Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/agropolitika

Marketing

OPOZIJA „SRBIJA PROTIV NASILJA“ NASTAVLJA S PROSVJEDIMA




NE ŽELE LAŽ U IZBORNIM REZULTATIMA

Srpska opozicija u Beogradu održavala je protestne skupove svakoga dana, ili svake večeri, već prema dogovoru od 18. prosinca, nezadovoljna rezultatima izbora za koje tvrde da su u Beogradu neregularni, da se dogodila izborna krađa .Argumenti za izbornu krađu su da su na izbore dovođeni ljudi autobusima da glasaju prema uputi, a ne žive u Beogradu, da su na izborima bila imena na listićima koji su umrli prije više godina, da je na pojednim adresa privatnih kuća bilo prijavljeno više desetaka osoba koje su glasale, itd.
To znači da je dan poslije prijevremenih parlamentarnih izbora, koji su održani 17. 12. 2023. opozicija „Srbija protiv nasilja“ nastavila tražiti pravedne izbore i ponavljanje izbora u Beogradu. Četiri osobe iz koalicije i to Marinka Tepić, Željka Veselinović, Danko Grujić i Janko Veselinović započele su štrajk glađu dan nakon izbora 18. 12. u želji da skrenu pažnju na ozbiljnost problema prijevare na izborima. Marinka Tepić je rekla da želi da i europska zajednica pokaže interes za izbornu krađu u Srbiji

Najmasovniji prosvjed, u kome je sudjelovalo više tisuća građana održan je u Beogradu upravo na samom kraju godine 30. prosinca 2023. Na prosvjeddu su se okupile različite društvene skupine, studenti, intelektualci, radnička klasa, glumci, i svi drugi koji su uvjerenja i stava da ne žele prihvatiti laž u izbornom rezultatu kao mjeru vrijednosti . Njima nije stalo do obnašanja vlasti, ali traže od predsjednika Srbije Aleksandra Vučića da se mijenjaju odnosi u društvu i tvrde da od toga neće odustati. Zahtijevaju da se održe novi izbori u Srbiji u roku od šest mjeseci.

AKTIVIZMOM OD ZAHTJEVA PROTIV NASILJA,
VRAĆANJA ORUŽJA, PRIJEVREMENIH IZBORA, TE PONAVLJANJE IZBORA

Naime opozicija „ Srbija protiv nasilja“ oformila se početkom svibnja 2023. nakon što je četrnaestogodišnji učenik osnovne škole Vladislav Ribnikar 3. svibnja došao u školu s pištoljem ubio osmero učenika svojih prijatelja i školskog zaštitara, a šest učenika i nastavnicu ranio. Spontano okupljanje građana temeljilo se na ideji da iz javnih, kako privatnih tako i državnih medija nestane emitiranje nasilja. Pokrenuto je u Srbiji vračanje oružja koje građani drže nelegalno, što je imalo izvanredne rezultate, ali okupljanje građana je nastavljeno, jer su građani nisu vidjeli bitan napredak u svojim zahtjevima. Održano j više od 20 protestnih skupova građana Beograda, kojom su prilikom oni artikulirali svoje zahtjeve i stavove. Sve se više na protestima ponavljao zahtjev za promjenom vlasti, te je Vučić odredio datum prijevremenih izbora- a bio je to upravo taj 17. prosinac 2023. godine koji nije ispunio očekivanja građana. Pobijedila je na izborima u Beogradu opcija predsjednika Vučića „Srbija ne smije stati“ s oko 38 posto glasova dok je „ Srbija protiv nasilja“ imala oko 35 posto glasova, a ostali su glasovi u malim postocima raspoređeni na nekoliko stranaka.
Još animoziteta prosvjednika predsjednik Srbije navukao je na sebe nakon što je policija uhapsila 38 prosvjednika, na protestu u nedjelju 24. 12 navečer. Prosvjednici su naime došli pred gradsku Skupštinu te su željeli sa balkona te ustanove pročitati svoj govor. No policija je bila i unutar Skupštine i provaljivanje vrata je spriječila. Nakon toga u prosvjede su se tijekom tjedna uključili i beogradski studenti koji su zahtijevali otvaranje biračkih spiskova, podsječajući da su ugrožena ljudska i biračka prava građana

NASILNOG PREOTIMANJA VLASTI NEĆE BITI – KAŽE VUČIĆ
Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je prosvjednicima da neće biti revolucija niti nasilnog preotimanja vlasti."Narod je jasno rekao kome daje podršku“ rekao je predsjednik Srbije, a rekao je i da “ građani znaju da nikada manje prigovora i žalbi nije bilo na izbore“. O kojim li to građanima Vučić govori?
Vladajuća Srpska napredna stranka i Vučić odbacuju navode o krađi izbora. Srpska narodna stranka proglasila je pobjedu na izborima i na državnoj i na razini glavnoga grada.
Vučić je izjavio da će vlast biti formirana potkraj veljače 2024. ili početkom mjeseca ožujka. Rekao je da nezna tko će biti premijer, te da će o tome razgovarati poslije praznika. Nakon praznika- znaći 2024. u siječnju, vjerojatno nakon Božića i pravoslavne Nove godine, što znači u drugoj polovici mjeseca siječnja.
Dodao je“ da će se gledati da Skupština Srbije bude konstituisana krajem januara i da "nije siguran" da će dosadašni predsednik parlamenta Vladimir Orlić ostati na tom mestu iako misli da je "odlično radio posao".Vučić je izjavio i da se o formiranju vlasti u Beogradu nije razgovaralo, navodeći da su mogući novi izbori, ukoliko ne bude potrebne većine.

Margareta Zouhar Zec


Post je objavljen 31.12.2023. u 12:08 sati.