Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/nachtfresser

Marketing

Igraj samouvjereno po pravilima

Igraj sa samopouzdanjem
je šahovska instalacija od Yoko Ono, koja me razoružala odmah čim sam ušao u muzej Ludwig u Budimpešti. To ime Ludwig mi je počelo značiti nešto, nakon što su nas s učenicima odveli u do tad nepoznati muzej Ludwig u Kölnu. Tamo sam otkrio rano preminulog Yvesa Kleina, koji je između ostalog izmislio varijantu plave boje, i tamo izloženu u par radova, boje, kakva se ne može naći nigdje u prirodi. Ispunio sam misiju, nadmašio sam stvaratelja, govorio je malo prije samoubojstva.
Kleinovo umijeće priznaje jedan prijatelj, koji pak ne razumije moje oduševljenje za ovu "sasvim običnu" instalaciju Yoko Ono, gdje je tu umjetnost. Doći ćemo i do toga, prvo nešto o Ludwigu. On je bio izuzetno uspješan tvorničar čokolade, između ostalog i Lindt mu je pripadao, te veliki skupljač umjetnina istančanog ukusa, uostalom školovao se i za to i ima počasne doktorate na više akademija. Ambicija njegove supruge i njega je bila da vrhunska umjetnost bliska njihovom senzibilitetu bude dostupna svim slojevima društva. Ludwig muzej postoji i u Havani, bio je i u bivšem DDR-u pa je donekle skandaliziralo javnost, što su dali svoje statue raditi najpoznatijem nacionalsocijalističkom skulptoru, navodno najboljem prijatelju Alberta Speera, no Ludwig nije promijenio odluku.
Vratimo se na instalaciju, koja je predstavljena u linku, Blumi je zbilja vrhunski pedagog za objasniti stavljanje linkova, svi kritičari su kao i publika odmah zapazili da su sve figure bijele boje, zašto poštovati umjetnost, koja se bazira na dosjetkama, polako, kao prvo ja čak u prvi moment nisam obratio uopće pažnju na istobojnost figura i što to može implicirati, jedna od zadnjih njenih izložbi inače nosi naslov "Igraj po pravilima", najprije sam primjetio, da su kod bijelih bližih meni dama i kralj u početnoj poziciji zamijenili mjesta, kako igrati po pravilima, ako je tradicionalno pravilna početna pozicija figura promijenjena. Nameće se masa novih pitanja, a da ne govorim o tome da instalacija spada u ciklus "Brončano doba", figure su od bronce. Igra se i ovako da igrati, zašto uostalom suparničke figure moraju biti crne, te ima li smisla bijelim figurama matirati bijelog kralja...

Post je objavljen 15.02.2024. u 21:19 sati.