Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/agropolitika

Marketing

HRVATSKA UVRŠTENA U ČETIRI EUROPSKA PROMETNA KORIDORA



POVEZIVANJE CESTA, PLOVNIH PUTEVA, LUKA, ŽELJEZNICA

Hrvatska je uvrštena u čak četiri europska prometna koridora rekao je na sjednici Vlade RH 21. prosinca 273. po redu, predsjednik Vlade Andrej Plenković.
Za Hrvatsku je osobito važno uvrštavanje Hrvatske u koridor Baltik - Jadran i to na pravcu od Rijeke prema Splitu. Uz postojeće koridore, tu je još i koridor Zapadni Balkan - Istočni Mediteran, a Hrvatska će na temelju ovih izmjena uvrstiti 450 kilometara željezničkih pruga, 430 kilometara cesta, 8 novih luka, 5 novih urbanih čvorova i time u proporcionalnom smislu ostvariti najveći stupanj uvrštenosti u odnosu na druge članice Europske unije, premijer Plenković.
Osobito je to važno, rekao je premijer RH, s obzirom na planove Hrvatske u pogledu ulaganja u željezničku infrastrukturu, koja u proteklim desetljećima nije bila među prioritetima.
U širem kontekstu prometne politike Europske unije, uključujući željeznički promet, cilj je Transeuropske prometne mreže (TEN-T) stvoriti mrežu od devet osnovnih koridora koji povezuju željezničku prugu s cestama, unutarnjim plovnim putovima, pomorskim rutama, lukama i zračnim lukama diljem EU-a. Ciljevi su povezati države članice EU-a i tako olakšati prekogranični prijevoz ljudi i robe, osigurati povezanost različitih vrsta prijevoza, te podupirati prelazak na održivi prijevoz.

Prometna povezanost zemalja Europske unije i njeni prometni koridori bila je između ostaalih i tema 13. prosinca na summitu EU-Zapadni Balkan u Bruxellesu. (mzz)



Post je objavljen 24.12.2023. u 09:56 sati.