogoljudnijih država bi bile potrebne i vize, al to nipošto nisu glavni razlozi. On je ove godine i selektor hrvatske ženske šahovske reprezentacije, polako uvodi u reprezentaciju 13. godišnju Laru Zagorac iz kluba “Rječina”, na ovaj turnir je pozvao sve reprezentativke i nije ni težio prejakom sastavu inozemnih gošći, samo su dvije velemajstorice ukupno i obje trenutno pri začelju tabele.

Epilog:

Djevojčica iz Beograda je uvjerljivo zadnja na ljestvici, iako je prije ovih turnira imala znatno viši rejting od naše curice, što naglašava u polemici sa mnom glavni administrator hrvatske fejs stranice, “istina sad dobiva lekciju, ali tako je to i u šahu i životu, treba očvrsnuti”, s druge strane Lara Zagorac proživljava zvjezdane trenutke pobjeđujući mnogo iskusnije, te rejtingom i iskustvom jače šahistkinje, naravno neće biti pobjednica turnira, no to vjerojatno neće biti ovaj put ni Kineskinja u Beogradu, iako su Kineskinje zadnjih godina neprikosnovene u svijetu ženskog šaha, gdje god nastupale.

Post je objavljen 09.03.2024. u 09:43 sati.