Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/zeljkinkutak

Marketing

Mi djeca s kolodvora Zoo

Naslov: Mi djeca s kolodvora Zoo
Originalan naslov: Wir Kinder vom Bahnhof Zoo
Autor: Christiane F.
Prevela: Patricija Horvat
Izdavač: Znanje
Srpanj 2023.godine
295 stranica

Jedna jako tužna i teška tema koja intrigira i nakon toliko godina od prvog izdanja davne 1978. godine.
Christianina priča - koliko god bila stvarna, boli, plaši i rastužuje. Djevojčica koja se s 12 godina počela drogirati, djevojka koja je u svom okruženju imala puno prijateljica istih godina koje su se također drogirale i prostituirale. Djeca čiji su roditelji previše radili i zaboravili ih primijetiti, djeca koja su počela s lakim drogama, ali ih je žurba za uzbuđenjima odvela na dno ponora. To je poučna knjiga - za roditelje koji zaboravljaju biti bliski sa svojom djecom i za tinejdžere koji misle da je droga šala.

Christianina priča je vrlo teška, nezamisliva, ali njezino svjedočanstvo je također vrlo stvarno. Još uvijek ne mogu vjerovati da postoje djeca koja prolaze kroz takve stvari i prođu nezapaženo, bespomoćna. Trudila sam se ne osuđivati njezine roditelje, niti praviti usporedbe s načinom na koji sam ja odrastala, ali bilo je dosta teško.

Vjerojatno nisam previše upućena, ali nikada prije nisam pročitala takvu priču, nisam znala da su se ovakve stvari događale prije 46 godina u razvijenim zemljama, bez velikih mjera od strane obrambenih i pravosudnih tijela, dirnulo me sve što sam pročitala.




Post je objavljen 28.01.2024. u 17:12 sati.