Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/agropolitika

Marketing

PRVA U OS HRVATSKE ZAVRŠILA OBUKU AMERIČKOG PROGRAMA S.E.R.E.



POMICANJE VLASTITIH GRANICA

Ministar obrane Ivan Anušić u Ministarstvu obrane 1. veljače je primio mladu Jelenu Vujić, prvu pripadnicu Hrvatske vojske koja je završila obuku Američkog ratnog zrakoplovstva S.E.R.E. (Kratic SERE: Survival, Evasion, Resistance, and Escape Opstanak, Izbjegavanja ,Otpor, Pobjeći)

Naime, desetnica Jelena Vujić je tijekom šest mjeseci obuke preživljavanja, izbjegavanja, otpora i izvlačenja u Sjedinjenim Američkim Državama pokazala iznimnu snalažljivost, hrabrost i izdržljivost u suočavanju s najtežim situacijama preživljavanja u ekstremnim uvjetima. Tako je na ponos Hrvatske vojske postala jedna od petstotinjak S.E.R.E. specijalista u svijetu.
“Čestitam Jeleni na izuzetnom postignuću koje svjedoči o visokoj razini spremnosti i obučenosti pripadnica Hrvatske vojske”, izjavio je ministar Anušić tom prilikom. Desetnica Jelena Vujić rekla je kako ju je ova ekstremna obuka u Americi naučila pomicanju vlastitih granica:“Samo jedan detalj – u pustinji smo morali izdržati 24 sata bez vode”, istaknula je te dodala kako se veseli prenošenju znanja i iskustava svojim kolegama u Hrvatskoj vojsci.

Obuku je provelo Američko ratno zrakoplovstvo u bazi “Fairchild”, koja se nalazi u saveznoj državi Washington na samoj američko-kanadskoj granici, a provedena je u zabačenim šumskim, planinskim, pustinjskim, tropskim, obalnim, priobalnim i oceanskim uvjetima. Obuku je započelo 57 polaznika, a 36 ju je uspješno završilo. Jelena Vujić je bila jedina pripadnica stranih Oružanih snaga, a ostali polaznici bili su pripadnici Američkog ratnog zrakoplovstva. Instruktori na obuci su iskusni pripadnici Američke vojske.

Izvor, priopćenje Ministarstva obrane,MZZ


ŠTO JE PROGRAM OBUKE SERE

Survival, Evasion, Resistance, and Escape (SERE) (Opstanak, Izbjegavanja,Otpor, Pobjeći) je program obuke, najpoznatiji po svom vojnom akronimu, koji priprema američko vojno osoblje, civile Ministarstva obrane SAD-a i privatne vojne izvođače za preživljavanje i "časni povratak" u scenarijima preživljavanja .

Kurikulum uključuje vještine preživljavanja, izbjegavanje zarobljavanja, primjenu vojnog kodeksa ponašanja i tehnike bijega iz zarobljeništva. Zračne snage SAD-a službeno su ga uspostavile na kraju Drugog svjetskog rata i početkom Hladnog rata, proširene su na mornaricu i Marinski korpus Sjedinjenih Država i konsolidirane unutar Zračnih snaga tijekom Korejskog rata (1950. - 1953.) s većim fokusom na "trening otpora".

U vrijeme kada su zračne snage otvorile školu preživljavanja u Fairchild AFB-u 1966. godine, otvorile su i zaseban "Ogranak za obuku instruktora" (ITB) u sklopu 3636. eskadrile za obuku borbenih posada gdje su svi instruktori preživljavanja zračnih snaga prošli svoju specijalističku obuku, sastavljenu od šest mjeseci obuke u učionici i na terenu, te ocjenu početne kvalifikacije, koja je bila "Global Survival Instructor". Zatim su morali završiti šestomjesečnu obuku na radnom mjestu (OJT) prije nego što su bili kvalificirani za poučavanje SERE (aka "Combat Survival Training" ili "CST"). Godine dodatne obuke za dodatne specijalnosti (kao što su preživljavanje u Arktiku, džungli, tropima i vodi, "obuka otpora" i "akademska poduka") dale su neke od najobučenijih kadrova u američkoj vojsci.

Trenutačno se obuka USAF SERE specijalista/instruktora provodi u okviru 66. eskadrile za obuku u Fairchild AFB. Nakon selekcije i kvalifikacije provedene u bazi zračnih snaga Lackland u Teksasu putem SERE specijalističkog tečaja orijentacije, potencijalni SERE instruktori raspoređeni su u 66. eskadrilu za obuku kako bi naučili kako podučavati SERE u bilo kojem okruženju: "terenski" tečaj preživljavanja u Fairchildu, tečaj preživljavanja u vodi bez izbacivanja u Fairchild AFB (koji obučava članove posade zrakoplova bez padobrana) i orijentacijski tečaj za obuku otpora (koji pokriva teorije i principe potrebne za izvođenje laboratorijskih uputa za obuku otpora Kodeksa ponašanja razine C ). USAF SERE stručnjaci također stječu svoja skakačka krila u Zračnodesantnoj školi vojske Sjedinjenih Država. Specijalisti SERE koji rade na "dunker" dijelu tečaja preživljavanja u vodi u Fairchildu certificirani su kroz Tečaj mornaričkog ronjenja za spašavanje. Tečaj za nadogradnju SERE instruktora "7 razina" je 19-dnevni tečaj koji pruža SERE instruktorima naprednu obuku u neplodnom Arktiku, pustinji, džungli i otvorenim oceanima.
Izvor: Wikipedia, mzz




Post je objavljen 02.02.2024. u 08:43 sati.