Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/recenzijefilmova27777

Marketing

GORA (2023)

Prije 17 godina kad mi je bilo 16 na PD-u Ivanščica je održana manifestacija "dani hrvatskih planinara" To je bila atrakcija samo takva dolazila su planinarska društva iz cijele Hrvatske (neki od njh su i kampirali u šatorima) zabavljalo se pilo se sve u 16 i sve je to bio dio zabave ali posebno mi je u sjećanju demonstracija spašavanja koju je izveo HGSS. Gledao sam to s posebnim zanimanjem i onda mi je prošlo kroz glavu-gledanjem demonstracije kako bi bila izvanredna ideja da se tako nešto snimi kao film-da to budu motivi za kakav igrani film ili bar dokumentarac. Ovo tipkam ne bezveze jer mi je upravo nova serija lani snimljena "Gora" vratila sjećanje na taj događaj-nešto se relaiziralo na planu igrane serije i sve u svemu (malo sam i bacio pogled kad bi se sjetio ili ulovio vremena) ima zanimljiv koncept. Prva stvar dosta je na setu bilo statista može se pročitati i na linkanoj wikipediji a svaka od 22 epizode ima povezani sadržaj sa prethodnom a paralelno i svoj neki sadržaj.



"Serija prikazuje priču o junaštvu, prijateljstvu, ljubavi i žrtvovanju članova gorske službe za spašavanje u planinama i njihovih obitelji u malome gradu u Gorskom kotaru. Unatoč životu u idiličnom i mirnom okruženju, glavni likovi imaju iznimno uzbudljiv i aktivan život kao spasitelji. Njihovo okruženje je lijepo, ali ne mirno i krije nekoliko intriga koje povezuju ekipu za spašavanje i njihove obitelji".



Što se mene osobno tiče jedan od boljih projekata iz Antitalent produkcije a sve scene spašavanja su prikazane maksimalno realistično uvjeriljivo stvarnima. Gostujuće uloge po epizodama "epizodisti" su uglavnom oni koje spašavaju dok radnja prvi fokus ima na tome ali i posredno i druge stvari, kao što su životi ekipe GSS-a njihove životne situacije problemi uletavanje kolegama u smjene poslovna kompromisnost i humanitet odgovorni u svom poslu. Pogledali smo seriju gora bogme je impresivna







"Već u prvih par sekundi prve epizode nove domaće TV serije 'Gora' jasno je da to nije serija koja je snimana s uobičajenim jadnim budžetom s kakvim se snima velik dio domaćih serija. Čovjek u punoj alpinističkoj opremi visi sa stijene, gleda u nebo pa onda pada u nesvijest i ljulja se na užetu. Kako stvar krene dalje, vidi se da nije bila samo riječ o prvim sekundama.


Helikopteri i dronovi lete na sve strane, glavni (a i sporedni) junaci rastrčali su se po šumama i gorama pitoresknog Gorskog kotara, stanuju u 'kolibicama' koje inače preko turističkih servisa ne mo'š iznajmit za manje od soma novaca na noć i sve je vrtoglavo, zeleno, prekrasno i s Perom Djetlićem koji kljuca u pozadini.

Serija je to koja govori o herojskim pothvatima gorske službe spašavanja i autorski je projekt Maje Pek-Brünjes i Danijela Peka, a počet će se emitirati u ponedjeljak 2. 10. na HTV-u. Prema prve dvije epizode koje su dane na uvid novinarima, sasvim je moguće da će biti hit jer izgleda skupo, fura se akcijski te, iako ne djeluje kao nijedna domaća serija dosad, ipak podsjeća na serije kakve su već poznate domaćem gledateljstvu - one o alpskim gorskim spašavateljima na njemačkom, koje se već godinama prikazuju na nekim komercijalnim televizijama".



