Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/agropolitika

Marketing

NIJE BIO OVLAŠTEN, ALI JE ČETIRI GODINE ODLIČNO ZARAĐIVAO



IZDAVAO UVJERENJA ZA RAD NA SIGURAN NAČIN

Za obavljanje nekih poslova sa točno određenim strojevima i alatima potrebne su dozvole za sigurno obavljanje tih poslova, što ide u sferu osposobljavanja za rad i zaštite na radu.
Oni kojima je potvrda o osposobljenosti potrebna često nemaju informaciju da takva znanja mogu steći samo u posebnim školama za sigurnost s pravom javnosti. I onda se pojavljuju oni koji na osobama kojima trebaju određene potvrde za osposobljenost žele zaraditi. Takav se slučaj dogodio u Koprivnici , gdje je direktor tvrtke, 63-godišnjak, od 2015. do 2019. godine, ne samo u Podravini, nego u cijeloj Sjeverozapadnoj Hrvatskoj i Slavoniji izdao čak 8357 uvjerenja o osposobljavanju poljoprivrednicima, iako nije bio ovlašten za osposobljavanja.

Na portalu ePodravina novinar Dinko Borozan, objavio je tekst 2. prosinca 2023. pod naslovom Lažno osposobljavao poljoprivrednike za rad s mehanizacijom i dobrano se “openezio”, sad mu prijeti zatvorska kazna.
Novinar Borozan piše da će za svoj pokušaj lake zarade direktor iz Koprivnice kazneno odgovarati, a optužnicu protiv njega, i to zbog zlouporabe ovlasti i položaja, podnijelo je varaždinsko Državno odvjetništvo.

U tekstu dalje piše:
„Uvođenje uvjerenja koje poljoprivrednici moraju imati, dosjetljivi je direktor vidio kao priliku za dobru zaradu pa je na taj način inkasirao čak 212.000 eura odnosno 1,6 milijuna kuna, iako službeno nije imao dozvolu za taj posao.
Tereti ga se da je neovlašteno organizirao, provodio i naplaćivao dvosatne tečajeve osposobljavanja za rad motornom pilom, kombajnom, traktorom i trimerom ( flakserica) osobama koje nisu bile zaposlene u njegovoj tvrtki. Potom je u propisane obrasce neistinito upisivao da je provodio praktični dio tečaja. Naime, on je provodio samo teorijski dio, a polaznicima je neovlašteno izdavao uvjerenja i iskaznice o osposobljenosti radnika za rad na siguran način.
Nakon provedene istrage varaždinsko Državno odvjetništvo podnijelo je optužnicu protiv „domišljatog“ direktora i ako se sudski potvrdi njegova krivnja prijeti mu kazna zatvora od jedne do deset godina“.



Post je objavljen 02.12.2023. u 09:54 sati.