Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/gogame

Marketing

Quzhou 2023 - Svjetsko ekipno prvenstvo mladih u gou

Ovo je prvi put da mlada reprezentacija Hrvatske igra jedan službeni svjetski turnir na Dalekom Istoku.

Kako je do toga došlo?

U nekom trenutku Kineska go federacija je odlučila organizirati timski turnir za mlade na koji - uz domaćina - pozivaju još 9 ekipa s 5 kontinenata. Europska go federacija je bila pomalo iznenađena da su iz Europe pozvane dvije ekipe, ali je jedna već određena, i to baš Njemačka, po ne baš sportskim kriterijima. EGF je zauzeo stav da Europu u Kini treba predstavljati jaka ekipa članice koja je aktivna na europskoj go sceni za mlade i tako je - nakon što se ukrajinska postava nije uspjela posložiti - ta časna uloga dodijeljena Hrvatskoj.

Kako (ni)smo krenuli?

Mi smo se brzo posložili. Ekipu čine tri igrača u dobi od 7 do 18 godina, pa su ta trojica iz Hrvatske prema EGD-u bili Stjepan (3d), Roko (3d) i Teo (1kyu). Htjeli smo odmah napraviti vize, ali nas je poprilično zbunila (u početku obradovala) poruka predsjednika EGF-a da postoje tzv. 144-satne vize, koje se besplatno i bez složenih formulara izdaju u Shanghaju, ako ćemo se držati Shanghaja i obližnje provincije u kojoj se nalazio grad domaćin Quzhou. To nam je potvrdilo i Veleposlanstvo Kine u Zagrebu, pa smo mi veselo došli u srijedu 29.11.2023. u Zračnu luku Franjo Tuđman s kartama za Dohu. Dočekao nas je hladan tuš - ne ide to tako. U roku od 15 minuta smo kupili nove karte za četvrtak, kada nas je u 9 ujutro u Veleposlanstvu Kine čekala neviđeno brza izrada viza (bile su gotove u 10:45) i eto nas u četvrtak u 15:45 na letu za Katar (Damir, Jasna, Roko i Teo lete, Stjepan je već bio u Kini).

Putovanje

Sve je bilo jako lijepo. Čim smo pokupili torbe, čekala nas je domaćica s natpisom i nakon pet sati vožnje u udobnom sedmerosjedu stigli smo u hotel, oko 9 sati navečer po lokalnom vremenu. Tu su nas čekali Stjepan, Mirta i Elian, polaznici go-škole Ge Yuhong u razdoblju od 1.10.2023. do 20.1.2024. (CEGO projekt).

Početak

Mirta i Stjepan su održali lijepu prezentaciju Hrvatske na otvaranju kojeg smo mi ostali propustili, a Stjepan je preuzeo ulogu "team leadera", izvukao broj "1" za Hrvatsku i sam odigrao prvi meč protiv ipak prejake ekipe Singapura.
Rezultati 1. kola:
Singapur - Hrvatska 3-0
Kina - Koreja 2-1
Njemačka - Meksko 3-0
Makao - SAD 2-1
Quzhou - Novi Zeland 3-0

Drugo, treće i četvrto kolo

Sutradan, u petak, kreću pravi mečevi i Hrvatska "za nagradu" izvlači Koreju. Poučne partije, iako bez šansi za pobjedu, rezultat 0-3. Ostali rezultati 2. kola
Quzhou - Macao 3-0
Kina - Njemačka 3-0
Singapur - Novi Zeland 3-0
SAD - Njemačka 3-0
Treće kolo donosi tračak nade, jer su dečki stajalo dobro protiv postave SAD-a, ali na kraju ipak treća "nula". Još nemamo nijednu dobivenu partiju, ali sve smo bliže. Ostali rezultati.
Kina - Singapur 3-0
Koreja - Quzhou 3-0
Macao - Njemačka 2-1 (iznenađenje na 1. ploči: 1 dan pobijedio 5 dana)
Novi Zeland - Meksiko 3-0
I onda, u četvrtom kolu lagana pobjeda protiv ekipe Meksika (1d, 9kyu, 9kyu)
Kina - Quzhou 3-0
Koreja - SAD 3-0
Singapur - Macao 2-1
Novi Zeland - Njemačka 3-0
Nakon 4 kola (dva kola prije kraja) pobjednik je jasan:
Kina 8 bodova
Koreja i Singapur 6 bodova (igraju u 5. kolu)
Quzhou i SAD 4 boda (igraju u 5. kolu)
Macao 4 boda (igra u 5. kolu s Meksikom)
Novi Zeland 4 boda (igra u 5. kolu s Kinom)
Hrvatska i Njemačka 2 boda (igraju u 5. kolu za sigurno 8. mjesto)
Meksiko 0 bodova
Nadamo se pobjedi protiv Njemačke i meču protiv Novog Zelanda u posljednjem 6. kolu.
U poslijepodnevnim satima tri profesionalna kineska igrača su igrali simultanku s po 10 igrača. Igrači na prvoj ploči su igrali protiv Xie Hea, 9p, igrača koji je prije desetak godina pobjeđivao i Lee Sedola, 9p, na vrlo važnim svjetskim turnirima.

Slobodan dan

Organizatori su cijeli program razradili savršeno. Quzhou je grad koji živi za go.
Prijepodne smo s dva autobusa otišli na trosatni izlet na 4 lokacije i vidjeli smo 5 "fenomena":
najbolju školu u Quzhou, gdje smo stigli odgledati početak pripremljene predstave,
novu knjižnicu u kojoj roboti donose knjige, ali i igraju go, s posebnim odjelom s go pozornicom
Doolitleov memorijalni centar (zanimljiv opis: Doolittle Raid | Date, Casualties, Summary, Facts, Map, Video, & Plane | Britannica, Quzhou su Englezi pisali Chuchow)
pored kojeg se nalazi novi Međunarodni kulturni go centar
Konfucijev hram (Quzhou je centar "južnog konfucijanizma" i to se dosta cijeni).
Poslijepodne smo imali razmjenu poklona između domaćih i inozemnih timova, prigodom koje je izveden izvrstan kulturno-umjetnički program. Događaj je bio odlično organiziran. Naši igrači su poklonili suvenire iz Hrvatske i hrvatske go dresove, kojima su se učenice iz lokalne škole jako veselile.

Mali dodatak: dok je ekipa igrala, organizatori su iznenadili voditelje ekipa i odveli nas na čuvenu "planinu" Lanke (na japanskom - Ranka). Za one koji ne znaju legendu, ovdje je kratak sadržaj:
Ranka at Sensei's Library (xmp.net)
Imamo i malo detaljniju verziju:
The Legend of Ranka Mountain (gameofgo.app)

Lijep pozdrav iz Quzhoa!
Damir, Jasna, Stjepan, Roko, Teo, Mirta i Elian

Post je objavljen 04.12.2023. u 16:03 sati.