Lokacija-prva stvar koja upada u oči. Gorski kotar kao izvrsna lokacija za takkav tip snimanja i pogođena u najbolje vrijeme-većinom u ljetnom periodu kad su aktivnostii po planinama najčešće. Prva epizoda počinje standardno letom GSS-ovog helikoptera iznad planine u potrazi za onima kojima treba pomoć. Kao i u svakoj seriji uglavnom upoznavanje sa serijom likovima i njenim konceptima.


"Slaven se vraća u rodni kraj na očev rođendan i pokaznu vježbu GSS-a. Slaven je u lošim odnosima sa svojim ocem, Goranom, koji je šef GSS-a. Slaven dolazi nepripremljen na vježbu i napravi pogrešku kojom ugrozi tim, što naljuti njegovog oca.

Idućeg dana, Goran odlazi na tradicionalni rođendanski uspon na planinu. Katarina, Goranova supruga priprema veliku proslavu na koju dolazi obitelj i cijeli njegov tim. Goran se ne vraća s planine".


Iz kratkog sadržaja već su dane i natruhe pozicija uloga-za sami uvod stavljena je i protagonistova osobna privatna pozicija u odnosu s ocem već u prvoj epizodi se kuha neki lagani zaplet koji je paralelan sa glavnom premisom serije.


gora
DAILYMOTION SCREENSHOT

Kako se epizode redaju izmijenjuju se i likovi i događaji konstanta su spašavanja radni dani GSS-ovaca a ono što seriji daje poseban koncept zanimljivosti je ta dramatična crta njihovih privatnih života izvan posla situacija koje prolaze i kako vode osobne bitke svaki dan pored posla. Naletio sam na netu sasvim slučajno na recenziju "gore" kao "najgore serije" sa stavljenim upitnikom koji kao ostavlja prostora i krivoj interpretaciji serije kao "najgore" ali kad se sagleda tekst to je malo vjerovatno.


"Kada bi me pitali tko su najveći heroji u današnjoj Hrvatskoj, bez sumnje bi odgovorio da su to članovi HGSS-a – hrabri muškarci i žene koji, bez ikakvih pitanja, riskiraju vlastite živote kako bi spasili tuđe. O svjetskoj razini njihovih sposobnosti govori i činjenica kako je Britanac koji je zapeo u pećini negdje na Bliskom istoku (na čijem su spašavanju sudjelovale ekipe iz cijelog svijeta) zahvaljivao Bogu nakon što su stigli pripadnici Hrvatske gorske službe spašavanja.

Pisac ovih redaka često planinari – s ekipom HGSS-a imao više raznih susreta – mogu napisati kako sam i prijatelj s nekima od njihovih članova. Prije par godina sam s ocem raspravljao zašto Amerikanci mnoge serija o policajcima, vatrogascima, medicinskim radnicima, vojsci itd., a mi u Hrvatskoj nismo snimili išta s fokusom na jedan od naših najvećih simbola.

Stoga, kada je produkcijska kuća Antitalent (koja je, prije ovoga, većinom radila na izvrsnim dokumentarnim projektima kao što su U boj! U boj! i Sjeverozapadni vjetar: između legende i stvarnosti) u koprodukciji s HRT-om, najavila snimanje serije Gora bio sam prilično ushićen – moje je ushićenje raslo kada je mišljenje publike nakon premijere na Sarajevo Film Festivalu bilo izrazito pozitivno – sličnog su mišljenja bili i kritičari nakon što su posjetili premijeru prve dvije epizode. Očekivao sam da će ovo stvarno biti jedna od najboljih produkcija, ne samo u Hrvatskoj već i u regiji.

Onda sam pogledao prvu epizodu te se zapitao “Tko je ove potplatio da napišu tolike pohvale?”. Šalim se, naravno, ali…

Napisati kako je serija podbacila bilo bi uvreda svim uspjelim serijama. Često se mogu pročitati razmišljanja kako su hrvatske serije loše, a one snimane u ostalim državama propale država (barem) dobre (to naravno ne odgovara stanju stvari – svugdje ima kvalitetnih i manje kvalitetnih naslova), ali, nakon odgledane cijele prve sezone, mislim da od svih dramskih hrvatskih produkcija nakon samostalnosti “Gora” jedna od najlošijih"
.



