Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/agropolitika

Marketing

Europska komisija: FINANCIRANJE EU POLITIKA

PRIHODI OD IZDAVANJA OBVEZNICA ZA POLITIKE I ZAJMOVE

Prema priopćenju Europske komisije od 20. veljače iz Bruxellesa, Europska komisija je uspješno prikupila 7 milijardi eura u svojoj drugoj sindiciranoj transakciji 2024.

Transakcija je uključivala izdavanje jedne tranše nove EU obveznice s dospijećem 4. prosinca 2034. u iznosu od 7 milijardi eura.
Za prvu polovicu 2024. Komisija je prikupila oko 24 milijarde eura, a cilj financiranja za to razdoblje iznosi 75 milijardi eura. Pregled dosadašnjih operacija dostupan je na internetu, kao i plan EU financiranja.


Današnje ( 20.2.) udruživanje obveznica - 10-godišnji niz

Dospijeće 4. prosinca 2034., ova obveznica nosi kupon od 3,00% i ostvarena je uz prinos od ponovne ponude od 3,028%, što je ekvivalentno cijeni od 99,754. Širenje na srednju zamjenu je 29 bps, što je ekvivalentno 65 bps u odnosu na Bund koji dospijeva 15. veljače 2034. i 14 bps u odnosu na OAT koji dospijeva 25. svibnja 2034.
Konačna knjiga narudžbi iznosila je više od 67 milijardi eura. Ukupan iznos neotplaćenih obveznica sada iznosi 7 milijardi eura.
Zajednički vodeći menadžeri ove transakcije bili su BNP Paribas, Deutsche Bank, Goldman Sachs, HSBC, Nomura.



Ugovorima o EU-u Europska je komisija ovlaštena zaduživati se na međunarodnim tržištima kapitala u ime Europske unije. Njegova je reputacija dobro uspostavljena na tržištima duga, zahvaljujući izdanjima obveznica u posljednjih 40 godina. Sva izdanja Europske komisije denominirana su isključivo u eurima. Zaduživanje EU-a jamči proračun Unije, a doprinosi istom proračunu predstavljaju bezuvjetnu pravnu obvezu za sve države članice u skladu s Ugovorima.

Europska komisija koristi prihode od izdavanja svojih obveznica za financiranje odabranih programa politike EU-a. Značajan politički program koji se trenutno financira zaduživanjem EU-a je program oporavka NextGenerationEU. EU će također upotrijebiti izdavanje obveznica za financiranje do 33 milijarde eura zajmova Ukrajini u okviru Instrumenta za Ukrajinu između 2024. i 2027. Instrument za Ukrajinu pruža stabilnu financijsku potporu za oporavak, obnovu i reforme Ukrajine na putu pristupanja EU-u.

U siječnju 2023. EU je pokrenuo jedinstveni pristup financiranju, proširujući raznoliku strategiju financiranja koja je prvi put uspostavljena za NextGenerationEU na sve ostale programe politike koji se financiraju zaduživanjem EU-a. Nakon uvođenja ovog pristupa, EU financira svoje različite programe politike izdavanjem pojedinačnih obveznica EU umjesto zasebno označenih obveznica za pojedinačne programe.

S današnjom transakcijom, EU je sada izdao 310,43 milijarde eura u obveznicama EU-a u okviru jedinstvenog pristupa financiranju. Od prikupljenih sredstava, 220,30 milijardi eura isplaćeno je državama članicama u okviru Instrumenta za oporavak i otpornost. Dodatnih 45,42 milijarde eura dodijeljeno je drugim programima EU-a koji imaju koristi od financiranja NextGenerationEU, a 18 milijardi eura isplaćeno je Ukrajini u okviru politike makrofinancijske pomoći + u 2023. Budući da se Komisija uključuje u kratkoročne operacije upravljanja likvidnošću kako bi izgladila nadolazeće financiranje potrebe, prikupljeni iznosi neće nužno biti jednaki isplaćenim iznosima. Ukupni nepodmireni dug EU sada iznosi 481,91 milijardi eura.

Kako bi se politike EU-a financirale što učinkovitije i djelotvornije, izdavanja Komisije strukturirana su prema polugodišnjim planovima financiranja i unaprijed najavljenim rokovima izdavanja. Kako bi podržala likvidnost sekundarnog tržišta obveznica EU-a, Komisija je u studenom 2023. uvela okvir koji potiče primarne trgovce u EU-u da daju kotacije vrijednosnih papira EU-a na elektroničkim platformama. Osim toga, Komisija će podržati upotrebu obveznica EU-a u ugovorima o reotkupu do uvođenje mogućnosti ponovne kupnje sredinom 2024.

More information on EU's issuance activities is available here: The EU as a borrower – investor relations - European Commission (europa.eu)
Izvor, priopćenje EK, mzz,





Post je objavljen 22.02.2024. u 04:52 sati.