Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/agropolitika

Marketing

ZA RASPOLAGANJE DRŽAVNIM POLJOPRIVREDNIM ZEMLJIŠTEM - e ZAKUP



U RASPOLAGANJU DO SADA 195 TISUĆA HEKTARA

Sustav e Zakup - za digitalnu provedbu natječaja za zakup i prodaju državnog poljoprivrednog zemljišta predstavljen je 5. prosinca u Ministarstvu poljoprivrede.

Digitalno rješenje za e Zakup izradio je Ericsson Nikola Tesla d.d. koji je specijalizirani pružatelj modernih telekomunikacijskih proizvoda.

Sustav e Zakup predstavili su ministrica poljoprivrede RH Marija Vučković i načelnik sektora za državno poljoprivredno zemljište ministarstva poljoprivrede Igor Miodrag.
Prezentaciji su prisustvovali državni tajnici Tugomir Majdak, nadležan za poljoprivredno zemljište, Zdravko Tušek, nadležan za stočarstvo i stočarsku industriju i Mladen Pavić nadležan za sustav životinja, mjere javnog zdravlja životinja i ljudi, za šumsko zemljište i gospodarenje šumama.


E Zakup je predviđen Zakonom o izmjenama i dopunama Zakona o poljoprivrednom zemljištu koji je stupio na snagu u svibnju 2022. godine.
Tko će biti korisnici sustava e Zakup? „Biti će to Ministarstvo poljoprivrede, jedinice lokalne samouprave, natjecatelji za državno zemljište, te državno odvjetništvo koje ima nadzornu ulogu“ rekla je ministrica Vučković te nastavila:
„ Ministarstvo je do sada imalo određeni digitalni sustav u koji su se unosili predmeti raspolaganja. Ovaj e Zakup se integrira sa dosadašnjim integracijskim sustavom Ministarstva poljoprivrede koji raspolaže veličinom i dosadašnjim podacima raspolaganja zemljištem, i jedinicama. Ovaj sustav uspostavlja vezu s podacima državne geodetske Uprave, sa podacima koje imaju druga tijela i tvrtke s javnim ovlastima koje imaju veze i preduvjete za objavljivanje natječaja, kao i sa podacima o šumskom zemljištu. Integracija podataka s katastarskim česticama je prvi korak. Jedinica lokalne samouprave objavljuje natječaj za zakup ili prodaju državnog poljoprivrednog zemljišta. Sustav omogućuje i nadzor odluka.
Dakako da će najveći izazov biti korištenje digitalnim programom. Nije poljoprivrednicima i ribarima lako krenuti u primjenu novih tehnologija, poznato je to u okviru podnošenja prijava za plaćanja Agenciji za plaćanja ali korak po korak, u tisućama raste broj onih koji samostalno digitalno popunjavaju svoje prijave i usvajaju informatička znanja, kao što preuzimaju i digitalnu poljoprivrednu iskaznicu“, rekla je ministrica Marija Vučković.
Prema riječima ministrice Vučković, do današnjeg dana ( 5.12.2023.) je više od 460 jedinica lokalne samouprave napravilo planove raspolaganja. O toga je gotovo 370 programa usvojeno. Kada govorimo o razlici u odnosu na ukupni broj jedinica treba reći da 90 njih uopće ne raspolaže državnim poljoprivrednim zemljištem. Podsjetila je da je raspisivanje Natječaja za državno poljoprivredno zemljište počelo 2019. godine.
Aplikacija e-Zakup je u fazi testiranja te je u tijeku edukacija jedinica lokalne samouprave, koje su prvi korisnici i nastavit će se s edukacijom svih poljoprivrednika kao što radimo s nizom mjera koje provodimo.

e Zakupom obuhvaćeno 350 tisuća državnog poljoprivrednog zemljišta

Načelnik sektora za poljoprivredno zemljište u Ministarstvu poljoprivrede je Igor Miodrag. Na predstavljanju digitalne aplikacije e Zakup preko koje će se provoditi natječaji za zakup i prodaju državnog poljoprivrednog zemljišta načelnik Igor Miodrag je rekao je da je eZakupom obuhvaćeno gotovo 350 tisuća hektara poljoprivrednog zemljišta, a po svim ugovorima raspolaganja je stavljeno u funkciju 195 tisuća hektara državnog poljoprivrednog zemljišta.“ Postoji još površina koje će stavljene u eZakup, a biti će to nakon stupanja na snagu Pravilnika koji propisuje načine postupanja, uvjete, rokove i drugo vezano za državno poljoprivredno zemljište.
Zašto digitalizacija? Zato što je to velika pomoć i jedinicama lokalne samouprave i samim poljoprivrednicima koji će upotrebljavati ovaj sustav. Sustavu se pristupa kroz sustav e Poljoprivreda od razine 2 do razine 4.“

„Pomoću digitalnog sustava e Zakup svaka jedinica lokalne samouprave u Hrvatskoj vidi svoje područje, a tako će biti dostupno i državnom odvjetništvu koji će na ovaj način moći iznositi svoja pravna mišljenja na nacrte ugovora. Programi raspolaganja koji su do sada bili u ekscel tablicama, biti će sada u ovom sustavu, koji je informatički uredio Erikson Nikola Tesla, a koji je jasno vizualno prikazan jedinicama lokalne samouprave, te će u svakom trenutku moći vidjeti da li je određeno zemljište slobodno, ili ako je zauzeto, do kog je to vremenskog roka. Biti će omogućeno poljoprivrednicima da digitalnim sustavom mogu povlačiti parcele koje su na raspolaganju. „
„ Poljoprivrednik će imati rok od 30 dana da se javi prilikom Natječaja na e Zakup poljoprivrednog državnog zemljišta, te u tom razdoblju on može dodavati, brisati, mijenjati svaki dio svoje ponude do isteka zadatog roka od 30 dana. Nakon toga se prijava zaključava sa svim elementima koji su sastavni dio prijave i to ostaje trajno i nepromjenjivo. Sva dokumentacija za pripremu javnog natječaja će biti digitalno popunjena, tako da će se sve odvijati u aplikaciji e Zakup.
Svaki elektronički sustav mora imati e Izvještaje, tako da je i ovdje to omogućeno. Sustav je omogućio da ne postoji javni uvid. No važno je da svaki poljoprivrednik u svakom trenutku može vidjeti svoju prijavu“ rekao je na predstavljanju diditalnog sustava eZakup za državno poljoprivredno zemljište načelnik sektora Igor Miodrag.

M. Zouhar Zec


Post je objavljen 06.12.2023. u 08:23 sati.