Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/morskamorska

Marketing

Bajka



U neko davno izmišljeno doba došao vladar međ svoj puk i zagrmio:
vidite li onu ograđenu ledinu?
Ljudi se pogledaše međusobno pa mu u glas odgovoriše:
vidimo ledinu al ne i da je ograđena.
Ne vidite da je ograđena jer sam vam dao veliku površinu koja seže u daljine.
U tom prostoru možete šta god hoćete. Jel to ok?
To je Ok, vladaru naš, povikala masa. To je prava demokracija.

U danima koji su uslijedili, uskomešala se raja ko mravinjak po ledini. Milina od mira i spokoja. Al tamo, u neke dane krenuli se grupirat pa sve grupa do grupe. Treba vlast osvojit, počelo se šuškat. Naježili se jedni na druge, dokopali se razglasa i započeli arlaukat. Prvi da su najljepši, drugi da su najpametniji, treći da najbolje pišu, četvrti da su najbolji govornici, peti da su znalci u čitanju između redaka.... stoti da najbolje poznaju zakone, sto osmi da su najbolji trgovci, petstoti da najbolje ratuju i tako redom sve najbolji od najboljih. Zaiskrilo opasno i opako.

Vidi vladar da će mu se obećanje razbit o glavu, da će ostat bez podanika pa zagrmi. Od sada pa nadalje, sve šta imate reć jedni drugima napišite. Ni glasa da čujem, samo slova da vidim.

Najljepši se riječima obrušiše na pametne, pametni na ratnike, ratnici na trgovce, trgovci na pisce...uf kakav papirnati konfužjun je nastao. Kad su svu vatru iz sebe izrigali, skupi vladar te silne papirušine, ispromiješa ih, uveže u knjigu, da je tiskat u masu primjeraka i podijeli svojoj raji da čitaju.

Fuj, odgovoriše svi odreda. To je šund. Ta tko bi ovo smeće čitao. Ovo je sve nepismena gamad. Mi smo iznad toga.

Ujutro se probudiše i u prvi tren se činilo da ih je mnogostruko više. A onda su polako počeli nazirati svoja lica, svoja tijela, sebe.

Pa to je ograda koju nam je vladar stavio. Sama zrcala. Nismo ih na prvu vidjeli. I to uopće nije tako veliki prostor. Samo nam se učinilo.

A onda je vladar zagrmio: i meni se na prvu učinilo da vam mogu pustit sve na volju. Al bez reda i poretka, bez pravila i nadzora, bez kazni i sankcija vi ste samo knjiga koju ste sami napisali.
Za kaznu je i čitajte.


Post je objavljen 23.01.2024. u 15:56 sati.