Kako sam ja dobra dušica :O... uvijek s vama dijelim najbolje recepte. A eto, ovo su meni najdraži medenjaci.
Preporučujem izradu (ako imate društvo, s klincima recimo, onda je još i bolje, veselije...)... dobro je za žifčeke.
N'da... i sama ih nisam već dugo radila... :I
Medenjaci
800g brašna
300g šećera
4 jaja
250g omekšanog maslaca
230g gustog tamnog meda
1 (ravna) čajna žličica sode bikarbone
1/4 čajne žličice soli
1 puna žlica kakaa (zbog tamnije boje)
1 vrećica Dr. Oetker mješavine začina za medenjake (po želji može i više)
Dodatak:
1 razmućeno jaje za premazivanje
Izrada:
Na laganoj vatri otopite med i ostavite ga sa strane da se prohladi.
U jednu posudu prosijte brašno, sol, sodu bikarbonu i kakao. U drugoj posudi izmiksajte jaja sa šećerom i maslacem a zatim dodajte i prohlađeni med te sve još jednom dobro izmiješajte. Umiješajte i začine za medenjake.
U dobivenu smjesu zatim postupno dodavajte pripremljeno brašno i umijesite tijesto.
Smjesa je poprilično teška, gusta i ljepljiva pa vam preporučujem da koristite mikser sa spiralnim nastavcima, kako biste si olakšali posao i uštedjeli vrijeme.
Tijesto spremite u hladnjak na nekoliko sati, a najbolje bi bilo preko noći.
I drugi dan će biti još uvijek dosta ljepljivo i mekano, ali to vas ne bi trebalo zabrinjavati. Kako bi si još više olakšali posao, radite s manjim količinama tijesta (1/4), a ostatak do upotrebe držite i dalje u hladnjaku.
Gornju stranu tijesta i radnu površinu pospite brašnom (nešto više nego za obične kekse), rastanjite na željenu debljinu (npr. 0.5-1 cm za kalupe od 6-8cm) i izrežite željene oblike.
Medenjake složite na papir i lim za pečenje u razmaku od nekoliko cm, pecite na 180°C i pazite da se ne prepeku i ne presuše jer će onda biti tvrđi.
Vruće medenjake u tankom sloju premažite razmućenim jajetom. Tako ćete dobiti sjajnu i glatku površinu, a i tamniju boju jer će medenjaci pri pečenju malo posvijetliti. Po želji ih možete ukrasiti i šećernom ili čokoladnom glazurom.
Kod čokoladne glazure medenjake nije potrebno premazivati jajem.