Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/agropolitika

Marketing

IZRAEL NE ODUSTAJE OD OFENZIVE NA RAFAH



PALESTINCI U RAFAHU KAO NA DLANU

Vojne snage Izraela započele su noću s nedjelje 11.2 na ponedjeljk 12.2. napade na krajnji jug Rafaha, gdje ima čvrstih stambenih objekata i one su u ovom napadu bili meta.” Izraelska vojska uništava Hamas i od 24 bataljuna, uništila je 17 i neće stati dok ne uništi Hamas potpuno “ to je mantra koju izgovara čovjek u ulozi državnika, premijer Izraela Benjamin Njetanjahu.
Ali niz je njegovih postupaka iz kojih je očito da si je uzeo u misiju ubiti što više palestinskih civila. Način na koji se vodi ovaj krvavi rat pun pokolja civila, prije svega djece, žena i civila, svim sredstvima je nevjerojatan za 21 stoljeće. SAD osigurava provedbu ubijanja palestinaca i moralnim opredsjeljenjem i oružjem koje doprema Izraelu, to je činjenica. Način na koji Izrael postupa s golemim brojem Palestinaca je užasavajući.
U ovom noćnom bambardiranju u kome je izvedeno četrdesetak napada, to kaže izraelska strana, meta je bila i Kuvajtska bolnica, jedna od nekoliko bolnica koje još rade u Gazi. Poginulo je 67 Palestinaca svih dobi, od beba do staraca. To je strašno i uznemirujuće vidjeti na TV ekranu. Kako li je to vidjeti uživo? Kako li je biti prisutan tu kao čovjek i palestinac protiv koga je ovaj rat uperen. To je rat u kome se ne poštuju ratne konvencije. To je rat iz vremena prije prvog svjetskog rata, kada konvencije nisu bile poznate, kao ni pomoć zdrastvenih osoba.. Medicinska pomoć nije uglavnom dostupna jer nema medicinskog materijala. Točno je naime da ga ima, ali nije dostupan bolnicama. Izraelska vojska često brani hitno pomaganje ranjenima To je strašno. Međutim Izraelska Vlada je početkom veljače najavila kopnenu ofenzivu na Rafah koji je u neposrednoj blizini Egipatske granice. Više državna upozorilo je Netanjahua da ofenziva nije moguća, prije nego se evakuiraju civili..

CIVILI U RAFAHU NISU NIČIM ZAŠTIĆENI

Izbjegli Palestinci u Rafahu koji su u inproviziranim šatorima koji vijore na vjetru, prešpušteno je sudbini koju im je namijenio Netanjahu. Izraelski ministar odbrane Yoav Gallant i premijer Netanjahu najavili su završnu ofanzivu u Rafahu Tu se nalazi ko 1,4 milijuna civila koji su u šatorima. Ti šatari su postavljeni na jednoj golemoj čistini, bez stabala, bez kuća, bez ikakve druge infrastructure. Ti palestinski šatori s civilima izgledaju kao da su na dlanu. Tu od napada nema nikakvog zaklona. Tu je Netanjahuova vlada sabrala više od milijun palestinskih civila. Civili znaju da tu nisu sigurni od napada i pokolja od izraelskih napada, ali, pitaju se “ kamo da idemo”. Oni palestinci koji nisu napustili svoje kuće i stanove tamo su također izloženi smrti, jer izraelska vojska bambardira stambene blokove i tako ubija sve koji se nisu preselili .
U Pojasu Gaze nema ni jednog sigurnog mjesta za civile. Tu nema vode, struje, nem nikakve higijene. Kamera novinara i reportera AL Jzerre, koji se javljaju uživo Hani Mahmud ili Taruq Abu Azumm snimila je i u programu javljanja uživo emitirala kako palestinske žene mijese malene kruhove, a dva muškarca ih peku na vatri, u peći koju lože sa tankim prućem koje su u okolici skupili. To je hrana koju jedu. Na jednom drugom mjestu kuha se riža na vodi, emitirano je, a dugaćki redovi djece i pretežito muškaraca čekaju da bi došli na red i dobili u svoju posudu, jednu ili dvije mjere s kojom dvojica muškarac grabe i djele kuhanu riže. Na još jednom mjestu, snimljeno je i emitirano kako se u velikom koltlu kuha neka žuta tekućina, juha, u kojoj je nešto nalik rijetkom grahu. Dugački su redovi do tog kotla sa žutim rijetkim jelom, a svatko tko čeka u redu ima svoju posudu u koju dobija porciju hrane. To je hrana za palestinske civile koji su žrtve Netanjahuova ratovanja. O žestini rata govore brojevi : u ratu od 7.10. 2023. poginulo je više od 100 novinara na obje strane, 28 tisuća civila i 67 tisuća civila je ranjeno.

NETANJAHU PROTIV PALESTINACA
RATUJDE NA NJIHOVOJ ZEMLJI


Holokaust nad Židovima koji su u drugom svjetskom ratu provodili Njemci, ne treba miješati s današnjim ratom. Niti ne treba na temelju suosjećanja prema Židovima radi holokausta u Drugom svjetskom ratu, danas biti na strani Židova,a osuđivati Palestince. Jer ono što radi Netanjahu je ratni zločin prema civilima Palesnincima. Netanjahu, kao premijer države Izrael, svoj rat vodi protiv Hamasa vodi na palestinskoj teritoriji.
Niz godina Izraelci bjesomučno tlače, hapse, degradiraju u svakom pogledu palestinski narod, čak i njihovu djecu i ne dozvoljavaju im da žive u miru i dostojanstvu Pojas Gaze i Zapadna obala je palestinska zemlja . Palestina je priznata od Ujedinjenih naroda, ali nije od Netanjahua. Izrael ima svoj teritorij i svoju zemlju . Kada i ako Izraelci izaberu normalnu vladu u kojoj neće biti desničara kakvih sada ima, koje vodi Netanjahu, život Palestinaca i Izraelaca mogao bi biti mnogo drugačiji. Netanjahu je u politici izraela više od 20 godina. Predsjednik Vlade Izraela bio je od
1996.- 1999. godine, zaatim od 2013.-2021. godine, a izabran je i 2022. ponovo, ali su stanovnici Izraela i prije rata u Gazi izašli na ulice tražeći Netanjahuovu ostavku radi nezadovoljstva njegovim politikama..
Bude li bombardiran dio Rafaha u kome je pod šatorima više od milijun Palestinaca, biti će to čisti pokolj palestinskih civila, žena djece i muškaraca koji u rat protiv Izraela nisu aktivno uključeni. U Rafah su se premjestili jer je od njih zahtijevao ratni Izraelski stroj.

Margareta Zouhar Zec

Post je objavljen 12.02.2024. u 23:52 sati.