Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/agropolitika

Marketing

PROSAVJED SVINJOGOJACA



PREMIJER NE ŽELI NA RAZGOVOR SA SVINJOGOJCIMA

Prosvjedi hrvatskih poljoprivrednika svinjogojaca , kojima je uzrok afrička svinjska kuga traju od 23. studenog. Traktorima su blokirali cestu kod graničnog prijelaza u Tovarniku i državnu cestu B55 kod Županje. Naglašavaju da nitko nije na prosvjedu ni iz kakvih političkih interesa već da ukažu na to da se zaustavi ubijanje zdravih svinja, koje nemaju afričku svinsku kugu, te traže da im se odobri od 1.12. svinjokolja njihovih zdravih svinja na gospodarstvima, kako bi meso tih svinja bilo iskorišteno za njihove prehrambene potrebe.
Razgovori preko medija, u javnosti o afričkoj svinjskoj kugi, o tome kada je i kako i kod koga bolest počela, tko ju je i odakle donio, tko je premiještao svinje i kamo, pokazuje koliko su tenzije među svinjogojcima i ljudima iz ministarstva poljoprivrede visoko podignute . Naprimjer u emisiji u Mreži prvog emitiranoj na Prvom program radio Zagreba od 7,30. dana 23. studenog poljoprivrednik uključen u radio emisiju telefonom, rekao je da on još uvijek nije dobio financijsku naknadu za svinje koje su odvezene iz njegova dvorišta radi afričke svinjske kuge, iako je prošlo već gotovo šest mjeseci, što znaći da su njegove svinjue postale žrtve bolesti među prvima. A državni tajnik ministarstva poljoprivrede Pavić koji je bio gost u studiju radio Zagreba , tom je poljoprivredniku odgovorio da on niti neće dobiti naknadu za deportirane svinje, jer je protiv njega podignuta kaznena prijava!

REVANŠISTIČKI ODNOS PREMA POLJOPRIVREDNIKU
Takav revanšistički odgovor državnog tajnika resornog ministarstva prema svinjogojcu poljoprivredniku pokazatelj je stanja na relaciji ministarstvo poljoprivrede – poljoprivrednici. Odnos je to bez ikakvog poštovanja i motiviranosti za susretljivost i pokazivanje razumijevanja za stranu koja je u ovom slučaju oštećena za svoju materijalnu imovinu, za svoje svinje, pokazuje da strpljivosti za pomoć oštećenima nema. Vladajući u čijim je rukama politika odlučivanja, od odlučivanja u izvršnoj političkoj vlasti, pokazuju želju da odlučuju, ne samo na lokalnoj razini, odlučuju već i u dvorištima poljoprivrednika, a sada i u lisnicama poljoprivrednika, kao u ovom slučaju, kada je riječ o spomenutoj kaznenoj prijavi.
Ništa više razumijevanja za poljoprivrednike koji su pokrenuli prosvjed za pravo svinjokolje zdravih svinja od 1.12. na svojim gospodarstvima, nije pokazao ni premijer RH Plenković. Upitan od novinara da li će ići k prosvjednicima svinjogojcima koji su izašli s traktorima na ceste u Slavoniji, premijer je odgovorio da se u ovih osam godina nije dogodilo da ide, pa da neće ići ni sada.

EUROPA IMA BOLJIH POLITIČARA
Premijer Plenković nije kompatibilan sa svim ljudima u državi kojima je premijer prema svojoj političkoj funkciji. Kompatibilan je samo s onima s kojima to želi biti. A tko su ti? Vjerojatno oni s kojima mora komunicirati na određenim stranačkim i političkim događajima, kao i na događajima na kojima kao premijer RH mora, po dužnosti, prisustvovati. Koliko mu nije zadovoljstvo biti i komunicirati s ljudima svjedoći i ona ograda pred zgradom Vlade na Markovu trgu, koja čuva slobodan prolaz trgom Svetog Marka. Ograda premijeru daje sigurnost. Građani su opasnost za njega, šalje ta ograda takvu poruku o Plekoviću, . A premijer RH je vjerojatno zato da bi sebi dokazao kako može voditi državu i provoditi državnu politiku, ma kakva ona bila. A onda će u životopisu kasnije pisati ja… ja…itd. Objektivno Europa ima mnogo boljih političara od aktualnog premijera RH. Plenković sa riječima u kojima ima više prezira, da ne kažem mržnje, govori o oporbenim političarima, iako oporba po strukturi politike u državi mora postojati i egzistirati. Plenković ide tako daleko da izjavljuje da oporbeni političari potiću prosvjed poljoprivrednika. Subjektivna ocjena ili želja za svađalačkom komunikacijom premijera Plekovića ?

