Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/rossovka

Marketing

Tiha noć

Posebna noć ovija svijet poput baršunastog plašta.

U ovoj je noći anđeo navijestio pastirima: »Ne bojte se! Evo javljam vam blagovijest, veliku radost za sav narod! Danas vam se u gradu Davidovu rodio Spasitelj, Krist, Gospodin. I evo vam znaka: naći ćete novorođenče povijeno gdje leži u jaslama«.
Pa se čovjek zapita kako je moguće da se Sin Božji rodio u takvoj skromnosti, i da su Ga pastiri uistinu pronašli u jaslama, u betlehemskoj štalici iznad koje je jarkom svjetlošću tinjala najsjajnija zvijezda koju su ikada vidjeli?

Puno toga progovara izrečeno. Skromnost, jednostavnost, poniznost. Sve ono što je čovječanstvo zaboravilo kroz svoje postojanje. Sve se iskomercijaliziralo; blještavi izlozi i ukrasi već od studenog, bitno je odabrati poklone i napuniti frižidere. Zaboravilo se što je smisao i radost Božića.
Moja je baka po ocu živjela u malenoj, skromnoj kućici odmah pored naše; uvečer je u kuću unosila slamu u kojoj nam je znala ostaviti jabuka, oraha, lješnjaka i pokoji svileni bombon. Bor se kitio staklenim prekrasnim kuglicama koje nam nije dala ni dotaknuti. Prije večere pojeli bi malo češnjaka s medom ( da vam coprnice ne zametu pute, tako nam je uvijek govorila ) i uburili prst u medovu rakiju. Večera je obavezno bila strogo posna. Zapjevali bi i poneku staru božićnu pjesmu. Jedna od tatinih sestara isto je živjela u Brezju, pa se kod nje uglavnom znalo zalomiti i dočekati Božić, uz ponoćnu večeru i kuhano vino ( za starije, naravno; mi bi pili čaj ili neku narandžadu ). Kao sad se sjećam da je teta uvijek u najcrveniju jabuku nabockala sitne žute novčiće i stavljala je pod bor zajedno s božićnom pšenicom.

Božić sve više gubi svoj pravi smisao. Umjesto jednostavnosti i radovanja rođenju Spasiteljevom, sve trese potrošačka groznica, stolovi pucaju od obilja hrane, vrlo je malo obitelji zajedno za ovaj veliki blagdan. Puno je potrebitih, bolesnih i onih koji će ovu posebnu noć proboraviti prepušteni sami sebi. Nadam se da ste barem nazvali ili posjetili nekog takvog; ako jeste, budite sigurni da ste mu ugrijali srce.

Ja vam želim da ovaj Božić budete u krugu svojih najdražih i najbližih, svjesni kolika je to radost i blagoslov. Želim vam obilje zdravlja, ljubavi i radosti. Želim vam da budete svjetlost jedni drugima, svjetlost jarka i jasna poput zvijezde koja je obasjala Betlehem u čarobnoj noći i dovela pastire do štalice u kojoj je u jaslama ležalo Djetešce, posebno po svemu.

Na dobro vam došlo porođenje Djetešca.


Post je objavljen 24.12.2023. u 18:14 sati.