Previše kontradiktornosti i neargumentiranosti za jednu recenziju. Ako su članovi GSS-a heroji (što tu sam suglasan) nije li bio više i red da se napravi serija o njima? A Antitalent produkcija je jedna od uspješnijih i ovo je jedan od boljih njihovih projekata. O standardnom etiketiranju o našim "nacionalnim simbolima" da i ne govorim-svatko ima svoju ideju i realizaciju ovo je nešto novo pravo osvježenje koje je realistično avanturističko a ima i te dramaturške okvire života ljudi. Što da se snima o policiji i vojsci-stanje ionako znamo i masu puta je prikazano onakvo kakvo i je (iako je realnost daleko gora nego što se da interpretirati na filmu) Konkretnih protuargumenata na tezu da je serija "najgora" nema ovo izgledaju kao čiste desničarske konfabullacije. Ali da se vratim epizodama. U svakoj je konstanta ekipa GSS-a i njihove akcije spašavanja kako serija prolazi otvaraju se i nove situacije a redom kako sam što pogledao kronološki je obuhvaćeno:

1.Akcije spašavanja

To je ono prioritetno + nepredviđene situacije koje se događaju u toku istih a i utjecaju posla na njihov privatan život.



2.Obiteljski odnosi

Razdvojenost napetosti osobni problemi nerazriješene obiteljske situacije sve što uključuje reala a dramaturški složeno. Serija je uspjela kao spoj nekog igranog dokumentarizma.


gora1

Već u drugoj epizodi dolazi do te točke kad zbog posla pati privatno-to je ekipa koja konstantno mora biti na raspologanju i te situacije imaju utjecaj na privatan život dileme-trileme između posla i privatnog. Realistično je i to adaptirano kroz seriju.


Inače seriju sam registrirao sasvim slučajno praćenjem samom instagram accounta Antitalent produkcije pogledao par storyja i odluka je pala. Osvježenje na televizijskoj sceni sasvim nov koncept napraviti seriju o gorskoj službi glumačka postava obećavajuća a pored priče o gss-u to je priča o daleko širim kontekstima. Ne gledam hrt jako rijetko nema kod njih ništa što bi mi bilo osobito zanimljivo tako sam epizode uglavnom gledao na internetu. Nisam nigdje doživio pompoznu najavu.



"Nova HRT-ova serija ‘Gora‘, snimana u Gorskom kotaru, bazirana na avanturama članova Hrvatske gorske službe spašavanja, započela je s prikazivanjem u ponedjeljak navečer na Prvom programu i pobrala mahom negativne kritike gledatelja.

Evo što su napisali na Forum.hr-u.

Ne shvaćam što se događa koja je poanta serije, malo se kupaju, malo veslaju, malo neki hotel, neki lik ide u napuštenu kuću i nađe limenku pive.

Ovo je baš loše. Ne znam jesu li gori dijalozi ili glumci.

Koji je ovo mućak od serije. Muke im tako nabiti 22 epizode.

Ok, nisam shvatio ništa.

Ajme koji dijalozi, koji scenarij... Moja nećakinja koja ide u drugi osnovne napisala bi smislenije dijaloge. Ono, riga mi se... Da nema osobe koja bi napisala smislen dijalog??? Evo, ja baš slučajno imam dron pa da potražimo tatu...? Ili one dvije drnde na jezeru... Omg. Sram me..."


A što da ti kažem kume-idi gledaj američke akcije spašavanja to je očito jedino što možeš skopčat. U njima je svakako manje životne realnosti da bi se moglo kategorizirati pod nešto ozbiljno i hvale vrijedno dok ovo obuhvaća sve ključne stavke-priča o spašavanju je priča o životu. Da se vratim na te stavke lagano mi se okreće želudac na nebulozne bljezgarije.