Premijer Plenković ne razumije, ili neće razumijeti – da su događanja od izbijanja afričke svinjske kuge 26.6. 2023. na gospodarstvima svinjogojaca , njih same toliko izbezumila, ponizila, ostavila u poteškoćama da im je teško prihvatiti zbilju u kojoj nema životinja koje su bile njihov materijalni i egzistencijalni oslonac, njihova imovina i njihovo sredstvo interesa i rada. I sada ključno pitanj koje postavljaju svinjogojci koji prosvjeduju: zašto ne dozvoliti im da svinje koje nisu zaržene, budu predmet svinjokolje uz veterinarski nadzor?.
Sve što se upotrebljava u prehrani ionako se termički obrađuje. Budući da se radi o zdravim svinjama- od čega treba zazirati? I podsjećanje – da afrička svinjska kuga nije opasna za ljudsko zdravlje.
Hrvatski svinjogojci su skromni i ne izlaze u prvoj rečenici svojih izjava pred novinarima - niti su na transparentima napisali - koliki su financijski iznosi štete pojedinačno za svakoga od njih, nastale na njihovim gospodarstvima od svinja koje su odstranjene sa gospodarstva jer su oboljele od afričke svinjske kuge, kao i za one koje su odstranjene, a nisu bile bolesne.

VLADA OSMISLILA DVA PROGRAMA POTPORE SA SEDAM MILIJUNA EURA
Kako je prosvjed svinjogojaca bio najavljen nekoliko dana prije njegova početka, na 265. sjednici Vlade RH koja je održana u dan kada je počeo i prosvjed svinjogojaca 23. studenog , premijer je očito odlučio da se problem prosvjeda riješi - s novcem. Tako su donesena dva Pravilnika koji su pravna odredba putem koje je svinjogojcima moguća isplata i to prema Pravilniku o provedbi Programa potpore za očuvanje proizvodnje prasadi na području zone ograničenja zbog izbijanja afričke svinjske kuge osigurano je 2.000.000 eura.
Pravilnikm o provedbi Programa potpore gospodarstvima zbog narušenog proizvodnog potencijala uslijed provedbe naređenih mjera suzbijanja afričke svinjske kuge, osigurano je 5.000.000,00 eura. Oba su pravilnika objavljena u Narodnim novinama“ broj 141/2023 od 24. studenoga 2023.
Za sredstva iz oba Programa potrebno je podnijeti Zahtjev za potporu, što je započelo od 25.11.2023. godine i traje 10 dana. Za detalje o podnošenju Zahtijeva treba potražiti internet
stranicu Agencije za plaćanja u poljoprivredi.

CJEPIVO ZA AFRIČKU SVINJSKU KUGU - POSTOJI
Cjepivo za afričku svinjsku kugu postoji, Cjepivo NAVET-ASFVAC razvili su veterinarski institut Navetco Central Veterinary Medicine i znanstvenici iz SAD-a, a cjepivo AVAC ASF LIVE razvio je AVAC Vietnam JSC, piše u vijesti od 24.srpnja 2023. koju je primila Hina, a prenijela i objavila državna Hrvatska radio televizija pod naslovom Vijetnam odobrio prva cjepiva za afričku svinjsku kugu.Razlog što je cjepivo znanstvenim metodama stvoreno i na tržištu je, ekonomske je naravi. Naime globalno tržište svinjetine teško je 250 milijardi dolara, naglašeno je u toj vijesti.

Margareta Zouhar Zec



Post je objavljen 26.11.2023. u 23:51 sati.