Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/nachtfresser

Marketing

Najprije hvala svima koji su pohvalili priču. Sad je zbilja s distance gledano nakon par sitnih preinaka dobila i nova značenja. Ostala je sitna “greška” u indirektnom govoru kad ostaje “moj profesor”, to sam još relativno mlađahan ja opazio, ali i inzistirao na tome, a tko sam ja sad znatno stariji da idem korigirati mlađeg sebe. Isto vrijedi i za drugu gramatičku grešku, ako ju je netko vidio, neka ju pozdravi. Inače priču sam napisao nakon završetka čitanja jako dugog romana Heinricha Manna “Professor Unrat”, ideja je došla sama od sebe, neki su dobro zapazili, moj “junak” je poprimio neke osobine meni strane, a bliže Mannovom junaku i to je sve što je zajedničko s izvornom inspiracijom, kao i prijetnja profesoru da ne “zglajza”.

Danas ću nakon dugog vremena možda opet biti na hrvatskoj ili lokalnim televizijama, ali ovaj put zbilja samo eventualno kao statist u publici. Naime imamo županijski sindikalni sastanak i javljeno nam je da budemo točni jer će prije biti press konferencija vodstva, lokalnog i državnog. Na te sastanke se više ni ne pripremam, jer bitne informacije imaju ionako samo oni koji ih nama ostalima filtriraju i serviraju, serviranom vjeruješ ili ponekad ono ne baš, ja sam pred mirovinom i sve rjeđe tražim objašnjenja.

Kad sam već kod manipulacija nevjerojatno je koliko se twitterom manipulira otkako je Elon Musk njegov vlasnik. Istina i prije su se filtrirali sadržaji, npr. ja pratim “Berliner Zeitung”, oni objave pet vijesti za redom, na twitteru izađe najčitanija i to je bilo u redu, jer ja npr. uvijek pazim da mi broj onih koje pratim ne prođe sto, od toga 20-ak novinskih portala. Sad imaš dvije opcije, prikazuju li ti ili samo izvore koje ti pratiš, ali nefiltrirano, tako da ti može doći i do desetak članaka iste novinske kuće zaredom ili “za Vas”, e tu je znatno preglednije ali ti osim onih koje pratiš, za novine po starom samo odabrano, serviraju i ono “što bi te moglo zanimati”. Događa se tako da ako ja s portala “Zeit” odaberem nešto o aktualnim ratovima, dobijem i neželjene izvore s oznakama da bi te sadržaj videa mogao uznemiriti ili još gore, da je sadržaj twitta maknut zbog zabranjenog sadržaja koji se protivi uređivačkoj politici, naravno da ti radoznalom ipak pada na pamet da klikneš, i vidi vraga, sadržaj često nije uklonjen. Nemaš kome prijaviti, jer sadržaj je kao što piše “uklonjen”. Nekad je očito čija je tajna služba servirala video kao u najnovijem bliskoistočnom ratu, a nekad baš i nije, kao kod maltretiranja zarobljene kurdske vojnikinje. Uglavnom ipak mi se sve konačno zgadilo i biram duži dosadan put samo izvora koje pratim i sve sam rjeđe na twitteru koji se sad zvanično zove x, a pravilnije bi bilo po oznaci za porniće xxx, to je mnogo poštenije.

Kad smo kod poštenja nevjerojatan se slučaj dogodio mom znatno kolegi s kojim sam surađivao oko Janka Raščupanka, slovenskom umjetniku Janku Jezovšeku koji sad živi uglavnom u Njemačkoj. Umjesto da ga pod stare dane razveseli vijest na slovenskoj državnoj televiziji o 50 godina od praizvedbe njegovog popularnog djela, navedena je druga autorica, sad Janko pokušava otvorenim pismima istjerati pravdu, al šteta je učinjena. Inače on mi je prvi skrenuo pozornost da u frankfurtskom muzeju stoji kao autorica prijevoda "Janka Raščupanka" kći izdavača, promijenjeno je tek mojom intervencijom na licu mjesta.

Post je objavljen 13.12.2023. u 10:14 sati.