Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/agropolitika

Marketing

DO KRAJA VELJAČE IZDANO 14.219 RADNIH DOZVOLA ZA STRANE RADNIKE



PROPISIVANJE JASNIH UVJETA – ANULIRA POSTOJANJE CRNE LISTE !

Nekoliko ministara održalo je konferenciju za novinare 28. veljače o aktualnoj temi uvoza stranih radnika.Objavljujem dio s te konferencije za novinare u kojem su odgovori ministara aktualni za javnost.

Ministar Unutanjih poslova i podpredjednik Vlade RH dr. Davor Božinović ; “ Ove godine imamo do sada ( danas je 28.2. 2024.) izdanih 14 219 radnih dozvola. Unutar ove brojke je najviše dolazaka radnika iz Nepala, a onda ide Srbija i Bosna i Hercegovina. Međutim to se preko ljeta promijeni. A što se odnosi na smještaj je slijedeće : vidite mi nemamo propisane uvjete smještaja za hrvatske radnike u Republici Hrvatskoj. To je jasno. Međitim ukoliko netko da bi privukao strane radnike kaže “ uz sve što vam nudim, nudim vam i smještaj” to je nešto u što će ministarstvo Unutarnjih poslova, kada ovaj Zakon stupi na snagu, imati uvid i provjeriti kroz svoje obilaske, a po potrebi angažirati Državni inspektorat koji će utvrditi postojanje prekršaja. Dakle ne kažemo da je uvjet, ali ako si već sa osiguranim smještajem privukao određeni broj stranih radnika, onda taj smještaj mora biti u određenuim gabaritima, te gabarite će dva ministarstva vjerojatno donijeti zajedno, na temelju onog što već je propisano i na razini EU a to su uvjeti smještaja za sezonske radnike.

Novinarsko pitanje : Možete li pojasniti “crnu listu”, kako se dolazi na “ crnu listu”, koja institucija to utvrđuje, te u kojem roku, da stvari u javnosti budu jasne i čiste?

Na pitanje je odgovorio ministar rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike Marin Piletić: “Zakon o suzbijanju neprijavljenog rada definirao je “ crnu listu”. Završni akti kojih su uvjeti definirani za crnu listu da biste na nju došli biti će vrlo brzo objavljeni. Onda Državni inspektorat sukladno tom Zakonu utvrđuje koji je poslodavac imao neprijavljenog radnika, propisane su kazne, propisane su drastično veće kazne u slučaju ponavljanja istog prekršaja i na taj način će hrvatskoj javnosti biti prezentirana tzv. “crna lista” onih poslodavaca kod kojih je Državni inspektorat utvrdio neprijavljene radnike. Neprijavljen radnik podrazumijevaju se i oni koji nisu na vrijeme prijavljeni, oni koji nemaju nikaakvu evidenciju kod poslodavca, nama će i ta “crna lista” biti preduvjet kod pozitivnog izdavanja mišljenja Hrvatskog Zavoda za zapošljavanje u trenutku kada se budu predavali zahtijevi za izdavanje radnih dozvola stranaca.



Začuđujuće je da kao prijavu ministar ne navodi ono što je za stranog djelatnika izričito važno, a što poslodavci četo izbjegavaju učiniti, a to je prijava na mirovinsko osiguranje, čime se djelatniku utvrđuje tijek radnog staža koji mu za vrijeme rada u Hrvatskoj mora biti zabilježen, kao ni prijava na zdravstveno osiguranje, čime se djelatniku u slučaju zdrastvenih poteškoća omogućava otvaranje bolovanja i liječnička pomoć. (mzz)

Novinar: Ako sam dobro shvatio taj pravilnik još uvijek nije do kraja definiran?

Ministar Piletić: Ne, pravilnik još nije do kraja definiran ali biti će objavljen na stranicama , kao i po kojim uvjetima će ta lista biti objavljivana na stranicama Ministarstva rada.

Novinar: A kada će biti objavljivana.

Ministar Piletić: Vrlo brzo

Novinarka je upitala : A kakve su onda sankcije? Zabrana uvoza ili…

Ministar Piletić: Apsolutna zabrana uvoza, tu smo postrožili i kriterije, odnosno izdavanje pozitivnog mišljenja Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, proširili ne samo na plaćanje u poreznom sektoru, nego na sva ostala davanja dakle i po pitanju davanja jedinicama lokaalne i regionalne samouprave, sve one kategorije gdje poslodavac ne podmiruje svoje obveze, također neće biti u prilici dobiti potrebnu radnu dozvolu.

Novinarsko pitanje: Teoretski, ako isti poslodavac otvori neku novu tvrtku, pa se kandidira s njom, da li je automatski izbačen iz igre, ostaje na " crnoj listi" ili ne.

Ministar Piletić: Ne. Vi ste jasno vidjeli u izmijenjenom prijedlogu Zakona o strancima da smo postrožili kriterije. Pod broj jedan svih onih agencijskih poslodavaca koji se i osnivaju i registriraju za uvoz strane radne snage, da smo predvidjeli da bismo uopće mogli podnijeti zahtijev za uvoz strane radne snage da smo definirali i uvjet postojanja zaposlenih u posljednjih godinu dana, da smo definirali koji je potreban promet i kod pravne i kod fizičke osobe u posljednjih šest mjeseci, definirali smo koji je limit prijave uopće potreba stranih radnika kod prve predaje zahtjeva za uvoz strancima, a onda svaki drugi veže se uz ove omjere zaposlenih domaćih radnika sa onima iz inozemstva. Tako smo apsolutno pokrili one koji se tek osnivaju, one koji već postoje na tržištu rada, one koji s e bave agencijskim radom i one koji bi se time htjeli baviti i financijski i odnos sada postojećih zaposlenih, zaposlenih u fizičkim i pravnim subjektima i kontinuitet od godine dana, općenito da imaju zaposlene radnike, da bi uopće mogli biti u prilici podnositi zahtijev za uvozom strane radne snage.
Ministar Božinović je rekao da su konzultirali iskustva drugih zemlja kako to rade." Važno nam je da znamo koga uvozimo da se tu ne otvaraju dvojbe koje bi možda išle u rasprave u javnom prostoru o crnoj ekonomiji, zamjeni stanovništva i tome slično. Tamo gdje postoje potrebe, mi smo tu kao država kao servis da pomognemo svima koji žele održati i unaprijediti funkcioniranje gospodarstva u RH."
“ Izmjene i dopune Zakona o strancima od danas će se naći u javnom savjetovanju. Interes nam je da ono što se može bolje regulirati dobijemo kroz javno savjetovnje” rekao je ministar Božinović

M. Zouhar Zec


Post je objavljen 28.02.2024. u 15:19 sati.