Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/agropolitika

Marketing

NAKON PRIMIRJA U POJASU GAZE - PONOVO RAT



KADA BI AMERIKA REKLA „NE“ SLANJU ORUŽJA, RAT BI ZAVRŠIO

Izrael je nastavio svoj rat protiv Palestinaca civila u Pojasu Gaze i vojne organizacije Hamas u subotu ujutro 2. prosinca, odmah nakon završetka šestodnevnog primirja koje su pregovorima s Izraelskim predsjednikom Netanjahuom osigurali diplomati Katara, Egipta i Sjedinjenih Američkih Država. Najmanje 178 Palestinaca je ubijeno, a 589 ranjeno u prvom danu ponovnog izraelskog bombardiranja Gaze, izvijestilo je Ministarstvo zdravstva. U narednih 24 sata poginulo je u Pojasu Gaze sedam stonina civila, djece, žena, muškaraca izvještaji su koje šalju novinari CNN-a sa terena, kao i Al Jzerra Tv, koja emitira televizijski program na arapskom i englekom jeziku te na jeziku za područje nekoliko zemalja na Balkanu. Od 7. listopada do 4.prosinca poginulo je 15 tisuća 800 civila Palestinaca, među kojima više od šest tisuća djece, koja su u eksplozijama bombi zadobila različite povrede, među kojima i teške opekotine i osakaćena su. Liječenje mnoge djece zahtijeva premještaj u bolnice izvan Palestine, što je teško ili nikako moguće.

PRIMIRJE
Primirje je bilo prijeko potrebno radi razmjene zarobljenika koje godinama drži Izrael, te radi zabroljenika koje je 7. listopada Hamas uzeo kao taoce, te je dio njih u ovom primirju razmjenjen i pušten na slobodu. Jednako važan je bio ulazak kamiona s humanitarnom pomoći, sa vodom i hranom sanitetskim materijalom i gorivom za agregate za bolnice koje u Pojasu Gaze još uvijek rade. Neke su bolnice totalno uništene neselektivnim bombardiranjem. Neke bolnice su pak prestale s radom zbog nedostatka bilo kakvog sanitetskog materijala potrebnog za ranjene civile. Svaki vid pomoći je potreban za to prenaseljeno područje koje živi pod bombama, ako se to uopće može nazvati životom. Zapanjujuća je činjenica da samo u pojasu Gaze živi dva milijuna stanovnika zapanjujuća iz razloga što dva milijuna ljudi živi na prostoru od samo, 360 kvadratnih kilometara. To je iznimno mala površina za iznimno veliki broj stanovnika! Na takav životni prostor, pod patronatom Izraela, su osuđeni živjeti Palestinci! Kako je to moguće – nameće se pitanje. A sada su na tom malom prostoru, od Izraelskog bombardiranja, osuđeni umrijeti. Izvještaji glasnogovornika izraelske vojske Hagarija kažu da se danonočno izvode napadi na, kaže on, Hamas, i to ne u desecima, već u stotinama napada. A to je i vidljivo u gradovima Kan Yunis, Đabalija, Rafa i mnogim enklavama.
Ovaj je rat najneobičniji od svih ratova. Osim što je stanovništvo Palestine gusto naseljeno, njihove civilne živote izraelska vojska ne poštuje, već ih bombardira. Više su puta medijske Tv kuće koje intenzivno prenose ratna zbivanja u Gazi izvijestile da su stanovnici iz aviona letcima obavješteni da se s juga Gaze evakuiraju na sjever ili obrnuto, a onda bi napadi Izraelske vojske bili intenzivirani baš tamo gdje je stanovnicima naređeno da se evakuiraju. Svijet je velik, ali nitko od političara nije podigao svoj glas za živote Palestinaca, pred Netanjahuom, koje ne poštuje Izraelska vojska.

DRŽAVNIK POREMEĆENA UMA
Cijeli svijet preko interneta gleda što se događa, Palestinci u Gazi su već traumatizirani od danonoćnih napada bombardiranjem . Izraelskoj vojsci zapovijeda premijer Izraela Benjamin Netanjahu (74) Obični ljudi, građani, mnogih zemalja organiziraju prosvjede u svojim gradovima i traže da se zaustavi rat nad Palestincima. Obraćaju se intuitivno političarima. Posljednji prosvjed je bio 4.prosinca u Wasingtonu. Političari šute i ne poduzimaju ništa, baš ništa što bi bilo u korist smirivanja ratne situacije. Kao da se plaše da bi oni koji bi tražili prestanak takvog masakra bombama nad civilima i takvog razaranja palestinskih zgrada u kojima žive civili, a koje ih zatrpavaju pri bombardiranju, da bi od samog Netanjahua bili prozvani antisemitima. A ne uzimaju u obzir da državnik koji naređuje takva krvoprolića civila, napade bombama na bolnice, koji ne dozvoljava da u Gazu uđu kamioni s vodom, hranom sanitetskim materijalom, da takav čovjek više nije državnik ni premijer niti to može biti, već biće poremećena uma, koji samo ponavlja, činjenica je „ da želi uništiti Hamas“. Takav će prije ili kasnije završiti pred Međunarodnim sudom za ratne zločine. I takvome se treba verbalno suprotstaviti da što više civila bude spašeno.

ODLUČNI ERDOGAN
Veoma odlučan, i jedini odlučan što je poznato javnosti, je Turski predsjednik Erdogan, koji je 20. listopada rekao da operacije Izraela predstavljaju “genocid”. Na skupu podrške Palestincima 28. listopada u Turskoj, Erdogan je nazvao Izrael “ratnim zločincem” zbog njegovog bombardiranja Gaze. A onda 3. studenog Erdogan je rekao novinarima da „ Netanjahu više nije neko s kim možemo razgovarati. Izbrisali smo ga i bacili”.Turska je bila prva zemlja koja je priznala nezavisnu državu Izrael 1948. godine. Nakon ovih izjava Erdogana svi izraelski diplomati su povućeni iz Turske. Erdogan je principijelan političar jer u ratu se radi o civilima, treba štiti i treba stati u njihovu zaštitu. Za zaštitu civila i humanitarnu pomoć zauzeo se kod Netanjahua i Josep Borell, visoki predstavnik za vanjsku politiku i sigurnosne poslove Europske unije.
Netanjahuu u kome nema milosti, već samo osveta i želja za uništenjem Hamasa, pri čemu izraelska vojska ne pravi razliku između Hamasa i civilnog stanovništva, našao je podršku u američkom predsjedniku Bidenu. SAD oružjem u velikim količinama naoružava Izrael. Američki državni tajnik Antony Blinken četiri je puta dolazio u Izrael na razgovore zalažući se za ulazak humanitarne pomoći u Gazu i zaštitu civila prilikom bombardiranja. Netanjahu ne uvažava Blinkenove premise. Uskoro bi američki Senat trebao glasati o odobravanju nove količine oružja Izraelu. Kada bi Amerika rekla –ne – slanju oružja u Izrael, rat bi u Pojasu Gaze morao završiti.

Margareta Zouhar Zec


Post je objavljen 05.12.2023. u 07:24 sati.