Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/agropolitika

Marketing

MADAGASKAR UVODI RIGOROZNE KAZNE ZA SILOVANJE DJECE



KIRURŠKA I KEMIJSKA KASTRACIJA

Madagaskar, država otok, od oko 28 milijuna stanovnika, istočno od kontinenta Afrike u Indijskom oceanu, koja ima stablo baobab, koje izgleda kao okrenuto naopako, kao da mu korijenje raste na vrhu stabla, imati će i jedan neobičan zakon kojim će biti dozvoljena kemijska i kirurška kastracija osoba osuđenih za seksualno zlostavljanje djece, odnosno za silovanje maloljetnih osoba.
Skupština i Senat su ga odobrili , sada ga mora odobriti i Visoki ustavni sud, te predsjednik Andry Rajoelina koji je prvi pokrenuo ovo pitanje u prosincu. Njegova vlada je predložila zakonske izmjene. Ministrica pravosuđa Landy Mbolatiana Randriamanantenasoa je izjavila da se radi o potrebnom potezu, zbog sve većeg broja slučajeva silovane djece.

Tokom 2023. godine zabilježeno je 600 slučajeva silovanja maloljetnika, dok su u siječnju ove godine zabilježena već 133 slučaja. "Madagaskar je suverena država koja ima pravo modificirati svoje zakone, u zavisnosti od uvjeta i naroda. Trenutni kazneni zakon nema efekta na počinioce ovih djela", ocijenila je ministrica.
Zakon propisuje da će kirurška kastracija „ biti izrečena" kao kazna za silovatelje djeteta mlađeg od 10 godina. Silovanje maloljetnika od 14 do 17 godina biti kažnjeno kemijskom kastracijom, a slučajevi silovanja djece u dobi od 10-13 godina će biti kažnjeni jednom od spomenutih opcija.
„Što je mlađe dijete, oštrija je kazna", rekla je ministrica Randriamanantenasoa. Počinioci se suočavaju i sa oštrim kaznama koje idu i do doživotnog zatvora.

Hemijska kastracija podrazumijeva upotrebu lijekova koji blokiraju hormone i smanjuju seksualne porive. Uglavnom je reverzibilna ako se prekine terapija, dok je hirurška kastracija permanentna.
Nekoliko zemalja kao i neke američke savezne države – između ostalih, Kalifornija i Florida – dozvoljavaju kemijsku kastraciju za neke seksualne prijestupnike, dok je kirurška mnogo rjeđa.
Amnesty International je kritizirao novi zakon kao "nehuman i degradirajući postupak" koji nije u skladu sa ustavnim zakonima Madagaskara. „ Zakon bi se trebao fokusira na zaštitu žrtava“, rekao je savjetnik u Amnestyu za Madagaskar.
Neki aktivisti na Madagaskaru se slažu sa promjenama zakona, jer ništa drugo do sada nije funkcionisalo."Zaista postoji kultura silovanja u Madagaskaru. Mi smo u procesu normalizacije određenih slučajeva seksualnog nasilja, i minimiziranja njihove ozbiljnosti", rekla je Jessica Lolonirina Nivoseheno iz grupe "Žene prekidaju tišinu" koja vodi kampanje protiv silovanja djece i daje podršku žrtvama. Ona ocjenjuje da novi zakon može spriječiti potencijalne napadače, ali samo ukoliko su građani svjesni postojanja i značaja novih kazni.

Izvor: Slobodna Europa,MZZ


Post je objavljen 11.02.2024. u 21:29 sati.