Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/luki2

Marketing

Jutro poezije

Žarko Jovanovski, pjesnik i svestrani umjetnik, napisao je novu knjigu poezije. Javno čitanje iz nove knjige pod naslovom "Kinematografija zelenog srca" prvi put je na Jutru poezije.

(zao čovjek, očajan pjesnik)

od sada na dalje pisat ću samo iritantne pjesme
u njima neće biti ni jedne jedine
velike i sjajne pjesničke figure,
neće biti ni vječnosti.
očistiću svoje riječi od ikakve poante,
od hrvatizama,
od smisla,
od pravopisa i gramatike.
ono plemenito i dobro,
neću priznati kao nužan rezultat.
reklamirat ću nasilje kao jedinu ispravnost.
pokazat ću svoj jezik svim prisutnim osobama
kad god se za to pokaže
dobra prilika.
ja sam,
naime,
iz proleterske familije,
a ti su od rođenja
pa do smrti,
kivni na cijeli svijet.

tako uostalom piše
u Zolinu Germinalu.

Žarko Jovanovski rođen 1.7.1966. u Zagrebu. Diplomirao umjetničku grafiku na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu. 1995./96. boravio u Njemačkoj kao gost student njemačke zaklade za razmjenu studenata DAAD na Kunstakademie u Düsseldorfu u klasi profesora Tony Cragga. Izlagao na brojnim grupnim i samostalnim izložbama. 1994. godine dobitnik specijalne nagrade na natječaju za spomenik košarkašu Draženu Petroviću. Izdao desetak albuma s glazbenim grupama “Electric Žare”, “Geler Feler”, “AbnorMalan”, “Duom List” i jedan CD poezije na improvizatorsku glazbu s Andrejem Boštjančičem Rudom. Izdao više knjiga poezije (Hrvatska, Jebo mu pas mater i životu, Besparica, Voliš li ti mene uopće?, Viškovi, Jebite se svi!, Pjesme o tebi, o njoj, svejedno je, ionako sam bio pijan dok sam ih pisao, Od poraza do poraza, Mislim da se tu više ništa ne da učiniti, Egzaltirane karijatide, La Embriaguesa, Kihanje na gradove i konobare i zajedno s grupom autora Nemoj svoju tugu vezati uz mene) te zbirku kratkih pripovijesti Priče o Lenjinu i Staljinu. Objavljivao literarne radove u više zbornika i časopisa u Hrvatskoj i inozemstvu. Autor strip albuma Mrakci (s tim stripom sudjelovao na beogradskom Salonu stripa 2017. godine). 2017. godine, dobitnik nagrade za najbolju erotsku pjesmu na međunarodnom natječaju u Mariboru, Slovenija (pjesma Svirepost 2016.). Iste godine dobio nagradu za najbolju knjigu poezije Hrvatskog književnog društva u kategoriji izdanja izvan okrilja HKD-a (zbirka Jebite se svi!). 2018. godine izabran u Antologiju hrvatske huliganske poezije izdanu u Ukrajini (urednik Jurij Lisenko). Zamjenik je glavnog urednika časopisa za kulturu Alternator. Dobitnik VBZ-ove nagrade za najbolji neobjavljeni i roman 2020. godine, Pizzeria Europa. U Edicijama Božičević izišao mu je 2023. novi roman "Priča o sporom, nešto bržem i brzom umiranju". Bavi se grafičkim dizajnom od 1994. godine. Član je Hrvatske zajednice samostalnih umjetnika. Živi i radi u Zagrebu.

Na žalost, a tragom Annabonog posta da ce se čitati poezija Sven Adam Ewina, nije bilo tako. :((( S obzirom da se "Jutro" raspalo u određenom trenutku u dvije frakcije, kontaktirala sam i ove druge - ništa ni kod njih.

Ipak, ni ovo "Jutro" nije bilo loše....

20240210-123357-2

Žarko Jovanovski u žaru čitanja poezije, koja će tek biti ukoričena...

Navečer me kolegica s fakulteta pozvala na Valentinovo - čitanje poezije, ukoričeni stihovi mnogih pjesnika, a jedna pjesma je njezina. Organizator događanja bio je Zdravko Odorčić, "Kultura snova". Ljubavna poezija, kako i treba biti.

Evo Vesninih stihova:

20240210-173455-2

20240210-190918-2

Vesna čita svoje stihove....

20240210-175434-2

Još jedna fotografija Vesne....

20240210-183202-2




Moje društvo za stolom....fotka jedna prijateljica mojim mobitelom....

20240210-190437-2

No, tu je i Ana Narandžić, finalistkinja međunarodnog pjesničkog natjecanja Mili dueli. O Ani i njenoj umjetničkoj svestranosti pisala sam u više navrata...

Ovako izgleda prekrasna zbirka ljubavne poezije..

.20240210-175234-2



Dragi moji, putujem za Split, mami na rođendan - pa ce moje iduće javljanje biti iz Splita....

Morska, javi na mail ako imaš vremena za kavu....

Fotografije u ovom postu su moje.

Ljubim!

Post je objavljen 10.02.2024. u 22:16 sati.