3.Delikventi

U predzadnjoj i zadnjoj epizodi isproblematizirani su i primitivni mentalni sklopovi koji su si umislili da su bogovi koji mogu zajebavat kog hoće. Dva inferiorna bahata krkana na planinarskoj stazi počinju maltretirat 2 starije planinarke i razbijat prozore planinarske kuće a situacija opasno eskalira kad prebiju glavnog protagonista djelatnika GSS-a.



gora2
DAILYMOTION SCREENSHOT


4.Silovatelji i pravosudni sustav.

Svima su iz reale poznati slučajevi seksualnog zlostavljanja na akademiji dramskih umjetnosti a to je samo jedna od institucija u kojem se to događa toga ima na sve strane. U seriji je isproblematizirano i to. Trener koji je seksualni prijestupnik. Epizoda je iz druge polovice sezone pred kraj serije u jednom trenutku kad se poslože sve okolnosti iskorištava situaciju da seksualno napadne jednu od cura koje trenira a to nije prvi takav slučaj-kasnije se otkriva da je već (sa istom žrtvom) bila ista situacija samo drugo vrijeme i drugo mjesto. Standardno kod takvih ima taj na popisu još žrtava koja je kasnije povukla prijavu. Uobičajeni klišeji koji dotičnom "idu u prilog" su da ga svi znaju kako je "pošten" i "dobar" a situaciju u kojoj se izvlači od svojih gadosti prebacuje na žrtvu da ga je "ona zavodila" Elem, nakon kraćeg uvjeravanja od povlačenja prijave odustaje borit će se dalje a njihova odvjetnica im u jednom trenutku i govori o samoj faličnosti sustava pitanjima tipa zašto nisu prijavile ranije. A i pozicije žrtve panika što će biti ako dođu u novine odvjetnica im objašnjava da su dužni zaštititi njihov identitet a ako do toga dođe potipsat će ih inicijalima. Drugi problem je što ta druga (ili prva ovisi o kutu gledanja) žrtva ima malo dijete i to joj dodatno komplicira položaj. Ovdje ju odvjetnica upućuje na ključnu stvar-njena kćer vidi da nešto nije u redu iako to pred njom skriva i da je na njoj hoće li odustati ili se izbriti za sebe. Uvjerljivi argumenti-dio inspiriran u prvom redu dogogodišnjom šutnjom iz stvarnosti a onda i postupnim izlaskom u javnost sa tim pričama.

-Ja ću pokrit njen dio
-Jelena to..
-ne brinite za to
-Ja samo moram biti sigurna da se to neće ponovit (situacija sa povlačenjem prijave)
-neće, reci joj
-A šta ako završimo u novinama?
-Dužni su zaštititi vaš identitet, nitko neće znati da ste to vi,ali recimo da to toga i dođe koristit će se samo vaši inicijali.
-A to što sam povukla prijavu? hoće utjecat sad to na cijelu stvar?
-Ionako uvijek u našem sustavu pitaju žrtvu zašto nije ranije prijavila. Ne mislim da će nam to puno škoditi ali da će oni to staviti u jednom trenutku na stol sigurno hoće.
-imam šestogodišnju kćer samo ne bi htjela da ona to osjeti
-to nema veze s tim hoćete li ga tužit ili ne.
-kako ne?
-vaša kćer sigurno osjeća u kakvom ste stanju bez obzira koliko vi to skrivali. Samo je pitanje što joj želite poručiti ako se ikada nađe u sličnoj situaciji. Hoće li se povući ili će se boriti za sebe. Naravno odluka je na vama.






Atraktivne lokacije, kombinacija avanturizma i dramatike sa realističnim životnim pričama u 22 epizode. U Gorskom Kotaru predstavljena nova hit serija



Iva5
DAILYMOTION SCREENSHOT



"U GORSKOM KOTARU, točnije u Lokvama, pretpremijerno su prikazane dvije epizode nove HRT-ove serije Gora.

