Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/mojeduhovnevjezbe

Marketing

BEST OF BEATLES (FAME)


Već sam nekoliko puta spomenuo ime Stuart Sutcliffe, i on je, ako se sjećate bio izvorno član grupe Beatles, iz dana kada su bili nastupali po klubovima i lokalima u Njemačkoj, odnosno Hamburgu. Sutcliffe je umro 1962. godine, prije nego li je singl ploča „Love Me Do“ ušla na britanski top 30. Među članovima izvorne postave The Beatles bio je još jedan član, kojega se danas riejtko podsjećamo, a to je bubnjar Pete Best.
I on je napustio slavnu grupu, prije nego li je ona postala poznata. Međutim, za razliku od Sutcliffe-a nije umro, već je dalje nastavio živjeti kao netko, tko zapravo nije kroz svoj radni vijek imao doticaja sa muzikom, odnosno nije se njome profesionalno bavio. Njegov je odlazak iz grupe bio popraćen gorčinom, te osjećajem da je bio prevaren i izdan. Best je smatrao da pravog razloga nije ni bilo za „otkaz“, jer nije svirao bubnjeve lošije od novodošlog člana Ringa Starr-a.
Neko je vrijeme Best još nastupao sa svojom novom grupom (Pete Best Combo), međutim kada s njom nije uspio postići nikakav uspjeh, tada se jednostavno – ostavio muzike, te je radio kao službenik britanskog biroa za zapošljavanje, a kasnije i kao voditelj programa za osposobljavanje, u raznim profesijama. Tako je zapravo dočekao i mirovinu, mada je u par navrata dao svoj doprinos nastupima u TV emisijama, u kojima je bilo riječi o historijatu slavne grupe.
Dakle, sa svojim kolegama iz hamburških dana ostao je u „zaleđenim“ odnosima, mada je ipak (možda i protiv svoje volje) postao fanom grupe, kada je shvatio konačno da mu se ta vrst glazbe najviše sviđa, i da je za nju najviše emotivno vezan. Na svoje nekadašnje kolege više nij3e bio toliko ljut, kada je dobio značajnu svotu funti na ime tantijema za kompilaciju „Anthology“, budući da se pojavljuje na nekim ranim snimkama, između 1958. i 1962. godine. (On svira bubnjeve na maloj ploči „My Bonnie“ iz 1961. godine, koju je snimio sa Beatlesima za njemački „Polydor“, za koji je također snimao Ivo Robić. Zanimljivo je da je Robić tvrdio da je upravo on preporučio Beatlese Bertu Kaempfertu, glavnom producentu te diskografske kuće.)
Što se tiče Pete Best-a, on je izvršio jedan pomalo neočekivani diskografski come back, i to prije jedno 15-ak godina, kada je snimio album pod naslovom „Haymans Green“, sa sastavom Pete Best Band. I ne samo diskografski, budući je nakon duge pauze, još od 60tih, počeo i sa nastupima na koncertima. Što se tiče materijala na albumu, poslušao sam sve te pjesme i može se reći – od svih bandova sa svojom, izvornom muzikom – grupa Pete Best-a ponajviše sliči Beatlesima (primjerice reference na neke pjesme sa LP-ova Revolver i Sgt. Pepper) u „Everything I Want“ ili „Beat Street“.
Na kraju krajeva, taj LP izvornog bubnjara Beatlesa podsjeća me i na moje vlastite pjesme, sa kojima, moram priznati, ne znam što da radim, i sa kim da ih snimim.


Post je objavljen 30.01.2024. u 16:10 sati.