Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/luki2

Marketing

Jučer Karakaš, danas "Oda mladosti"

Veliki Booksin prijatelj (možda najveći fan Booksine crvene limunade) i jedan od najpoznatijih hrvatskih pisaca, Damir Karakaš, sprema se povesti vas na putovanje - i ne, nije to putovanje do najbliže knjižnice!
Umjesto toga, Damir Karakaš vas vodi na epsko putovanje kroz Liku, Pariz i Texas! U filmu "Paris, Texas" (1984) Wima Wendersa Travis Henderson luta iz pustinje i mora se ponovno povezati s društvom, samim sobom, svojim životom.(i Đole je bio veliki obožavatelj Nasta Kinski, pa joj je posvetio stihove: "Prganja me stalno Nastasja Kinski, svaki dan mi dolazi u san. Priča da me voli, baš ono, odistinki, i vene zbog mene...":)))
Važno je istaknuti da je prva knjiga koju je napisao bila upravo knjiga putopisa "Bosanci su dobri ljudi" (1999.)
Ali pričekajte, nije sve tako ozbiljno. Karakaš, čovjek koji preferira udobnost svoga kauča nad avanturama dalekih destinacija, ima nešto drugačiji pristup putovanju. Dok vas Karakaš vodi kroz ovu neobičnu avanturu, očekujte smijeh, suze, i možda poneku pjesmu o divljem zapadu (samo ako je inspiracija dovoljno jaka). Lika, Pariz i Texas postaju mjesta gdje se susreću književnost, humor i introspekcija, a Karakaš je vaš duhoviti vodič kroz ta područja bez zakona i reda.


Biografija autora:

Damir Karakaš rođen je 1967. u selu Plašćica kod Brinja u Lici. Nekoliko godina radio je u Zagrebu i Splitu kao novinar, od 2001. živi u Bordeauxu u Francuskoj, a od 2002. do 2007. u Parizu gdje se uzdržava sviranjem harmonike. U Parizu na Novoj Sorboni studira francuski jezik, izvodi performanse te izlaže konceptualne radove. Objavio je knjigu putopisa "Bosanci su dobri ljudi", zbirke priča "Kino Lika", "Eskimi" i "Pukovnik Beethoven", romane "Kombetari", "Kako sam ušao u Europu", "Sjajno mjesto za nesreću", "Blue Moon", "Sjećanje šume", "Proslava", "Okretište" i "Potop". Dobitnik je domaćih i međunarodnih književnih nagrada (Premio Itas Italija, Književna nagrada tportala za najbolji hrvatski roman, nagrada Fric, Meša Selimović, Petar Kočić…). Preveden je na desetak jezika, uključujući i arapski (prvi prijevod nekog djela hrvatske književnosti na arapski), djela mu se izvode na domaćim i europskim kazališnim daskama, a po predlošcima njegovih romana pišu se scenariji za filmove. Tako će ove godine u režiji Brune Ankovića, i pod mentorstvom poljskog oskarovca Pawela Pawlikowskog, na festivale i kina stići film rađen po njegovu romanu "Proslava". Roman će u mjesec travnju izaći u San Francisku i u Londonu. Karakašev roman "Sjećanje šume" pak je uvršten u čitanku iz Hrvatskog jezika za 8. razred osnovne škole (Profil Klett), kao i čitanku za 3. razrede gimnazija i četverogodišnjih srednjih škola (Profil Klett). U 2023. godini Karakaš je objavio roman "Potop", prije objave ovoga romana, kao dio projekta u kojem mu je pomagao i cijenjeni konceptualist Dalibor Martinis, Karakaš je u knjižnici Bogdana Ogrizovića (pod mentorstvom Frane Dulibića, voditelja Odsjeka Povijesti umjetnosti na Filozofoskom fakultetu u Zagrebu), održao izložbu 42 portretne studije književnica i književnika koji su u njegovom radu bili formativno bitni. Otac je triju kćeri. Živi u Zagrebu.

Program podupiru Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske, Grad Zagreb i Zaklada Kultura nova.

Karakaš je jučer gostovso u "Booksi", pričao o Francuskoj - konkretno Parizu, pa Kini, Londonu...Zna on u žaru borbe malo pretjerati:)))), ali da je zabavan - jest!:))))

20240306-201053-2

Sam sebi promotor, narator, voditelj - što god treba....:))))

20240306-202719-2

Otkačeno, ali lijepo. :)))

Danas:

Književnica Tanja Radović bila je gošća je prve ovogodišnje tribine Kul u gradu. Nakon autoričine zbirke priča "Osporavanje kiše" koju je prije dvije godine predstavljena na Zagreb Book Festivalu, ovoga puta riječ je o njezinom novom romanu "Oda mladosti". Roman obuhvaća razdoblje osamdesetih, priča priču o višetjednoj turneji studentskog zbora u Francuskoj.

Autorica je roman posvetila zboru "Ivan Goran Kovačić" čija je bila dugogodišnja članica. Valja istaknuti da se ne radi o memoarima, već u fikciji koja se referira na razne generacije zboraša koje se mogu prepoznati kroz glazbu, prijateljstva, ljubavi, bujnost doživljaj kao i osjećaje koje mladost ima u sebi. "Likovi su pretežno mlađi ljudi, umjetničkih senzibiliteta, otvoreni novim iskustvima u svim oblicima, ali nerijetko opet dovedeni u poziciju luzera", o romanu je zapisao urednik Branko Čegec. Denis Derk, književni kritičar Večernjeg lista o romanu je zabilježio: "Roman ima znatan čitalački potencijal, jer se bavi temom (zborskim kolektivom) koja do sada i nije obrađivana u hrvatskoj književnosti te će vjerojatno imati zamjetnu recepciju."

Tanja Radović plodna ja prozna i dramska autorica, radi kao knjižničarka u zagrebačkoj knjižnici "Vladimira Nazora". Završila je studij kroatistike na Filozofskom fakultetu u Zagrebu.

Uz autoricu o romanu je govorila književnica i radijska urednica i voditeljica Irena Matijašević.

Sjajna Sanja Baković bila je divna vofiteljica, s uvijek smisleno postavljenim pitanjima autorici.

Odlomak koji je autorica procitala nasmijao me, pa vjerujem da je i ostatak romana takav.

Sjajna knjiga - podsjećanje na neka vremena, ne samo što smo bili mlađi, nego smo - zamislite samo - znali i drugačije i bolje i kvalitetnije živjeti, i čak i gle čuda - i uživati....

20240307-191716-2

S lijeva na desno: Irena Matijašević, Tanja Radović - autorica, vesela i nasmijana u sredini, i Sanja Baković.

20240307-191721-2

Odlična naslovnica.....

Želim svim ženama ovdje i van bloga sretan Dan žena, a mojoj sestri i sretan roođendaan!:)))

Ljubim!

Post je objavljen 08.03.2024. u 00:14 sati.