Gora je proceduralna dramska serija u 22 nastavka, u čijem je središtu tim gorskih spašavatelja. U svakoj epizodi oni se bave novim slučajem potrage i spašavanja iza kojih nerijetko stoje ilegalne aktivnosti, prirodne nepogode, nemar i nesmotrenost... Snimana je na setovima u Gorskom kotaru i u okolici Zagreba i Samobora te na obroncima Zagrebačke gore, u Parku prirode Medvednica.

"No osim spašavanja života i sprječavanja većih nesreća, junaci serije bave se i osobnim problemima ljudi u teškim životnim situacijama, otuđenima, osamljenima i onima koji teško odlučuju potražiti pomoć. Serija time otvara društveno relevantne teme poput međuvršnjačkog i online nasilja, smjene generacija, otuđenja, odrastanja, spolne ravnopravnosti i mnogih drugih",




5.Ljudi na rubu

Depresije krize bezizlaznih siruacija u kojima dobivaju suicidalne ideje još jedna od stvari o kojima je važno govoriti.


Kombinacija problematizacije svih aktualnih crnih stvari sa jednim novim elementom-pričom o gorskoj službi spašavanja. Nisam gledao sezonu u kompletu ali ovo što jesam ostavilo je najpozitivniji dojam. Pored glavne radnje na sve se mislilo-maloljetnička delikvencija seksualni prijestupnici i pozicija njihovih žrtvi faličnost sustava...sve u svemu u tri riječi priča iz Hrvatske.Refleksija stvarnosti kompromitiranje stanja kakvo je. Ono što mi je imperativna stavka domaće kinematografije je taj realizam-igrana adaptacija reale ugodno s korisnim zabava koja ima poantu potencirati promijenu na bolje. U ovoj seriji ima svega toga zadovoljava svaki od tih principa. Sve u svemu kvalitetna serija ali ima jednu falingu, nije u pitanju niti jedna od ovih koje su naveli kraljevi konfabuliranja i valjanja gluposti-jedina faličnost je što zasad nema u planu druge sezone jer je zadnja epizoda završila sa puno materijala za nastavak priče. Obiteljski odnosi protagonista ostavljaju još puno otvorenih pitanja krkani koji rade sranja jer misle da mogu po pitanju njih nema nekog konkretnog raspleta i kao osobno meni najzanimljivija stavka pravna borba u dokazivanju krivnje silovatelja. Nije prvi slučaj da je serija tako odsjećena da kraj sezone ostavi materijala i otvorenih pitanja koja bi trebala dobiti svoj rasplet 2018. je isti slučaj bio sa krimi serijom "uspjeh"nakon koje se druga sezona nije realizirala to je jedina faličnost i zamjerka na konto kvalitetnih televizijskih projekata. To je ta ista meta isto odstojanje iako su serije uglavnom s kojom iznimkom koncipirane tako da pozitiva pobjeđuje to je uglavnom poruka da bi tako trebalo biti a u realnosti je najčešći dijametralno-suprotan ishod. Kad sam se već dokačio projekta "uspjeh" i njegovog finala-negativac je ubijen ali caka je u tome da je on samo jedan u tom kriminalnom lancu i da iznad njega ima i još većih krimosa. Samim time i pozicije uloga u kojima su se našli, ostavljeno je prostora za drugu sezonu koja bi trebala početi gdje prva završava, nije se realiziralo a ista stvar će biti i sa "gorom". Pravosudni sustav i institucije su materijal koji mi je osobno u finalu sezone bio najintenzivnija točka fokusa tu je ostalo otvorenog prostora za još koju epizodu završnica sezone se može gledati i kao uvod u nešto novo što očito neće biti realizirano. S druge strane ostaju otvorene razne premise/asocijacije konstrukcije kako bi te scene izgledale-u svakom slučaju uvjerljivo a posebno zanimljivo je pitanje s kojim ishodom pozitivnim ili negativnim?


Post je objavljen 10.02.2024. u 22:18 sati.